2018. október 22., hétfő

Mennyei erő


I
sten ismeri az övéit, és odafigyel rájuk (4Móz 15,22-41). Tudja, mi telik tőlünk, és mi nem. Ezért már gondol azokra, akik nem szándékosan vétkeznek, és megoldást kínál a számukra. A nem szándékosan elkövetett bűn is bűn, súlyos problémák is származhatnak belőlük, de Isten menti a bűnöst. Ha a vétkező és a gyülekezet is látja, hogy bűn történt, és tudatában vannak annak, hogy nem szándékosan szegték meg Isten törvényét, és keresik az Urat, akkor van bűnbocsánat. Mi gyakran nem tekintünk a bűnösre, csak a vétket vagy a kárt látjuk. Isten szíve tele van irgalommal, és ez a mi nagy esélyünk. Nem akarja a bűnös halálát, hanem azt, hogy a bűnös megtérjen és éljen. Ez a mi utunk is, a megbocsátás, a bűnös mentése.
Áldozatbemutatással lehet engesztelést szerezni, mert vér nélkül nincs bűnbocsánat. A gyülekezet és a vétkező is áldozatot kell, hogy bemutasson az Úrnak a bűnért. Az áldozat bemutatása kifejezi: igen, Uram, vétkeztem, de kérlek, bocsáss meg. Az áldozat mindig kerül valamibe, annak, aki bemutatja. Mi is odamehetünk az Úrhoz vétkeinkkel, szabad az út a kegyelem trónusához. Már nem kell vinni állatokat, különféle ajándékokat, mert az Úr Jézus mutatta be bűneinkért az áldozatot a kereszten. Vére által kifizette és eltörölte az adósságunkat. A bűnbocsánatért fizetni nem kell, jöhet hozzá a koldus is, és a gazdag is, mindkettőnek kegyelemből Jézusért van üdvössége. Nincs más út, csakis Jézus.
Azonban, aki megtapasztalja Isten kegyelmét, annak a szívét átjárja a hála. Nem akar mást, mint adni hálából az Úrnak. Mit akar adni? Egész életét. Itt vagyok, Uram, rendelkezz velem. Mit akarsz, Uram, hogy cselekedjem - száll fel a megkegyelmezett bűnös szívéből. És ez nemcsak egyszeri imádság, mindennap előtör a szívből. Minden nap, minden perc az Úré.
Aki szándékosan vétkezik, az az Urat gyalázza meg, mert tudatosan veszi semmibe az Ő szavát. Aki ismeri Isten igéjét, annak nagy a felelőssége. Vegyük komolyan az Úr szavát, tegyük is, amit mond. Akkor leszünk képesek cselekedni, ha meg is ismerjük az Úr szavát, ha foglalkozunk vele. Nem csak elolvassuk, hanem elmélyülünk benne, tanulmányozzuk, és így a mélyére hatolunk.
A két tanítvány örömmel, fáradságot nem ismerve ment vissza Jeruzsálembe a még mindig bezárkózó tanítványokhoz (Lk 24,36-49). Azonban már valami mocorog bennük. Hallják egymás bizonyságtételét, és egyre meggyőzőbb a vallomás: Valóban feltámadt az Úr. Ezzel még egymást erősítik, de a tanítványnak is szüksége van megerősödésre. Hol erősödhet a hitünk? A tanítványok közösségében, amikor elmondjuk egymásnak saját tapasztalatainkat, bizonyságot teszünk az Úr szívünkben való munkájáról. Az Úr feltámadásáról, a megtapasztaltakról beszélgetnek. Jó az Úr dolgairól, Róla magáról beszélgetni. Tudunk-e beszélgetni az Úrról, az igéről, arról, amit átélünk? Ezek az emberek nem a világ dolgait beszélik meg, hanem Jézus a téma. Isten országa mindennél gazdagabb témát kínál, és fontos is, mert örök életünk függ attól, hogy kicsoda nekünk Jézus. Látjuk-e, hogy Ő Isten Fia?
Egyedül is olvashatjuk az igét, tarthatunk csendességet, mert az Úr megáldja azt. Azonban a gyülekezet közössége is nagyon fontos. Azt látjuk, hogy amíg együtt vannak és beszélgetnek, Jézus megáll köztük. Jó, hogy nem széledtek szét, mert így együtt találkozhatnak Vele, átélhetik a közösségben, hogy jelen van az Úr. Ő él, és itt van, és fontosak vagyunk Neki. Továbbra is van terve velünk. Nem ért véget a küldetés. Továbbra is tanítványok maradtak.
A gyülekezetben erősödik a bizonyosságuk, elmúlnak kétségeik, és itt kezdik érteni az igét. Maga az Úr magyarázza el nekik mindazt, aminek történnie kellett, és rámutat: ezek az Ószövetségben megírattak. Aki nyitott szívvel olvassa az igét, az Jézussal találkozik. Az ige Róla beszél.
Amikor együtt vannak az Úrral, Ő megnyitja az értelmüket, hogy értsék az Írásokat. Jézus nélkül be van zárva az értelem az ige előtt. Ő nyithatja meg értelmünket és szívünket Isten szavának az értelme előtt, és tehet képessé annak befogadására. Ezért szabad imádkozni, sőt, kell is. Az imádkozó szív előtt tárul fel az ige mélysége és összefüggése, ragyog fel előttünk a Krisztus.
Az Úr rámutat húsvét következményeire, az Ő nevében hirdetni kell a megtérést és a bűnbocsánatot. A feltámadás olyan hír, amit mindenkinek hallani kell, és a tanítványoknak az életük részévé válik. Fontos a megtérés és a bűnbocsánat, nem általános kegyelemről van szó. Az örömhír elmondja, hogy mindenki számára elérhető a bűnbocsánat, de a bűnbánatot és az életváltozást nem lehet kihagyni. Ezek nélkül nincs új élet. A megtérés pont azt jelenti, hogy látom, nyomorult, bűnös voltam, megvallom vétkeimet, és elhatárolódom eddigi életutamtól, és most már az Úr nyomában járok. A megtérés új szívet és új életformát eredményez. Mindez az Úr munkája bennem.
Azonban még várniuk kell az Atya ígéretének eljövetelére. Isten országára nem jellemző a kapkodás, itt ki kell várni az Úrtól való időt. Itt nem a magunk erejére építünk, hanem a Szentlélekére, az Úrtól jövő erőre. A hívő ember számára Krisztus az erőforrás.
Az Úr elküldi Szentlelkét az életünkbe, felruház általa mennyei erővel. Ez az ígéret ma is szól, és arra késztet, hogy ne a magunk erejére építsünk, hanem töltekezzünk meg mennyei erővel. Ez az erő felülről, az Úrtól érkezik. Várd ki ma is. Ha gyengének, erőtlennek érzed magad, kérd Őt, mert van erő. A mennyei erő tanúságtételre adatik, és nem a saját érdekeink megvalósítására. Mennyei erővel feltöltve szolgálhatjuk ma is Urunkat. Talán úgy látod, képtelen vagy továbbmenni, építs magad helyett a mennyei erőforrásra. Meríts erőt az Úrból, és menj Vele tovább!


 VÁGYOL-E ELHAGYNI BŰNEIDET?

1. 
Vágyol-e elhagyni bűneidet?
Az Úr vérében van nagy erő.
Vágyol-e győzni a Sátán felett?
E vérben csodás az erő!
Van erő, van, csodás erő van
Jézusunk vérében,
Van erő, van, csodás erő van
Jézus drága, szent vérében!

2. 
Ó, ha a büszkeség rabja vagy tán,
Jézus vérében van nagy erő!
Jöjj csak, hisz gyógyírt lelsz a Golgotán,
E vérben csodás az erő!
Van erő, van, csodás erő van
Jézusunk vérében,
Van erő, van, csodás erő van
Jézus drága, szent vérében!

3. 
Érzed-e, hogy szíved oly salakos?
Jézus vérében van nagy erő!
Tisztátalan szívet tisztára mos,
E vérben csodás az erő!
Van erő, van, csodás erő van
Jézusunk vérében,
Van erő, van, csodás erő van
Jézus drága, szent vérében!

4. 
Szolgálni vágyol-e Jézust talán?
Jézus vérében van nagy erő!
Csak neki zengeni nap nap után?
E vérben csodás az erő!
Van erő, van, csodás erő van
Jézusunk vérében,
Van erő, van, csodás erő van
Jézus drága, szent vérében!


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése