2019. december 17., kedd

A Helyreállító


A
 próféta Izráelt az Úr szőlőjeként látja. Isten telepítette őket arra a földre, és mindent megtett, a jó termés érdekében (Ézs 5,1-7). Jó gazdaként törődött az Úr a szőlővel. Nem hagyta magára, rengeteg energiát és erőt fektetett bele, és közben várta, hogy jó szőlőt teremjem. Azonban csalódnia kellett, mert termés ugyan volt, de csak vadszőlő. Isten jó szőlőt vár, fogyasztható gyümölcsöt.  Nem az a lényeg, hogy valamit teremjen, hanem az is, hogy a termés jó legyen. Azért fontos ez, mert a feltételek biztosítottak.
Istent türelmes jó gazdaként mutatja be az ige, és így láthatjuk Őt mi is. Mindent megtesz, hogy megismerjük Őt. Ránk tékozolja a szeretetét, keres és törődik az életünkkel. Nem hagy magunkra, és amikor a magunk útjára térünk, akkor se mond le rólunk. Mindent megtesz, sőt többet is,, mint mi tennénk, vagy amit elvárhatnánk. Saját maga jött el a világba, hogy megkeressen minket. Vette a fáradságot és emberré léve, szertejárt, és meggyógyított mindenkit, akik az ördög igájában vergődtek. Látta a problémát és azt oldotta meg. Az ördög tette a kezét az emberre, elcsábította az Úrtól, de Isten vissza akar szeretgetni. Nem azt mondta, ha elhagytatok a ti dolgotok. Istennek fáj, hogy az ember szenved a gonosztól, és az engedetlenség, a bűn következtében tönkremegy az élete. Isten nem azt akarja, hogy a földi életünk tönkremenjen, sátán akarja azt. Ő embergyilkos volt kezdettől fogva, mondta az Úr Jézus, és ő igazán ismeri. Mai napig az maradt. Az Úr azonban lerontotta a munkáit, már nem kell igájában vergődni, lehetünk az Úr Jézus tanítványai. Az igazi szabadság Jézus követésében élhető meg.
Mit kellett volna még tennem, teszi fel Isten a kérdést? Igen, Ő mindent megtett, pedig akkor még az Úr Jézus születése előtt voltak. Ma még jogosabb a kérdés, mit kellett volna még megtenni, Fiát küldte el a világba, és ez a művelet azt üzeni, mennyire szeret.  Meg kell látnunk Isten szeretetét és kegyelmét. Ne féljünk Hozzá jönni, keresni Őt.  Mert Ő ma is törődik övéivel, mindent megtesz, hogy az életünk gyümölcstermő legyen. Ha kétségeid vannak Isten felől, ne halhass rájuk, hanem indulj el Felé, kezdd el olvasni az igét, és megtapasztalod, úgy van, ahogyan olvassuk. Értünk, megmentésünkért tevékenykedik. Isten nincs ellenünk, hanem velünk van. A kereszt is ezt bizonyítja, még a halálra ítélt gonosztevők is kaptak esélyt, az Úr kegyelmét kínálta nekik. Nem véletlen kerültek az Úr Jézus mellé, Isten egy utolsó esélyt kínált nekik. Nagy kegyelem, hogy Vele együtt kerültek a keresztre, az egyik ezt felismerte és Hozzá fordult, a másik nem. Ma még előttünk is adott a lehetőség, Vele együtt kerülhet keresztre az atyáinktól örökölt hiábavaló természetünk. Ő kész megbocsátani, és élhetünk Vele. Innentől kezdve van esélyünk jó gyümölcsöt teremni.
Ha nincs jó termés, ha a gondos törődés ellenére más úton jár a nép, annak meg lesz a következménye. Az Istentől elfordult életnek mindig meg van a következménye. Mert ha nem Őreá figyelünk, sátán pusztulást jelentő tanácsai fognak érvényre jutni. Ő mindent szét akar dobálni, azt, ami még jól működik elrontja. Ő a nagy elrontó. Azonban az Úr Jézus helyreállít. Amit Ő helyreállít, az jól működik. A gonosz az elrontó, az Úr Jézus a helyreállító. És nincs olyan élet, amit ne tudna rendbe rakni. Ő az erősebb fegyveres, és megszabadít.  Nemcsak megszabadít, hanem országába fogad, ahol törődik velünk, és szavával irányít.
A Jelenések könyvét kezdjük olvasni, és jó is, hogy ez kerül most így sorra, mert karácsony idején világossá teszi, hogy nem egy csecsemőt várunk, hanem a feltámadott Urat (Jel 1,1-8). Nem zárult le Jézus élete a kereszten, mert Ő él! Igen él!  Ő élő Úr, és valóban az, amint János írja a föld királyainak fejedelme. És ez megnyugtató, Jézus az egész mindenség fölött Úr. A diktátorok, a zsarnokok, sem gondolhatják, hogy minden az kezükben van. De nekünk is üzen a ige, ne féljünk, és ne hódoljunk be, hanem várjuk Őt. Eljön a nap amikor megérkezik, és minden szem meglátja, azok is, akik nem hittek benne, és azok is, akik átszegezték.
János Patmosz szigetén van száműzetésbe, és ott éli át az Úr kijelentését. Mondhatnánk, azért vitte oda az Úr, hogy ott megkaphassa ezt a csodálatos iratot. A sziget barlangjában figyel felfelé, akkor is, ha ez kőbánya. Nincs az a hely, ami az Úr előtt elzárva lenne, vagy amit Ő ne tudna átalakítani. János megtudja, hogy a gyülekezetnek nem kell félnie, mert a jövő az Úr. Mindaz, ami megtörténik a felé viszi az életünket. A szenvedésekkel is formál, és aki olvassa, az Ő szavait az erőt kap. Az ige feltölt és megmutatja hogyan is éljünk. Azért adja az igét, hogy azt megtartsuk, aszerint éljünk, és ehhez megkapjuk az erőt is. Az idő közel van. Milyen idő? Az Ő visszajövetelének ideje. Gondoljuk meg kétezer évvel ezelőtt mondta ezt János, ma mennyivel közelebb van. Készüljünk erre a pillanatra, várjuk Urunkat. Várjuk úgy, hogy már most Rábízzuk magunkat és engedelmeskedünk Neki. Merjük vállalni Őt a mindennapokban is.
Jézus Krisztus hű tanú, vállalta az Atya akaratát mindhalálig, és vállalta az embert is. Vállalta megmentésünket, mert valóban szeret. Szeretete a kereszten látszódik igazán, és ha odanézünk megértjük mit jelent az Ő szeretete. Aki látja, a megfeszített Jézust annak nem kell magyarázni, hogy Isten szeretet, az rádöbben, azt megrendíti ez. Azért halt meg, hogy vére által megszabadítson bűneinktől.  Amit János leír az valóság, megszabadított bűneinktől, múlt idő. Tehát a szabadítás megtörtént, most már nem vagyunk kényszer alatt, élhetünk másként, cselekedhetjük Isten akaratát. Aki átéli a bűnből való szabadítást, aki új teremtéssé lett, az már Neki él, az már felismeri Isten akaratát.


Fel, barátim, drága Jézus zászlaja alatt

1. Fel, barátim, drága Jézus zászlaja alatt, Rajta, bátran! megsegít és győzedelmet ad.
Bízzatok, mert Jézus eljön, ő a fővezér, Zengje ajkunk: hozzád esdünk győzedelemér'!

2. Lám, a Sátán serge talpon, szembetörni kész, A legbátrabb harcosoknak bátorsága
vész. Bízzatok, mert Jézus eljön, ő a fővezér, Zengje ajkunk: hozzád esdünk győzede-
lemér'!

3. Szóljon a kürt, fenn lobogjon győzedelmi jel, Így előre Jézusunkkal: néki győzni kell!
Bízzatok, mert Jézus eljön, ő a fővezér, Zengje ajkunk: hozzád esdünk győzedelemér'!

4. Harci zajban, küzdelemben oldalunkon áll, Benne higgyünk, ő segít meg szívünk har-
cinál. Bízzatok, mert Jézus eljön, ő a fővezér, Zengje ajkunk: hozzád esdünk győzede -
lemér'!

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése