2018. március 27., kedd

Az Úr fegyverei: ima és ige


A
z Úr tovább beszél Mózeshez, mindenre felkészíti, és mindenről pontos utasítást ad neki (2Móz 30,1-38). Az Úr szolgája a hegyen tartózkodik, és hallgatja az Urat. Hallgatni az Urat, ez fontos, mert az Ő szava átmossa szívünket, feltölt új gondolatokkal, és eligazít az élet útján. Isten mindig szól, van üzenete, de meghallom-e? Figyelek-e arra, amit mond? Az Úr Jézus többször kijelenti: akinek van füle a hallásra, hallja. Fülünk van, hallunk, de halljuk azt is, amit Isten mond nekünk? Gyakran szelektív a hallásunk, az emberek véleményét megjegyezzük, sok zajt is rögzítünk, de Isten szavát nem akarjuk hallani. Hallom-e, amit az Úr mond nekem? Azzal a vágyakozással veszem-e kézbe az igét, hogy meg is akarom hallani, amit nekem mond az Úr? Hiszen Ő személyesen hozzám szól.
A szolgálathoz rendelt kellékekről beszél az Úr, ezek közé tartozik az illatáldozati oltár. Reggel és este kell azon bemutatni jó illatú illatáldozatot az Úrnak. Reggelenként mutasson be Áron jó illatú áldozatot, vagyis minden reggelt kezdjen az Úrral. Vele kezdhetem a napomat, odaállhatok az Úr elé. Jó illatot vár az Úr. Mi lehet a jó illat ma? A hálaadás; mi panaszkodni és kérni szeretünk, Isten pedig a hála jó illatát várja. Hogy állok az Úr elé? Hálás vagyok már reggel az ébredésért, és azért, hogy Ő van és megosztja velem a reggelt, az idejét? A reggeli csendesség nem formalitás, hanem szent, minőségi idő, amit az Úr nekem szán. Isten megosztja velem az idejét. Vezetők tartanak időnként imareggelit, a vallási élet neves személyiségeivel. Te is részt vehetsz ilyenen, mégpedig az első számú vezetővel, az Úr Jézus Krisztussal. Ő miden reggelre meghív, és vár, hogy tölts Vele minőségi időt, és ezt tedd örömmel. Nem kényszerből, hanem tiszta szívből, azzal az örömmel, hogy jó az Úr Jézussal lenni. Jó odaülni a lábaihoz és figyelni Rá, hallgatni, amit mond, mert ez a szükséges dolog.
Ezt az áldozatot estefelé is bemutatja a főpap, ezzel mintegy keretbe foglalja a napot. Reggel az Úrral kezd, és este Vele zár. Száll a jó illat, a hálaadás. Mennyi mindent átélhetünk egész nap, de van-e hála a szívünkben? Hányszor elnyomja a bosszúság a negatívumok miatt. De ez azért történik, mert levettük Róla a szemünket, már nem Benne gyönyörködünk. A reggeli és esti csendesség foglalhatja keretbe a napunkat, ad jó illatot. Ezentúl az egész életünk illat lehet, Krisztus jó illata vagyunk, írja Pál apostol, de vajon tényleg jó illatot árasztunk? A sok panasz, zsörtölődés, panaszkodás nem jó illat. A jó illat a jézusi életforma, az Ő indulata.
Az Úr elindul a kereszt felé, bár ezt még csak Ő tudja (Mt 26,30-56). Tanítványainak minden gondolata tiltakozik Jézus halála ellen. Hősöknek képzelik magukat, akik bármilyen helyzetben meg tudnak állni. Azonban Jézus rámutat: mind szét fognak széledni, és a legnehezebb pillanatokban magára hagyják. Senki nem lesz Vele, senki nem erősíti, és nem megy vele együtt. Péter úgy gondolja, ő különb, igenis, kitart Jézussal, meghalni is kész. Annyira nem ismeri a saját szívét, nem látja, hogy ő sem különb, tőle is minden kitelik, mert az önféltés legyőzi. Háromszor tagadsz meg, mondja az Úr, és ha komolyan veszi Péter, ha kimondja: ó, Uram, hát ez vagyok én, akkor az Úr megőrzi. Hányszor nem vagyunk tisztában önmagunkkal, többnek gondoljuk magunkat, mint amik valójában vagyunk. Jézus nélkül semmit sem tudunk tenni, csak ha Benne maradunk, válik gyümölcstermővé az életünk.
Urunk annyira éli, amit mond, még az Őt elhagyóknak is azt ígéri, előttük megy feltámadása után Galileába. Ő nem hagyja magára őket. Mennyire más, mint mi, nincs benne bosszú és gyűlölet, továbbra  is előttük megy, vezeti őket. Előttünk is jár, nem hagy magunkra, mert bár mi gyakran hűtlenek vagyunk Hozzá, de Ő hű marad. Igen, Ő hű marad, nem fordul el tőlünk. Ma is előttünk megy, vezet, csak figyelnünk kell Rá.
A halálra imádságban készül, nem szórakozni megy, és nem is menekül, hanem az Atya jelenlétét keresi, belehelyezi magát az Atya hatalmas kezébe. A tanítványoknak a virrasztást és az imádkozást ajánlja, ezek az ő fegyverei. Nem kardot használ, hanem imádkozást. Élünk ezzel a fegyverrel?  Odaborulunk-e a legnehezebb pillanatokban is Elé? A virrasztás sem öncélú, a felszabadult időt Istennel tölti az Úr. Amikor lemondunk valamiről, akkor válik áldássá, tartalmassá, ha azt az időt az Úrnak szenteljük.
Az Úr Jézus hatalmas imádságot mond: ne úgy legyen, ahogy én akarom. Önmaga ellen imádkozik, szembemegy a saját akaratával. Vagyis: Atyám, ha Te másképp akarod, vállalom, teszem, amit mondasz. Eljutottunk-e már ide: ne úgy legyen, ahogy én akarom? Gyakran azonban pont a magunk akaratáról van szó, azt szeretnénk megvalósítani. Jézus azonban nem önmegvalósítást, hanem engedelmességet kér. Ezt be is mutatja. Nem a maga életét akarja megmenteni, hanem kész odaadni magát értünk. Igent mond az Atyának, a maga kárára. Vállalom-e úgy is Isten akaratát, hogy az hátránnyal jár a magam számára?
Mennyire erőszakmentes Jézus, választhatná a mennyei seregek támogatását, de nem teszi. Vállaja az Írások beteljesedését, értünk. Nem a fegyver a megoldás, hanem az engedelmesség, az önzetlen szolgálat. Elteteti a kardot - azóta hányszor vettek elő az Ő nevében fegyvert, pedig Jézus nem öli meg azt, aki ellene támad, nem fordul az ellen, aki nem hallgat rá. Az Úrnak és népének az ige a fegyver. A hatóerő Isten igéjében van, és ez ma is hat. Ima és ige, ezeket adja kezünkbe az Úr, de az erőszaktól távol tart.


"Imádkozzatok és buzgón kérjetek!"

1. "Imádkozzatok és buzgón kérjetek!" Bűnös voltunkért, Uram, ó, ne vess meg! Tiszta
szívet és Szentlelket adj nékünk, Hallgass meg Fiad nevébe', ha kérünk.

2. „Keressetek buzgón és megtaláltok!” - Téged keresünk, Uram: hogy bűn s átok Erőt
ne vegyen mirajtunk, légy nékünk Égi utunk, igazságunk, életünk!

3. „Zörgessetek buzgón Isten ajtaján!” - Elfáradtunk, Uram, e világ zaján; Ó, nyisd meg
az égi béke szép honát, Add, hogy zenghessünk örök halleluját!

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése