2018. március 18., vasárnap

Isten Fia


T
ovábbi törvényeket kap Izráel népe, általuk védi és szabályozza az életüket, egymással való kapcsolatukat az Úr (2Móz 21,1-37). Isten és a törvények életközpontúak. Segíti és védi az életet. Isten a törvények által segítséget nyújt a számunkra. Olyanok ezek, mint a korlát, ami véd a lezuhanástól. A korlát nélküli élet kiszolgáltatott, veszélyeztetett, Isten azonban odafigyel övéire.
Ezek az útmutatások a néppé formálódást segítik, és majd az ígéret földjén fognak kiteljesedni. Ezzel az Úr jelzi, hogy Isten országában is vannak törvények, nem azt csinálunk benne, amit akarunk. Isten a király, és Ő mondja meg, hogyan éljünk.
A legfőbb érték az élet, Isten mindent megtesz a védelmében. Érték a saját népük tagjai közül való  rabszolga élete is, nem lehet visszaélni mások nyomorúságával, kiszolgáltatottságával, ezért iktatja be Isten a hetedik esztendőt, az elengedés évét. Nagyon fontos: elengedni a szolgaságot, a tartozást. Tudunk-e mi elengedni, mert az Úr elengedi a bűnt, a vétket. Az Úr Jézus azért jött, hogy kifizesse az adósságot, és Isten Őérte megbocsát.
A házasság, a család és a szülők védelme is jelen van ezekben a törvényekben. Isten mindenre odafigyel. Jó tudnunk, hogy mindezek védelme annyira fontos Isten számára, hogy az életért saját Fia életét adta oda. Nemcsak az erőszakos, a más által okozott haláltól óv, hanem a kárhozattól is. Jézus halála a bűneinkért fizetség, általa lehetünk szabadok. Kifizette a váltságdíjat, és így nem a halál, hanem az örök élet lehetősége nyílik meg előttünk, hit által. A Jézusban való élő hit által tárul fel előttünk Isten országa, annak minden gazdagsága és értéke. Ebben az országban az élet védelme és mentése áll a középpontban.
Isten országa felelősségre is tanít, felelős vagyok embertársamért, és a tulajdonáért is. Az Úr is felelősséget érzett övéiért, azért ment, kereste az elveszettet, gyógyította a betegeket. 
A farizeusok megkapták az Úr Jézus válaszát a legnagyobb parancsolattal kapcsolatban, de nem gondolkodtak el rajta (Mt 22,41-46). Nem ismerték fel, hogy az Úr Ő. Isten Benne van jelen, és aki Jézust szereti, az Istent szereti, de aki nem szereti Jézust, az Istent sem szereti.
Azt sem ismerték fel, hogy szívük nem tudja Istent és a felebarátot szeretni, az Úr beavatkozására van szükség ahhoz, hogy erre képessé váljunk. Az agapé szeretet tőlünk nem telik. Isten ajándéka a számunkra.
Eddig ők kérdezték az Urat, most Ő kérdezi a farizeusokat. Van időszak, amikor Ő kérdez minket. Neki is van kérdése. De meghalljuk-e, és válaszolunk-e rá? Mit gondoltok Krisztusról? Ez fontos kérdés, mit gondolok Róla? Mi a véleményem, kinek tartom Őt? A válaszom kifejezi azt, ahogyan látom és akinek tartom Őt. Merjünk válaszolni, és azt mondjuk, ahogyan valóban látjuk Őt. Nem előre elkészített, mások által megfogalmazott válaszokat vár. Nem is teológiai megfogalmazást vár, hanem azt, ahogyan én látom. Mert azért kérdez, hogy segítsen, helyreigazítson, és feltárja előttünk valódi Lényét.
Elmondják a teológiai választ, Dávid fia, a Krisztus. De Jézus az ige által tovább akarja vezetni őket. De nem ad kész választ, hanem gondolkodásra készteti hallgatóit. Keressék meg, és adják meg maguk a feleletet. A felelet az igében van, ha Dávid az Urának nevezi, az azt jelenti, hogy a nagy király látta, hogy a Messiás Istentől származik. De az ő fiai is, mert az ő családjába tartozik test szerint. Ha ezt látják, akkor Jézus életét megvizsgálva meg kell látniuk, hogy Ő a Megváltó.
Elfogulatlanul vizsgálva láthatjuk az életén, a tettein keresztül, hogy Ő több, mint Dávid fia.  Halottakat feltámasztani, bűnöket megbocsátani, az ördög igájából kiszabadítani csak Isten képes. Jézus Isten Fia, és ezért van hatalma helyreállítani a gonosz által szétrombolt éleket. Neki van hatalma megszabadítani az alkohol rabságából, és képes helyreállítani széthullott kapcsolatokat is. És aki a saját széthullott életével, lelki válságával keresi Őt, és átéli, hogy az igére figyelve gyógyul az élete, annak számára nem lesz kétséges, hogy kicsoda Ő. Hiszen ha csupán ember lett volna, halála után nem lenne képes bármit is tenni. Azonban csodái, az újjászületett életek jelzik, hogy Jézus él. Igen, ez a lényeg, Jézus él.
Olyan szomorú, hogy nem ragyog fel előttük Jézus Lénye, nem ismerik fel, hogy életük gyógyítója, üdvösségük megadója Ő. És már nem mernek Hozzá fordulni kérdéseikkel. Pedig, aki őszintén és tiszta szándékkal keresi, az életet, boldogságot, reményt talál. Jézus pont azért jött, hogy legyen reményünk. Ezek az emberek saját maguk zárták be a kaput, nem Jézus zárta ki őket, hanem ők zárták ki magukat az életből, azzal, hogy nem engedték, hogy Jézus Lénye megragadja őket. Nem azért keresték, hogy gyógyulást találjanak Nála, hanem gonosz szándékkal. Pedig Ő még az ellenségeit is fogadta, válaszolt nekik, sőt, gyakran ki nem mondott kérdéseikre is feleletet adtak. Azonban ők nem akarták, hogy Jézus megtisztítsa és meggyógyítsa szívüket. Vajon te akarod-e? Akarod-e, hogy Jézus által gyógyuljon az életed? Ők inkább a világot akarják, és Jézus nélkül kívánnak élni. És nem tudják, mit utasítanak el. Nem akarják meglátni, hogy Jézus megölése, elutasítása Isten haragját vonja maga után. Isten haragja marad azokon, akik elutasítják Jézust. Egyedül Őáltala kapunk bocsánatot.


Jézus, világ Megváltója

1.  

Jézus, világ Megváltója,
Üdvösségem megadója,
Megfeszített Isten Fia,
Bűnömnek fán függő díja:
Jézus, add, hogy Hozzád térjek,
Veled haljak, Veled éljek!

2.  

Szent kereszteden kereslek,
Szomorú szívvel szemléllek,
Mert így gyógyulást remélek.
Moss meg szent véredben, s élek!
Jézus, add, hogy Hozzád térjek,
Veled haljak, Veled éljek!

3.  

Engem ily nagy szerelmedből,
Végy Hozzád szent kegyelmedből!
Vegyek erőt keresztedből,
És végbúcsút bűneimtől!
Jézus, add, hogy Hozzád térjek,
Veled haljak, Veled éljek!

4.  

Engem, bűnöst, kérlek, ne hagyj,
Halál rabját, kínra ne adj,
Sőt ha eljő majd halálom,
Szent jobbodra engedj állnom!
Jézus, add, hogy Hozzád térjek,
Veled haljak, Veled éljek!

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése