2019. december 4., szerda

Új szántás


A
z északi országrész ítélete közeledik (Hós 10,1-15). Egyre inkább eltávolodtak az Úrtól, a sötétség mindent elborít. Érzékelik a veszélyt, de nem Istent keresik, a borjúszobroktól várnak segítséget. Teljesen elfordult az Úrtól a szívük. Áldott legyen az Úr, hogy még ma is kereshetjük Őt! Még olvashatjuk az igét, és imádkozhatunk. Bármilyen nehéz helyzet vegyen is körül, még sok minden Istenre mutat. A sokféle szimbólum, az egyházi épületek mind az Úr felé terelik figyelmünket. Minden üzeni: van Isten, Akit segítségül lehet hívni. Ő vár ránk! Ne másfelé kacsintgassunk, hanem az Urat keressük.
Hóseás rámutat a problémára: csalárd a szívük. Igen, az át nem adott, meg nem tért szív csalárd. Becsap és megtéveszt. A szokások felé terel, és elhiteti, hogy elég csak a formalitás. Elég, ha baj idején vagy nagy ünnepek alkalmával elmegyünk istentiszteletre. Isten majd megoltalmaz, elhárítja a veszélyt. De Ő nem bálvány, nem egy varázseszköz, hanem élő személy. Ő minket akar. Élő kapcsolatra vágyik velünk. Azt akarja, hogy kezébe tegyük életünket, és mint gyermekek mindennap Vele töltsük az időt és Tőle kérjünk mindenben tanácsot. Nem is nehéz ez, hiszen ideadta igéjét, rajtra keresztül eligazít minket. Isten tanácsa mindig megáll, mindennél jobb.
Szégyent vall Efraim, mert a bálvány nem segít. Sőt, azt is elhurcolják Asszíriába. Aki hamis eszmében bízik, bálványban bízik, az szégyent vall, mert ezek nem tudnak segíteni.  Azonban az élő Isten igen. Nem kell többet tenni, mint megpróbálni. Isten elé odaállhatunk úgy is, hogy még nem ismerjük Őt, még nincs hit a szívünkben, de őszintén keressük. És aki így jön Hozzá, az megtapasztalja Lényét. Aki igazán keresi Őt, az nem csalódik, az elől Ő nem zárkózik el.
Mindezt igénkben is láthatjuk. Biztat, bátorít: szántsatok magatoknak új szántást. Ezzel a megtérésre, az új életre utasít. Még a hűtlen nép is megtérhet, visszafordulhat az Úrhoz. Ez nagyszerű lehetőség. Hányszor elfordulunk Tőle, és nem azt mondja, ne gyere, hanem hív és vár még mindig.  Az új szántásba igazságot kell vetni, Isten igazságát. Akkor lesz új az élet, ha az igét befogadjuk a szívünkbe. Mindez üzeni: van igazság, Isten gyermeke nem ingadozik, mint  a nádszál, nem változtatja nézeteit, hanem Isten szavára épít. Az ige az igazság, és ez az ige testté lett, az Úr Jézusban. Tehát Ő az igazság.
Nem elég megtérni, nagyon fontos, hogy az új életet mivel tápláljuk (1Tim 6,1-10). Nem mindegy, mit vetünk az új szántásba, a megújult szívbe. Ha továbbra is a világ szokásait, régi életünk bűneit vetjük, nem növekszünk. Meg kell vizsgálni, mi kerül a szívünkbe, milyen információkra hallgatunk? A gonosz igyekszik megtéveszteni, de ez nem egyértelmű, világosság angyalának álcázza ördögi dolgait. Azonban, ha figyelünk az igére, nem tévedünk el. Az Úr, aki elkezdte a jó dolgot, be is végzi, célhoz juttatja. Urunk győzött a kereszten, és mi ebből a győzelemből meríthetünk. Minden nap egyre közelebb kerülhetünk Hozzá. Egyre inkább Ő töltheti be a szívünket és gondolkodásunkat. Minél jobban átjár az ige, annál tisztábban látunk, és annál könnyebben tájékozódunk. Dicsérjük az Urat, mert van világosság, van lámpás. Ne engedjük, hogy a műfények nagyobb hatással legyenek ránk, mint a világ Világossága, az ige lámpása.
Az Krisztusra talált, újjászületett ember gyakran marad ugyanabban a közegben, mint addig volt. Környezete nem változik meg, aki megtérésünk előtt hitetlen vagy kegyetlen volt, az valószínűleg az azt követő napon is ugyanolyan ember marad. De, akit az Úr megszabadított bűneiből, az már más szívvel megy vissza. Most már viszi szívében az Urat, és ez nagy felelősség, mert az életünkben akar megnyilvánulni az Úr. Életünk által akar látszódni és hatni azok között, akik még nem ismerik Őt. És ez a hatás az életváltozásunkon keresztül megy végbe. Másként hordozzuk már el a nehéz munkakörülményeket, a kegyetlen vezetőket, mint korábban. Most már szeretnénk, ha ők is megismernék Krisztust. Türelmesek vagyunk velük szemben, mert tudjuk, hogy maguktól  nem tudnak mások lenni. Saját tapasztalat ez. Azért élhetünk másként, mert az Úr munkába vett, újjá teremtett. Tőlem nem telik az új élet, mindez kegyelem. De ha tőlem nem telik, ne várjam el attól, aki még nem élte át mindezt, aki még nem hódolt meg az Úr Jézus előtt.
Az is fontos, hogy ha hívő vezetőink, munkatársaink vannak, ez nem jelenti azt, hogy tiszteletlenek legyünk vagy lazábban végezzük dolgainkat. A hívő munkaadóért legyen hála az Úr iránt a szívünkben, és legyen a munkavégzésünk bizonyságtétel.
Pál rámutat az egészséges lelki táplálkozás fontosságára. Nemcsak a testet, hanem a lelket is megfelelően kell gondoznunk. Az egészséges táplálék az Úr szava. Nem a különféle tanítók gondolata, hanem Isten igéje. Ez nem azt jelenti, hogy ne olvassunk vagy ne hallgassunk meg tanításokat, hanem azt, hogy mindig az ige alapján tegyük mérlegre, amit hallunk.
Meglepő dolgot ír az apostol, legalábbis a mai fül számára meglepő. Lehet megelégedett életet élni. És ráadásul nem az a nyereség, ha nagy vagyonra teszünk szert. A megelégedett élet az istenfélelemből fakad. Aki Krisztusra talál, olyan kincset lel, ami mindennél többet ér, és megelégedetté tesz. És ez a megelégedettség nem függ az anyagi helyzetünktől. Pál apostol nem volt gazdag ember, mégis megelégedett, mert átélte a kegyelmet. Krisztushoz tartozik, Isten országának polgára, és ez megelégedettség. Ez a legtöbb, ami érheti az embert, Isten Krisztusban visszafogad az atyai házba. Hát kell ennél több: Isten szeretetéből és országa javaival élni?
A gazdagodás nagy kísértés, mert a vagyon a szívünket is célba veszi. Lehet szeretni a pénzt, a hatalmat, a jólétet. És pont ez a  veszélye, hozzátapad a szívünk, mindig több és jobb kell. Minden rossz gyökere a pénz szerelme, írja az apostol, és ezt látjuk. Hajlíthatóvá, befolyásolhatóvá tesz. Pénzért gyakran mindent megtesznek emberek. Az Úr Jézus is rámutat: szeressük teljes szívvel az Urat, mert két Úrnak szolgálni nem lehet. Szolgáljuk örömmel és hálás szívvel Urunkat, Aki az életét is odaadta értünk.


Új szívet adj

1. Új szívet adj, Uram, énnekem,
Új szívet adj, én Istenem,
Amely csupán csak teérted ég,
Véled jár szüntelen, csak véled szüntelen.

2. Nyájas, vidám, szelíd, jó szívet,
Mely, Jézusom, te lakhelyed,
Hol egyedül a te hangod szól,
Mely véled van tele, csak véled van tele.

3. Jézus, a te gyógyító kezed
Megfogta már a szívemet,
Én is tudom, bűntelen leszek
Majd nálad odafenn, a mennyben odafenn.


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése