2018. március 26., hétfő

Mit adok az Úrnak?

A
 szentély után a szolgálattevőkről rendelkezik az Úr (2Móz 28,1-29,46). Papokat ad a népnek, akik a szent sátorban végzik a szolgálatot, akik odaállnak az Úr elé. A papok járnak közben a népért és közvetítik feléjük Isten bocsánatát és akaratát. Áront és fiait választotta ki az Úr a szent szolgálat végzésére. Ők részesültek a csodálatos kegyelemben, hiszen az Urat szolgálni kiváltság. Nem magától értetődő, hogy egy bűnös emberrel az Úr szóbaáll, hanem ez kegyelem, és még inkább kegyelem, ha kijelenti magát, és mindezt tovább szabad adni. Áront érte az a megtiszteltetés, hogy a nép felé közvetíthette Isten valóságát. Elmondhatta, ki Isten. Bátoríthatta és erősíthette őket a mindennapokban és a próbák, küzdelmek idején. El tudta mondani: ne adjátok fel, bízzatok Istenben, mert Ő meg tud segíteni. Ne Egyiptomba vágyakozzatok vissza, hanem nézzetek fel. Ma már nincsenek papok, de vannak bizonyságtevők, akik hirdetik az evangéliumot, és elmondják mindazt, amit saját életükben tapasztaltak. Mert Isten ma is munkálkodik, nem valami régi elbeszélésekre vagyunk utalva, hanem átélhetjük Isten munkáját a saját életünkben. Az ige Isten hatalmát juttatja el hozzánk. Ő ma is nagy dolgokat cselekszik. Sokan tesznek bizonyságot Isten bűnbocsátó kegyelméről, szabadításáról, és ezek ma is valóságok. Az Úr igéje által ma is szól hozzánk.
Isten tervezi meg a főpap ruháját, a mellén foglal helyet a hósen, rajta tizenkét drágakövön Izráel törzseinek a neve szerepel. Mindez azért van így, hogy amikor belép a főpap az Úr színe elé, mindig ott legyen az egész nép. Tehát a főpap nem csak önmagáért, hanem testvéreiért, az Úr népéért jár közben. A szíve fölött hordozza őket, és így hordoz minden őket érintő kérdést is az Úr előtt. Fontos üzenetet találunk ebben: mindig vigyük a körülöttünk élőket, a gyülekezetet és mindazokat, akik fontosak nekünk, az Úr elé. Az imádság nagyon fontos, jelzi, hogy nem én oldom meg a dolgokat, nem magamban döntök, hanem Isten segítségét kérem. Szüntelenül szabad hordozni egymást. Kifejezi mindez azt is, hogy nekünk állandóan az Úr közelségére van szükségünk, egy pillanatra sem önállósíthatjuk magunkat. Ahogy Áron hordozta Izráel fiait az Úr előtt, úgy hordozzuk mi is egymást. Ne adjuk fel az imádkozást, mert ima által lehetünk mindig az Úr jelenlétében. Szüntelenül imádkozzatok, helyezi szívünkre Pál apostol. Ne feledjük ezt, hanem valóban tegyük.
Nem elég a ruhákat elkészíteni, hanem a papoknak át kell élni az Úr kegyelmét, meg kell tisztíttatniuk, és így válnak szolgálatra alkalmassá. Áldozatot mutatnak be az Úrnak, ami arról beszél, hogy azért lehet főpap Áron, és azért szolgálhat az Úrnak, mert valaki meghalt helyette. Ahhoz, hogy az Úr elé állhassunk, valakinek rendezni kell bűnadósságunkat. Mi nem vagyunk alkalmasak az Úrnak való életre. A bűn teljesen alkalmatlanná tesz, de Isten megkönyörül és alkalmassá tesz, Krisztus által. Ő halt meg helyettünk, Ő állt oda az Úr elé, és adta életét, hogy élhessünk. Kifizette az áldozatot. Ahogyan itt meghaltak a kijelölt állatok, és Áron és fiai kegyelemben részesültek, úgy kapunk Jézusért mi is kegyelmet. 
Áron és fiai a kos fejére helyezték kezüket, és ezzel megvallották, hogy bűnösök, akik halált érdemelnek, de ezzel az aktussal bűneiket ráhelyezték a kosra, és az magára vette. Így a kos halt meg, és ők élnek. Azért jött az Úr Jézus, hogy Isten Báránya legyen és magára vegye bűneinket. Azonban azokat nekünk kell Ráhelyezni. Nekem kell megvallani: vétkeztem Ellened, és nem vagyok méltó, hogy fiadnak nevezzenek. Nekem kell kimondani: Isten, légy irgalmas nekem, bűnösnek. Ő a kereszten magára vette bűneinket, és elhordozta az értük járó büntetést. Jöjj most Hozzá, ne cipeld tovább terheidet, ne zárd magadba bűneidet, sérelmeidet, mert Ő le akarja venni rólad. Ha te hordozod, összeroppansz beléjük, mert számunkra elhordozhatatlanok ezek a terhek, de Jézus belehalt a kereszten, azért, hogy Te szabad lehess.
Áront és fiait megkenték vérrel, ez jelzi a megtisztíttatást. Csakis a vér tisztít meg, az Úr vére törli el bűneinket és tesz tisztává Isten előtt. „Ha megvalljuk bűneinket, hű és igaz ő: megbocsátja bűneinket, és megtisztít minket minden gonoszságtól” (1Jn 1,9).
Az utolsó napokban is erőteljesen tanít az Úr (Mt 25,14-25,29). Igen, a tanításon, a felkészítésen van a hangsúly. Ő elmegy ugyan, de a tanítványok maradnak, és erre az időre készíti fel őket. Eligazítást ad arra nézve, hogy hogyan is álljanak az élethez. Elmondja, hol a helyük, mi a feladatuk. A tanítvány szolga, akire az Úr rábízza vagyonát. A szolga feladata az Úrtól kapottak hasznosítása, az életbe való beleforgatása. Isten országa értékeit a tanítványok élik meg, jelenítik meg a világban.
Mindez azt jelenti, hogy nem önmagunknak élünk. A megtérés nem önző életet, hanem szolgálatot jelent. Amit kaptunk, arról majd számot is fogunk adni, mert a Gazda vissza fog térni. Állj ellen a kísértő gondolatoknak, amelyek arról akarnak meggyőzni, hogy sok idő eltelt, nem fog már visszajönni. De, igen, Ő visszajön, Sion, előbb, mint véled. Boldogok azok a szolgák, akik nem a jelenlegi világ áldására, hanem az eljövendő jutalmazásra tekintenek.
Az üdvösség kegyelemből van, és nem cselekedetek által. Nem tudjuk semmivel sem kiérdemelni az örök életet. A juhok és kecskék szétválasztása sem érdemekről beszél, hanem arról, hogy bár Istentől eltávolodott szívvel születünk, a Pásztor mindent megtesz, hogy a nyájába kerüljünk, Hozzá tartozzunk. Eljött, hogy kihívjon ebből a világból, és a földi élet adatik arra, hogy meghalljam a hangját és kövessem. Aki követi a Pásztort, az úgy él, ahogyan Ő élt. Az odafigyel a másikra, meglátja a betegben, a gyöngében, a fogolyban is az embert. Észre sem veszi talán, de éli Krisztus életét, árad rajta keresztül az Úr szeretete, gyógyító, talpraállító kegyelme. A juhok szeme előtt most már a tanítvánnyá tevés feladata lebeg. Azért élnek, hogy mindenkit hívogassanak a Pásztorhoz, mert tudják, hogy nyomában az út életre vezet. Csak Jézussal jutunk örök éltre. Akik Hozzá tartoznak a földi élet idején, azok hallják majd: jöjjetek, Atyám áldottai. Az áldottak azt jelenti, hogy ők áldás voltak környezetük számára.
Az Úr halad a kereszt felé. Ismét szól szenvedéseiről, sőt, Betániában is szól, és ez már erőteljes ébresztő. De a  tanítványoknak ez sem elég. Tovább alszanak. Mennyit szól az Úr - ébredünk, halljuk, értjük, amit mond, vagy még mindig saját terveinket szövögetjük?
Mennyire nem értik Jézust; Mária megértő, együttérző, szeretetteljes megnyilvánulását értelmetlenségnek látják. Megkenetését pedig pazarlásnak. Mária érti egyedül, mit tesz az Úr. Ő ismeri fel, hogy áldozatot mutat be értünk. Ezért keni meg, ezért adja oda Neki az összegyűjtött kenetet. Hálából cselekszik. Értéket ad Jézusnak, mert Ő is azt ad. A legnagyobb értéket, saját életét adja a kereszten, hogy így élő víz folyamai áradhassanak. A gabonamag elhal, hogy életet adjon a világnak.
Milyen könnyű mást bántani, kritizálni, túlzásnak minősíteni Jézus iránti szeretetét. De nem az bújik meg mögötte, hogy érzem: én lemaradtam, én nem adok semmit Jézusnak? Tudok-e értéket adni Neki? Könnyű elbújni a szegények mögé, de ha az enyém lett volna az a kenet, az árát odaadtam volna a szegényeknek? Mária pénzével könnyű rendelkezni. Könnyű a más pénzét odaadni, de adom-e a magamét Jézusnak, Isten országa dolgaira? Bizony, ha nekem kell adni, fillérek, ha jutnak, akkor mindjárt akad sok fontos dolog, amire költeni kell. Amit Jézusnak, Isten dolgaira adunk, az soha nem pazarlás.


Ó, Sion, ébredj, töltsd be küldetésed

1. Ó, Sion, ébredj, töltsd be küldetésed, Mondd a világnak: hajnalod közel! Mert nem
hagy az, ki népeket teremtett, Senkit sem éjben, bűnben veszni el. Légy örömmondó
békekövet, Hirdesd: a Szabadító elközelgetett!

2. Lásd: millióknak lelke megkötözve, Rabláncként hordoz sötét bűnöket; Nincs kitől
hallja: Megváltónk keresztje Mily gazdag élet kútja lett neked. Légy örömmondó békekö-
vet, Hirdesd: a szabadító elközelgetett!

3. Mondd minden népnek: elveszett juháért Mit tett a Pásztor - csuda szerelem - Földig
hajolt a kárhozott világért S meghalt alant, hogy élhess odafenn. Légy örömmondó bé-
kekövet, Hirdesd: a Szabadító elközelgetett!

4. Küldj fiaidból, akik nemhiába Élvezik kincsed: Hirdessék szavad; Öntsd lelked értük
győzelmes imába: Mindent, mit adtál, Krisztus visszaad. Légy örömmondó békekövet,
Hirdesd: a Szabadító elközelgetett!


5. Ő visszajön, Sion, előbb, mint véled, Felfedi titkát minden szív előtt. Egy lélekért se
érjen vádja téged, Hogy temiattad nem látta meg Őt. Légy örömmondó békekövet, Hir-
desd: a Szabadító elközelgetett!

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése