2018. október 17., szerda

Vele együtt!


A
z Úr kivezette népét Egyiptomból, otthagyták a rabszolgaságot, de a bűn, a gonosz nem maradt ott, jött velük együtt (4Móz 12,1-16). Ez azért lényeges, mert gyakran azt gondoljuk, ha új helyre költözünk, ha új társat vagy munkát keresünk, minden megváltozik. Bárhová megyünk is, bűnös szívünk velünk jön, de jön a gonosz is. Mindent megtesz, hogy feszültséget szítson és szembefordítsa őket Istennel és egymással. Először az ennivaló miatti zúgolódással hangolta Isten ellen őket, most Mózes ellen szít ellenkezést.
Onnan jön a támadás, ahonnan nem is várja, Áron és Mirjám, a testvérei beszélnek ellene.  Féltékenyek és irigyek, úgy gondolják, nekik is jár tisztelet és megbecsülés, velük is beszél Isten, nemcsak Mózessel. Sátán gyakran onnan indít tüzet, ahonnan nem is számítunk rá. A mellettünk állók támadnak, és ez a gonosznak jó. Nem melléállnak Mózesnek, hogy imádságban együtt harcoljanak, támogassák testvérüket az Úr népe szolgálatában, hanem szembeszállnak vele, és így gyengítik. Megosztják figyelmét és erejét. Jó, amikor a házastársak, a hívő testvérek a lélekmentésben egyesítik erejüket. Nem egymást gyengítik, hanem igét olvasnak, imádkoznak. Maga az Úr Jézus is hangsúlyozta az imádság szerepét a harcban, van olyan nyomorúság, ami csak imádkozásra távozik el.
A testvérek zúgolódását az Úr meghallotta. Annyira megragadott, hogy Ő, és nem Mózes hallotta meg. Mózesre beszéltek, de ő nem is hallja, nem törődik vele. Az ige megszégyenít, mert rámutat: bizony, én mindig meghallom, amit mondanak. Az Úr Jézus sem hallotta meg a kereszten, amikor gyalázták, hanem csendben tűrte, és imádkozott értük.
Az Úr beszél mindhármójukkal, és kijelenti, hogy Mózessel szemtől szemben beszél, közelről átélheti Isten jelenlétét. Elhívta az Úr, és Mózes alázattal végzi szolgálatát, kapcsolatban van Istennel, mindig rácsatlakozik a felsővezetékre, amint a troli is teszi, így állandóan Isten energiájából merít. Csatlakozzunk mi is állandóan az Úrra, ne magunkból, hanem mindig Belőle éljünk.
Mirjám leprás lesz, és Mózes nem azt mondja, úgy kellett neki, megérdemelte, hanem imádkozik érte. Áron bocsánatot kér, és Mózes kéri az Urat, hogy gyógyítsa meg Mirjámot. Istenem, gyógyítsd meg őt. Milyen szépen kéri az Urat, nem átkot mond, nem még nagyobb büntetést, hnaem gyógyulást. Ezt hozta az Úr Jézus is, meggyógyította az elfogására érkező szolga fülét a Gecsemáné kertjében. Péter odacsapott a kardjával, de Jézus meggyógyította. Belőle mindig a gyógyulás, a kegyelem árad. Mi árad belőlem? Mit kérek én? Tudok gyógyulást kérni az ellenségem, a rosszakaróm számára is?
Azonban hét napig leprás marad Mirjám, mert az Úr neveli a népet. Van tisztelet is, nem beszélhetnek az Isten által elhívott vezetőjükkel akárhogyan. Ma a tisztelet, bizony, hiánycikk. Következmények nélkül viselkedhetünk tiszteletlenül. Azonban az Úr útján ez is tanulható. Isten gyermekei soha nem növik ki az iskolát. Végig az Úr tanítványai maradnak, és van is mit tanulni. Soha nem mondhatjuk, már kész vagyok.
 Jézussal együtt vittek két gonosztevőt megfeszíteni - engem a Jézussal együtt kifejezés ragadott meg (Lk 23,32-43). Jó Vele együtt lenni, még ilyen, nem maguk választotta helyzetben is. Mert a Vele való együttlétből valami jó, valami olyan kerekedhet ki, amire már nem számítottak. Mindketten lehetőséget kapnak Jézus mellett a kegyelemre, arra, hogy bár ebben a világban elnyerik büntetésüket, az örökkévalóságban bűn nélkül, megkegyelmezve érhessenek célt. Gyakran ott botlunk bele Jézusba, ahol nem is sejtjük, mert ennyire szeret, és meg akar menteni. Azért botlik belénk, hogy Vele legyünk, már most, és majd Vele együtt legyünk az örökkévalóságban. Egyedül csak ez számít, Vele együtt. Kivel együtt? Kivel töltesz sok időt, kiben bízol? Mert egyedül csak Jézus által van üdvösség. És az a lényeg, hogy majd az örökkévalóságban is Vele együtt legyünk. Nélküle nincs üdvösség, csak Vele és Általa. Vele együtt éljünk, és Vele együtt haljunk, és ott legyünk majd, ahol Ő van, ez az élet lényege
Az Úr Jézus éli mindazt, amit tanított az embereknek. Ő nem elvárja, hanem elénk éli az igét. Mégpedig a kereszten, ott, ahol nem éppen ideális a körülmény az imádkozásra. Mondta azt is, ne fáradjunk bele az imádkozásba, és mindig imádkozzunk. Hát Ő ezt teszi. A kereszt nem a belső szoba, itt nincs csend, tehát egyáltalán nem ideális hely, mégis tud imádkozni. Még a kereszten is átélhető az Istennel való kapcsolat. Nincs az a hely, ahol ne lehetne elcsendesedni. Ha Jézus tudott imádkozni magukból kifordult emberek között, akkor nekünk is sikerültet, szenvedések közepette vagy a túlzsúfolt tömegközlekedési eszközön is. Mindig rá lehet csatlakozni a felső vezetékre.
Nemcsak az imádkozást éli az Úr, hanem a megbocsátást is. Ellenségeiért imádkozik, még itt is, még most is. Értem és értünk is imádkozott, és ebben van a mi esélyünk. Bocsánatot kér számunkra az Atyától. Ezért mehetünk Hozzá bűnbánattal. Nem bosszút, hanem kegyelmet kér, a gyilkosoknak is. A gyilkosoknak is van kegyelem. A keresztje mellett lévő latrok egyike élheti ezt át csodálatosan. Még neki is van kegyelem, még Ő is Isten országába kerülhet. Nincs reménytelen ember. Legalábbis Isten szemszögéből nincs, Ő mindent megtesz értünk. Rajtunk áll, élünk-e a lehetőséggel, és megragadjuk-e a keresztet?
Az Úr nem szabadítja meg magát, mert nem ezért jött, minket akar megszabadítani a bűn és a halál átkától. Nem enged a kísértőnek, és életét adja a bűnös emberért. A gonosz ezt akarja megakadályozni. Ne haljon meg Jézus, és akkor az ember nincs megmentve. Jézus áldozata nélkül nincs bűnbocsánat. De Ő még a kereszten is nemet mondott az ördögnek. Nem menekült el a szenvedés, a halál elől, hanem végigvitte az Atya programját.
Az egyik lator Jézus jelenlétében felismeri, hogy ő jogosan van a kereszten. Ott a helye. Megláttad-e már, hogy ott a helyed, jogosan kerülnél oda, azonban Jézus magára vette a büntetést, Érte kerülhetem el a keresztet. Jézus értem és miattam halt meg. De belerendültél már ebbe, vagy megszokásból mondod? Annyiszor hallottad már, de most halld meg személyesen, éld át: miattam és helyettem halt meg az Úr. Nekem kellene ott lenni, de kegyelmet kaptam Istentől, Jézusért. Ő meghalt, hogy én élhessek Vele együtt. Dicsőség legyen Őneki!
A gonosztevő komolyan vette, hogy neki szól: ma velem leszel a paradicsomban. Nem kételkedik, hanem hiszi, hogy úgy is lesz. Miért? Mert Jézus meghalt érte. Miért? Mert Jézus mondta! Hiszel Jézusnak?


VELEM VÁNDOROL UTAMON JÉZUS

1.  
Velem vándorol utamon Jézus,
Gond és félelem el nem ér.
Elvisz, elsegít engem a célhoz,
Ő a győzelmes, hű vezér,
Ő a győzelmes, hű vezér.

2.  
Velem vándorol utamon Jézus,
Ott az oltalom hű szívén.
Ha a szép napot fellegek rejtik,
Ő az éltető, tiszta fény,
Ő az éltető, tiszta fény.

3.  
Velem vándorol utamon Jézus,
Bár az út néha oly sötét,
Soha nincs okom félni a bajtól,
Amíg irgalmas karja véd,
Amíg irgalmas karja véd.

4.  
Velem vándorol utamon Jézus,
Ez a vigaszom, baj ha jő.
Bármi súlyosak rajtam a terhek,
Segít hordani, ott van Ő,
Segít hordani, ott van Ő.

5.  
Velem vándorol utamon Jézus,
Túl a sír sötét éjjelén.
Fenn a mennyei, angyali karban
Nevét végtelen áldom én.
Nevét végtelen áldom én.


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése