2019. december 2., hétfő

Megjelent!

I
zráel állapotát írja le igénk, és amit olvasunk, az nem emberi vélemény (Hós 7,1-8,14). Isten látja őket ilyennek, mert valójában ilyenek. Ha ők maguk írnák jellemzésüket, bizonyára más képet kapnánk. De Isten nem szépít, nem mondja a feketét fehérnek, a betegséget egészségnek. Ő mindig a valóságot látja és hozza felszínre. Így akar segíteni, ha meglátja Izráel a valóságot, hátha megtér. A problémával szembesülve talán eljutunk oda, hogy segítséget keresünk. És ez a segítség Isten. Azért szól, mert meg akarja fordítani az életünket. A bűn, a bálványozás útjáról a keskeny útra akarja lábunkat állítani.
Hogy látja őket az Úr? A népek közé keveredtek. Átvették a pogányok szokásait. Nem különbözik az életük más népekétől. Bizony, ma is kísért a keveredés. Átvesszük a nem hívők, a világ módszereit. Isten gyermekei gyakran azokat a megoldásokat alkalmazzák, amiket a világ fiai. Isten azonban nem fogadja el. Ő nem keveredést akar. Nem az a lényeg, hogy hogy higgyünk valamiben, hanem az, hogy az élő, a Teremtő és Megváltó Istenében higgyünk, és Neki engedelmeskedjünk. Ne arra koncentráljunk, hogy vallásban éljünk, hanem az élő Istent keressük, Aki Jézus Krisztusban eljött a földre. Csak Ő tud rajtunk segíteni. Nagy probléma, amit az Úr mond, hogy már nem veszi észre, miben is van Izráel. Idegenek emésztik erejét, már fel sem tűnik, normálisnak tartják. Ilyen a bűn, ha engedünk neki, egy idő után fel sem tűnik, normálisnak tartjuk. Van-e remény? Igen! Az Úr meg tud szólítani. Igéjét küldi, és abban meglátjuk, kik vagyunk.
Azonban Izráel nem döbben rá a problémára. Isten mondja: „Megszabadítanám őket, … de nem kiáltanak hozzám szívükből.” Itt a gond, nem kiáltanak szívükből. Jó, nekik így, ahogy van. Ennyire megszokták a bűnt, vagy ennyire jó nekik. Nem szívükből kiáltanak, a hitük csak formalitás. Nem keresik már az Urat. Azt gondolják, elég az is, ha néha gyakorolják a hitüket. Mint ahogy ma is sokan azt gondolják, elég, ha a nagy ünnepeken elmennek az istentiszteletre. De nem erről van szó, hanem arról, hogy Isten minket vár, velünk akar kapcsolatba kerülni. És nekünk is az élő Istenre van szükségünk. A hagyományok ápolása nem segít, csak az élő hit.
Ha megtérnek is, nem Istenhez - ez is megdöbbentő. Mennyire becsapja magát az ember. Ha nagy a baj, kiáltanak, azt mondják, ismerik Istent. Mint ma is sokan, ha baj van, kiáltoznak, de nem szívből. Nem az Urat keresik, csak a bajból akarnak kimenekülni. Hogyan állunk mi? Őt keresem? Valóban ismerem Istent? Mert néhány ige, vagy a hitvallások ismerete nem azonos Isten ismeretével. Ő nem tantétel, hanem élő személy. Kicsoda nekem Isten? Egy élő személyt pedig csak kapcsolatban, beszélgetés által lehet igazán megismerni. Szánok Rá időt, beszélgetek Vele?
Izráel mindent Isten nélkül cselekedett. Nem engedte az életéhez közel az Urat. Amikor pedig jött a baj, Istent okolták. Izráel teli volt bálványokkal. Izráel nem az Úrban bízott, hanem emberi eszközökben, más népek segítségében. A fejlődés hamis reményt adott nekik. Azt gondolták, ha jól élnek, gazdaságilag fellendülnek, biztonságban lesznek. Azonban Isten nélkül nincs biztonság. Minél jobban éltek, annál inkább elfeledkeztek Istenről. A problémákat maguk oldották meg, és mivel egy darabig ez sikerült is, már nem gondoltak Izráel Istenére. Mintha a mai embert látnánk. Megvan mindene, és ha valahol szorít a cipő, talál maga megoldást. Elfelejti Istent hívni. Talán nem is akarja. Azonban ennek a gondolkodásnak pusztulás a vége. De még lehet változtatni. Az a csodálatos, hogy amikor az ige szól, még van lehetőség megbánni a bűnöket, és Istenhez térni. Amikor az Urat keressük, és kegyelmére bízzuk magunkat, Ő megbocsát Krisztusért, eltörli bűneinket, és újat kezdhetünk. Tegyünk így! Kezdjünk Vele újat, bízzuk Rá magunkat, forduljunk el eddigi segítségeinktől, és engedjük, hogy Ő vezessen.
A világ legnagyobb hírét jelenti be Pál apostol: megjelent testben az Isten. Eljött az Úr a földre. Nincs ennél nagyobb hír, Isten itt van, emberré lett. A szöveg rámutat: már eljött. Nem újra várjuk a megszületését, hanem inkább komolyan kell vennünk. Az ünnep nem azt jelenti, hogy valakinek az ismételt eljövetelére várunk, aki majd megmenti a világot. A Megmentő eljött az első karácsonykor. Ő várja, hogy ezt felismerjük, és végre segítségül hívjuk Őt. Természetesen, várjuk Őt visszajönni. De akkor már győztes Királyként jön, Aki megítéli a világot.
Amit Pál apostol leírt, reménységet ad (1Tim 3,1-4,16). Nem vagyunk magunkban, Isten elküldte az Úr Jézust, azért, hogy magára vegye bűneinket, és így megoldást kínáljon. Aki mindezt hittel fogadja, és Hozzá fordul, az megtapasztalja Isten kegyelmét. Advent lehetőséget kínál az elcsendesedésre. Ne a hamis reklámokra figyeljünk. Mert a világ is üzeni szinte minden percben, hogy valamilyen jó lehetőség megjelent. Azonban ezek által rabbá tesznek, a pénzünkre utaznak. Amikor Pál írja, hogy megjelent Isten testben, akkor arra mutat rá, hogy Isten szeretet, és kegyelme elérhető. Hozzáférhetünk Isten erőforrásaihoz Jézus Krisztusban. Nem kell a világtól várnunk a békességet, a megújulást, a lelki feltöltődést. Ne rohanjunk, hanem boruljunk le az Úr előtt. Adventben ne engedjük, hogy a környezet készítse el a programfüzetünket, és magunkat lovaljuk bele a teljesítménykényszerbe, a megfelelni akarásba. Márta ezt tette, és kiborult. Isten az adventi időszakot azért adja, hogy elcsendesedjünk, és keressük Őt. Hangolódjunk Lényére, és alakítsuk át életünket, értékrendünket, megoldási szokásainkat. És ha mindenben az igéhez igazodunk, kincset találunk. Megtaláljuk az igében Krisztust. Mert az ünnep lényege Ő. Advent és karácsony Róla szól. Tulajdonképpen egész életünk lényege, hogy megismerjük Istent. A szívünk is akkor nyugszik meg, ha megismerjük az Ő békességét. Ezt semmi nem tudja megadni, Nincs békesség Isten nélkül.
Vannak idegen hangok, téves tanítások, de ezeket el lehet utasítani. Figyeljünk Jézusra, és akkor példa lesz az életünk. Azért helyezett az Úr a világba, hogy példákká váljunk. Vagyis az egész életvitelünk hiteles legyen. Legyen gondod a felolvasásra, vagyis az ige olvasására. Ez legyen egyéni és gyülekezeti életünk középpontjában. Az ige élteti a tanítványokat. Az ige olvasása és az annak való engedelmesség mindennél fontosabb.


Várj ember szíve készen!

1. Várj ember szíve készen! Mert jő a Hős, az Úr, :/: Ki üdvösséged lészen Szent győz -
tes harcosúl, Fényt , éltet hozva jő, Megtört az ősi átok: Kit vágyakozva vártok, Betér
hozzátok Ő.

2. Jól készítsétek útát! A Vendég már közel! :/: Mi néki gyűlölt, útált, Azt mind vessétek
el! A völgyből domb legyen, Hegycsúcs a mélybe szálljon, Hogy útja készen álljon, Ha
Krisztus megjelen.

3. Az Úr elé ha tárod A szív alázatát, :/: Őt nem hiába várod: Betér hozzád, megáld. A
testi gőg: halál! De bűnödet ha bánod, Szent Lelke bőven árad, S a szív üdvöt talál.

4. Ó Jézusom, szegényed Kér, vár, epedve hív: :/: Te készítsd el: tenéked lesz otthonod
e szív. Jer hű szívembe hát! Habár szegény e szállás, De mindörökre hálás, Úgy áldja
 Krisztusát.


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése