2018. október 3., szerda

Mindent a maga idejében


I
sten folyamatosan kapcsolatban van Mózessel és Áronnal, nem egyszerre mondja el nekik a tennivalókat, hanem részletekben (4Móz 4,1-16). Isten is tartja magát ahhoz, amit kijelent. Így ehhez is: Elég minden napnak a maga baja. Fontos és megszívlelendő üzenete ez a mai igének, mindent a maga idejében, és akkor nincs kapkodás.
A következő üzenet az időben való felkészülés. Amikor indulni akar a tábor, Isten jelez, és ők ennek megfelelően felkészülnek. A sátor sok összetevőjével nem lehetett kapkodni, figyelmesen, gondosan kellett összepakolni őket. Ezt nem lehet rohanva megtenni. Mindent Isten tervezett meg, minden tartozékra szükség van, semmi sem felesleges. A pusztában gondosan kell becsomagolni az istentisztelet eszközeit, a homokszemek könnyen sérülést okozhatnak rajtuk. Az összecsomagoláshoz időre van szükség, és ezt meg is kapják. Azonban nekik kell arra fordítani, amire az Úr rendelte. Meg kell ma fognunk az időt, nagyon könnyen fölösleges, gyakran haszontalon dolgokra folyik el. Pedig ebben a világban egyszer élünk, és életünk ideje meghatározott, nem lehet visszatekerni, mint a filmet. Azonban, ha elrontottuk az életet, kegyelemből újat lehet kezdeni. De vigyázzunk, mert ugyan újat kezdhetünk, de az évek és az eltékozolt dolgok nem jönnek vissza.
Mindezekre a munkákra Kehát fiait jelölte ki az Úr. Ők szolgáltak a szent sátorban, és ez a szolgálat alázatot és odafigyelést igényelt. Nem lehetett akárhogy az eszközökhöz nyúlni vagy azokat szállítani. Isten jelenléte mindent megszentelt, ezért csak úgy lehetett érinteni őket, ahogy Isten meghagyta. Ők is csak a rudakat foghatták meg, bűnös ember képtelen Isten szentségének töltését elviselni. Itt senki nem gondolhatja másként vagy tudhatja jobban, mint az Úr, mert annak következménye van. Gondolhatja valaki a magasfeszültségű vezetékre is, hogy csak egy darab ártatlan madzag, de bele fog halni, ha megérinti. Bár mindig komolyan vennénk, amit Isten mond.
Az Úr nemcsak az övéi üldözéséről, hanem a megtartatásról is beszélt (Lk 21,20-24). Népe megmarad végig ebben a világban. Általuk kínálja Isten az Ő kegyelmét még a nehéz időszakokban is. Azonban állhatatosságra, vagyis a szenvedésekben való kitartásra van szükségünk. Ebben is figyelhetünk az Úrra, nem futott el a szenvedés elől, hanem vállalta azt értünk. Ő ad erőt a kitartáshoz, a hűséges élethez.
Jeruzsálem pusztulását megerősíti az Úr, be fog következni, mert az írásoknak be kell teljesedniük, és be is teljesednek. Az igéből még egy vesszőcske sem marad el. Amikor pedig látják az ellenséges sereget Jeruzsálem körül, tudni fogják, hogy, amit az Úr mondott, valóság. Benne van az is, hogy ha ma még hihetetlenül hangzik is, meg fogják látni. Ezzel az Úr rámutat: nyitott szemmel járjunk, lássuk meg a történésekben a jeleket. Fontos, hogy a jelet vegyük észre. A jel az, amit Ő megmondott, és az meg is történik. Mindezt az igére figyelve tehetjük meg. Az látja meg a jeleket, aki folyamatosan olvassa az igét, kapcsolatban van Jézussal.
Jeruzsálemet pogányok tapodják, amíg be nem telik a pogányok ideje. Most a kegyelem korszakát éljük, és ez a pogányok ideje. Nekik szól az evangélium. Őket keresi az Úr. Legyünk hálásak, amiért hallhatjuk az örömhírt, és átélhetjük Isten kegyelmét.
De mit is jelent Jeruzsálem pogányok általi taposása? Azt, hogy élnek ott nem zsidók is, vagy azt, hogy nem zsidók uralkodnak Jeruzsálemben. És akkor telik le a pogányok ideje, amikor a zsidók veszik át a város vezetését, a teljes uralmat. Jó figyelnünk nekünk is, mert lehet, hogy közelebb van hozzánk az Úr eljövetele, mint azt gondolnánk. Legyünk készek az Úr fogadására.


Ó, jöjjetek, hívek

1. Ó, jöjjetek, hívek ma lelki nagy örömmel, A jászolhoz Betlehembe jöjjetek el! Megszü-
letett az angyalok királya: Ó, jöjjetek, imádjuk, Ó, jöjjetek imádjuk, Ó, jöjjetek, imádjuk
az Úr Krisztust.

2. Az életnek szent Ura, dicsőség Királya Itt fekszik a jászol mélyén nagy szegényen.
Nagy dicsőséges, szent és örök Isten! Ó, jöjjetek, imádjuk, Ó, jöjjetek imádjuk, Ó, jöjje-
tek, imádjuk az Úr Krisztust.

3. Ti angyali lelkek, ma zengjetek az Úrnak És vigadva örvendjetek, buzgó hívek! A ma-
gas mennyekben dicsőség Istennek! : Ó, jöjjetek, imádjuk, Ó, jöjjetek imádjuk, Ó, jöjje -
tek, imádjuk az Úr Krisztust.

4. Úr Jézus, ki ez napon érettünk születtél, Csak tégedet illet szívünk tisztelete! Isteni
Gyermek, testet öltött Ige! Ó, jöjjetek, imádjuk, Ó, jöjjetek imádjuk, Ó, jöjjetek, imádjuk
az Úr Krisztust!


Isten áldásával.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése