2018. október 4., csütörtök

Legyetek éberek!


I
sten minden lépés megtétele után ismét szól Mózeshez és Áronhoz (4Móz 4,17-49). Amikor megvan a korábbi feladat, lejegyezték vagy megcselekedték, újra szól Isten. Újra ad feladatot, és közben kijelenti magát. Úgy olvastuk, ”azután”, és ez lényeges, mert mindig azután jön az újabb üzenet, hogy az előzőt megcselekedtük. Ha engedetlenek vagyunk, nincs „azután”, és megszakad az üzenet. Amikor úgy érezzük, nem szól a Biblia, vagyis nincs üzenet, csendesedjünk el, és gondoljuk át, mi volt az utolsó szava az Úrnak, és hogy azt megtettük-e. Ha engedelmeskedünk, ismét fog szólni az ige.
Az Úr felszólítja őket a kehátiak nemzetségének a védelmére. A Szentek Szentjének tartozékait fogják hordozni, és ezt csak megfelelő alázattal és elővigyázattal tehetik meg. Ki kell őket képezni és felkészíteni, hogy ne engedjenek a kíváncsiságnak, és ne vegyék le a csomagolást, hanem úgy szállítsák az eszközöket. Ami megragadott: oda kell figyelni a nemzetségekre, a családokra, védeni kell őket. A család fontos, ezért különösen mindent meg kell tenni a megóvásáért. Ebben az összefüggésben gondolkodjunk el azon, hogy felkészülünk-e a családi életre, illetve jól felkészítjük-e a fiatalokat?
Ma mindent védünk, de a családra nem mindig jut elég figyelem. Védjük a növényeinket, háziállatainkat, különböző értékeinket, amik mellett gyakran az ember élete eltörpül. Sok mindent pénzben mérünk, és így azok az eszközeink többet jelentenek számunkra az embereknél, mert fizettünk értük. Gyorsan meg kell szerezni a szülők házát, mert kell a pénz, és az már kevésbé fontos, hogy ők majd jól érzik-e magukat az öregotthonban. Az ige az életre teszi a hangsúlyt. Jézus mindig az embert védi, és nem a tulajdonát. Van, amikor az élet, a kapcsolat mentése mindent meg kell, hogy előzzön, mert mindennél értékesebb.
Jeruzsálem pusztulása után előremutat az Úr az Ő visszajövetelét megelőző időszakra (Lk 21,25-38). Olyan jelek fogják megelőzni, amit nem lehet nem észrevenni, és amire oda kell figyelni. Kozmikus katasztrófák sora, amelyek a földre is nagy hatással lesznek, nyomukban sok minden megváltozik, és az lesz a kérdés, hogyan is reagálunk rá. Meghalljuk-e a megtérésre ösztönző események szavát, és bűnbánattal fordulunk-e Hozzá, vagy menekülési útvonalat tervezünk? 
Benne van a mai kor sok olyan lehetősége, ami korábban elképzelhetetlen volt. A mai technikai fejlődés nyomán megjelenő események, Holdraszállás, Mars-expedíció, űrszondák is az Úr eljövetelének közelségére utalnak. Jelzik, hogy ne ittasodjunk meg a tudomány sikereitől, hanem maradjunk alázatosak, mert akkor jön az Úr, amikor a legkevésbé számítunk rá, vagy amikor azt mondjuk, nincs is szükségünk a segítségére.
Ebben az időszakban mindazok, akik elutasították Istent, a félelem uralma alá kerülnek. Miért? Mert rádöbbennek, hogy az események irányítása kicsúszott a kezükből, nem óv meg a technika sem, viszont megtérni nem akarnak. Pedig a menekülés, az összeroppanás helyett van megoldás, az Úr segítségül hívása. A Belé vetett élő hit a nehéz és reménytelennek tűnő helyzetekben is kínál megoldást.
Amikor minden remény elszáll, megjelenik az Úr. Mindig időben érkezik, és ez csodálatos. Akik figyelnek a jelekre, akik az Urat követik egész életükben, azok a nehéz eseményekből is reménységet merítenek, mert tudják, hogy ezek az Ő jövetelének előzményei. De felismerjük-e a jeleket, és aszerint élünk-e, vagyis a földi kincsek gyűjtése helyett mennyei kincsekre koncentrálunk-e? 
A fügefa és a fák jelezhetik Izráel népének újbóli felvételét, vagyis azt, hogy ismét lesz Izrael, a fák pedig a különféle nemzetek önállósulását. Lejár a nagy birodalmak ideje, és felváltják a nemzetállamok. Jeruzsálem is lassan átkerül Izráel népének a kezébe, ismét fővárossá lehet. Ezek mind jelzések, amiket komolyan kell venni. Azt üzenik, az Úr már közel van, az ajtó előtt.
Az Úr szava biztosan megtörténik, ezért vigyázzunk, meg ne nehezedjen a szívünk, hiszen az idő telik, és még nem jött el az Úr, meglanyhul a figyelmünk. A sátán is sugdossa, nem fog Ő eljönni, késik, ne törődjetek vele. Éljetek úgy, mint mások! Minek lennétek különbek, úgy sem fog Jézus visszajönni.
Mennyire jól látta az Úr az ember életének alakulását, a hangsúlyokat. Hiszen korunkra pont ez a jellemző, mindig inni kell, nagyon kevés olyan alkalmat rendeznek még az egyházban is, ahol ne lenne jelen az alkohol. Nagyon erősen megjelent a pénz, szinte mindent kézben tart, a hívők is beleestek a csapdájába. Urunk előre szólt, mégis elaludtunk, azt gondoljuk, a megélhetésre kell hajtani, boldogok leszünk, ha mindent megszerzünk. Sőt, ma már minden előre kell, nem számít az sem, ha eladósodunk miatta. Közben kiderül, mennyire üres a szívünk és a kapcsolataink. A sok megbetegedés, lelki kiüresedés mutatja, hogy ez nem így van. Azonban van megoldás, az Úr így mondja: Legyünk éberek és szüntelen imádkozzunk. Lelki éberségről szól, amihez a kiváló bibliaismeret segít el. Akkor maradunk éberek, ha jól ismerjük az igét. Fontos szerepe van még a szüntelen imádkozásnak is, mert az ima összeköt az Úrral. Ha naponta kapcsolatban vagyok Vele, akkor vágyakozom Utána, és nem fog meglepni az a nap. Nem, mert várom Őt.


"Imádkozzatok és buzgón kérjetek!"

1. "Imádkozzatok és buzgón kérjetek!" Bűnös voltunkért, Uram, ó, ne vess meg! Tiszta
szívet és Szentlelket adj nékünk, Hallgass meg Fiad nevébe', ha kérünk.

2. „Keressetek buzgón és megtaláltok!” - Téged keresünk, Uram: hogy bűn s átok Erőt
ne vegyen mirajtunk, légy nékünk Égi utunk, igazságunk, életünk!

3. „Zörgessetek buzgón Isten ajtaján!” - Elfáradtunk, Uram, e világ zaján; Ó, nyisd meg
az égi béke szép honát, Add, hogy zenghessünk örök halleluját!


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése