2018. március 2., péntek

Az Úrnak lehetséges



M
ivel nem úgy mentek a dolgok, ahogyan Mózes várta, vagyis nem rögtön engedte el őket a fáraó, Mózes csalódott (2Móz 19,16-26). Ha nem megy mindjárt minden azonnal, ha nincs rögtön változás vagy eredmény, el tudunk keseredni. Csalódunk, és fel a karjuk adni. Mózes még nem adja fel, de Istennél reklamál, vádolja, hogy miatta lett rosszabb a helyzet. Hányszor mi is Istent vádoljuk, szerintünk Ő tehet a rosszabb helyzetről, még azt is mondja Mózes: semmit sem tettél, hogy megszabadítsd népedet. Mennyire igazságtalan és vak ez az ember. Nem ilyenek vagyunk mi is? Hogy nem tett semmit? Elküldte őt, és általa szavát a fáraónak, mert Isten senkit nem rohan le fegyveres sereggel, Isten nem pusztít, hanem éppenséggel helyreállít. Ő még népe ellenségének is megadja a megtérés lehetőségét. Az Úr először mindenkihez szól, halkan, vagy hangosabban, ahogy a helyzet kívánja, de szól. Azt akarja, hogy szavát komolyan vegyük. Ő a fáraót is emberként kezeli, beszélni akar vele, és velünk is. Bízik abban, hogy lehet velünk beszélni, hogy hallgatunk a szóra, bár tudja, hogy legtöbbször nem elég a halk, szelíd hang. Ennek ellenére megadja az esélyt.
Sokszor vádoljuk az Urat, hogy nem tett semmit érdekünkben. Hogy nem tett? Elküldte hozzánk szeretett Fiát, Jézust. Azért küldte, hogy hallgassunk Rá. Szava legyen útmutatás a számunkra. De hallgatjuk-e Őt? Meghalljuk-e, amit mond? 
Az Úr nem sértődik meg, nem hagyja magára Mózest. Pedig mondhatná: csináld, ha te jobban tudod. Oly sokszor nagy a szánk, annyira tudjuk, mit kellene Istennek csinálni, meg is mondjuk Neki, de amikor a saját életünket kell igazgatni, mégis tehetetlenek vagyunk. Ha cselekszünk, rossz döntéseket hozunk. Hagyjuk az Úrra utainkat, mert Ő munkálkodik. Bízzunk Benne, Ő tudja, hogy mit mikor és miért csinál.
Isten tervét a fáraó makacssága nem akadályozza meg. Erős kéz fogja engedelmességre késztetni. Isten keze erős, lehet vele packázni, mondhatjuk, azért sem, mert én vagyok az első ember, az erős ember, és az lesz, amit én akarok, azonban Isten keze a legerősebb. A fáraónak meg kell tanulnia, hogy az övénél is van erősebb kéz. Fölötte is van egy nagyobb hatalom. A mai embernek ez nagyon ízlik, úgy élünk, mintha Isten nem létezne, pedig ma is sokan tesznek bizonyságot az Ő valóságáról. Hány és hány élet tapasztalja meg, hogy Isten keze erős, meg tud szabadítani függőségekből, képes letörni bilincseinket, felemel mélységekből, és új életre igazgat.
Isten Mózest is kezelésbe veszi, mégpedig úgy, hogy beszél vele. Ez a legfontosabb, beszélgetni az Úrral, engedjük, hogy megszólítson mélységeink, csüggedéseink közepette is. Mert Ő mindig beszélgetéssel formál, mondhatnánk, lelkigondoz. Ha fáradt vagy, ha elment a kedved az élettől is, csendesedj el, vonulj félre, vedd kézbe a Bibliát, és hallgasd az Úr szavát. Ő kijelenti magát, és ha ez megtörténik, látni fogjuk, ki is Ő. Én vagyok az Úr! Mózest tovább viszi Isten, megmondja, hogy Ő ÚR, vagyis, Ő a mindenekfelett való hatalom, Úr a fáraó fölött is. Azért jelenti ezt ki, hogy ezt lássa Mózes, úgy lássa Istent, hogy nagyobb Ő a fáraónál. Isten mindennél nagyobb és hatalmasabb, amitől félsz, ami szorongat, ami elveszi előled az életteret. Ne félj, csak nézz szüntelen Jézusra, Aki a kereszten a leghatalmasabb ellenséget, a bűnt és a halált is legyőzte.
Isten a népnek is üzen: meghallotta kiáltásukat. Azonban csak az elhangzó kiáltást lehet meghallani. Csak azt, amikor odafordulunk Istenhez, és segítségül hívjuk. Kiálts bátran, mert a kiáltás azt is jelenti, hogy nem jó, ahogy élsz, nem akarsz tovább benne maradni a nyomorúságban, de magad nem is tudsz magadon segíteni, ezért Őt hívod. Isten pedig ígéri, hogy ha hívjuk, Ő jön és megszabadít.
Csodálatos távlatot mutat a nép számára az Úr. Nem csak annyi, hogy megszabadítja őket, hanem beviszi őket az ígéret földjére, és ott velük lesz. Népeként élhetnek majd. Azért, mert nem azonnal jött a szabadulás, Isten nem változtatta meg tervét, bízzanak tovább Benne, mert Ő munkálkodik, figyeljenek az ígéretekre, kapaszkodjanak belé. Isten azért ad ígéreteket, hogy lámpásként ragyogjanak, amikor besötétedik az ég, és úgy tűnik, soha nem lesz világosság. Az ígéretek mindig ragyognak, Isten szava, Lénye a világosság, Ő ragyog, Ő ott van a felhők mögött is. A nap soha nem tűnik el az égről. Jézus világossága soha nem szűnik meg. Izráel fiai nem hallgatnak Mózesre. Milyen könnyen feladjuk a reményt. Miért? Mert a körülményekre nézünk, a fáraókra figyelünk, és azt mondjuk, nincs esély vele szemben. De ne rájuk nézz, hanem Istenre, bízz Benne, hidd, hogy Számára semmi sem lehetetlen.
Miközben Jézus továbbment, valaki odamegy Hozzá, és megkérdezi, mit tegyen, hogy elnyerje az örök életet (Mt 19,16-26)? Valaki odamegy kérdésével, vívódásával, nyugtalanságával Jézushoz. Ez jó. Te kihez fordulsz, amikor kérdésed van? Mit teszel nyugtalanságoddal, lelki problémáddal? Indulj Jézus felé. Olyan jó, hogy bármikor mehetünk Hozzá. A napunkat is Vele kezdhetjük, és higgyük el, ez a legjobb orvosság a lelkünknek. Vele kezdeni a napot, elcsendesedni, Előtte lerakni terheinket, és feltöltekezni szavával. A lélek Jézusból nyeri a maga energiáit. A test tápláléka nem elégíti meg, csakis az Úr szava.
Kérdés-e neked az örök élet? Nem érdekel az egész, van jobb dolgod is annál, hogy ezzel foglalkozz? Pedig egyszer foglalkozni kell vele. Mindenkinek lejár a földi élete, de hogyan tovább, mi lesz a halál után? Erre most kell keresni a választ, mert egyszer késő lesz. Hol keressük? Jézusnál, az Ő élete hiteles és megbízható. Kérdezzük Őt.
Ez az ember valamit produkálni akar, olyan tanácsot kér, amit ha megtesz, elnyeri az Életet. Ő akrja megszerezni, de az üdvösség nem egy tárgy vagy egy üdülés, amit megvásárolok, befizetek rá. Az örök élet ingyen kegyelemből van. Erre akar rávezetni az Úr.
Az ifjú rávágja, ő megtartotta mind Isten parancsolatait. Vagyis ő rendben van, jó ember. Csak mások a problémások, ha gond van, az azért, mert a többiekkel van a  baj. Velem minden rendben van, én jó ember vagyok. Hát pont ez a baj, túl jónak tartod magad. Pál szerint nincs egyetlen jó sem, nincs, aki keresse az Istent. 
Ez az ember is érzi, hogy azért nincs minden rendben, de Jézus előtt állva megláthatná, mi a baj. Aki látja Jézust, aki túllát a tanítón, és eljut az Úrig, az önmagát is jól látja. Jézus Lénye tükrében láthatod meg magad. Ott lehullik a jóság minden leple, mezítelenné válunk, és látjuk: beteg vagyok, rothadt vagyok, mert a bűn jelen van az életemben. A külső lehet nagyszerű, de a romlás benned van, az alma férges. Te ezt a romlást nem tudod eltávolítani, de azért áll előtted az Úr, hogy fölismerd, Ő igen. Ő tud rajtad segíteni. Vagyis, ha Jézus Lényébe tekintesz, meglátod, hogy Ő hiányzik, a Vele való élő kapcsolat. De ma még helyre lehet állítani.
A kapcsolat helyreállásához a bálványoktól, a hamis kötődésektől való elszakadás által vezet az út. Minden vagyon, amit jobban szeretsz Jézusnál. Gondold végig, mit szeretsz jobban Nála, és azt engedd el. Engedd, hogy Ő kerüljön az első helyre.
Ez az ember nem akarja feladni vagyonát, inkább azt tartja meg, és otthagyja Jézust. Miért? Mert nem lát kincset Jézusban. Nem ismeri fel, hogy Ő mindennél többet ér. Mert mit használ az embernek, ha az egész világot megnyeri is, de lelkében kárt vall? A világ megsebez, de Jézus bekötöz. Jöjj Hozzá lelki sebeiddel, keresd Őt, mert Ő meg tud gyógyítani.
A tanítványok megrökönyödnek, amikor az Úr rámutat: a gazdag nehezen megy be Isten országába. Nem azt mondja, hogy nem mehet be, hanem azt, hogy nehezen. Miért? Mert maga akar bemenni, maga akarja megszerezni a belépés jogát, és nem Istent kéri, hogy könyörüljön rajta. Nem ismeri fel, hogy kegyelemre van szüksége. A belépő nem vásárolható meg, csak kapható, Jézusért, ajándékba. A kegyelem ajándék, Jézus az életével fizette meg az árát, csak el kell fogadni. Azt jelenti ez, hogy az embernek lehetetlen megszerezni, de lehetséges Istennek, Ő tud megmenteni. Az ige üzeni: ne keseredj el, mert ami neked lehetetlen, az Neki lehetséges. Lehetetlennek tűnő életed, dolgaid hozd Elé, és Ő elrendezi.

Új szövetséged elfogadom

1.  
Új szövetséged elfogadom,
Magam egészen odaadom,
Nem tartok semmit, legyen Tiéd,
Félelmeimtől irgalmad véd!


2.  
Áttört kezedbe kezem teszem,
Ne engedd, kérlek, ha elveszem.
Láncolj magadhoz örökre már!
Nincsen itt részem, nincs, ami vár.

3.  
Hű lenni nékem, tudom, nehéz,
De szívem, lássad, hű lenni kész.
Járva az utat, ha botlanék,
Emelj magadhoz keresztedért.

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése