2019. december 20., péntek

Ne lágyuljon meg a szíved!


É
zsaiást elhívta az Úr, és azonnal kapott üzenet és feladatot is (Ézs 7,1-9). Az üzenet rámutat: mindig lesz maradék. Isten hagy maradékot, mert lesznek, akik a legnehezebb időkben is hűségesek maradnak Hozzá. A látszat gyakran csal. Amikor úgy gondoljuk, milyen sok a hívő, az Úr látja, hogy kicsiny nyáj az, szent mag. Soha nincs sok hűséges követője az Úrnak. És amikor elkeseredünk, mert csak kevesen vannak, akik követik az Urat, akkor is kicsiny nyáj, akkor is szent mag. Mag, amelyben élet van jelen. Ha ezt tudomásul vesszük, és mindenkor rá építünk, megőriz a csalódástól. Ha nem halljuk az Úr szavát, és nem látunk az Ő szemével, elkeseredünk, becsapva érezzük magunkat, amikor a díszletek mögött szembesülünk a valósággal. Az emberek általában igazodnak környezetükhöz, az aktuális divatokhoz, ahhoz, ami a nyugodt megélhetést biztosítja számukra. El akarják kerülni a konfrontációt, ezért oda hajlanak, ahol nyugalmat, előrehaladást, minél jobb életet gondolnak. Ne tévesszen meg a díszlet, hanem mindig figyeljünk Urunkra: „Mert az ÚR nem azt nézi, amit az ember. Mert az ember azt nézi, ami a szeme előtt van, de az ÚR azt nézi, ami a szívben van” (1Sám 16,7). Ha ezt az igét szemünk előtt tartjuk, akkor elgondolkodhatunk azon, vajon hogyan is tekint az Úr karácsonyi díszleteinkre? Ha nem azt nézi, ami a szeme előtt van, akkor mennyire hatódhat meg, és mennyire lehet elégedett az adventi koszorúinkkal, a fenyőkkel, a rengeteg villogó dísszel? Miközben a szívekben hűtlenséget, haragot, gyűlöletet, paráznaságot, lopást, hazugságot lát? Azért lett karácsony is, hogy végre a színfalak mögött is rendbejöjjenek dolgaink. Már nem kell elbújni, letagadni a valóságot, mert az Úr Megszabadít a bűntől, és helyreállít. Ő már elvégezte a szabadítást, így csak rajtunk múlik, hogy segítségül hívjuk-e.
Júda kicsi ország volt, az északi országrész, a testvérnép jóval nagyobb, és ők összefogtak az arámokkal. Így Júda emberileg nagyon nehéz helyzetbe került. Félelmetes helyzetbe, esélyük nem igazán volt, ennek ellenére nem tudták Jeruzsálemet bevenni. Miért? Mert az Úr az övéivel van, és az Ő jelenléte minden túlerővel szemben többet ér. Ő az igazi oltalom. Mi is meneküljünk Hozzá, soha ne az ellenség túlerejére nézzünk, hanem egyedül Urunkban bízzunk. Minden korra és minden helyzetre van megoldása.
Amikor a királynak hírül vitték az eseményeket, reszketni kezdett a szíve. Nagyon megijedt, ami tulajdonképpen érthető is. Azonban ha tudjuk, hogy Isten népének királya, már nem érthető. Azonnal Istenhez fordulhat, de nem ismeri Istent, nincs Vele élő kapcsolatban, nincs élő hite. Csak vallása van, de nincs Megmentő Ura. A vallás nem segít, ha nem ismerem az Urat, ha nem vagyok Vele állandó és élő kapcsolatban, én is félni fogok. Csak az Ő szava ad békességet, ha keresem, olvasom igéjét, békességet találok.
Isten küldi ehhez a remegő szívű királyhoz prófétáját, általa igéjét. És ez csodálatos, mert az igében erő van. Az Úr szava, ha engedek neki, munkálkodik bennem, és más megvilágításba, mennyei dimenzióba helyezi a jelen dolgait. Isten ezt üzeni: „Vigyázz és légy nyugodt, ne félj! Ne lágyuljon meg a szíved” (Ézs 7,4)! Isten számára két nagyobb ország királya csak üszkös fadarab, nem kell félni tőlük. Így látja az Úr problémáinkat, csak égett maradvány, nem veszélyes, ne félj tőle. Miért üzeni ezt az Úr, hát félni kellene?! Azért, mert „Nem valósul meg, és nem úgy lesz", ahogy ők tervezték. Isten a terveket meg tudja semmisíteni. A gonosz tervére a kereszten kimondta az Úr, nem valósul meg, nem úgy lesz. Amikor a keskeny úton támad a sátán, és életünk dolgait intézve hatalmasan elénk áll, és azt mondja, nem fog sikerülni, belebuksz vagy belehalsz, akkor halld az Úr szavát, és mondd a sátánnak: Nem úgy lesz, és nem valósul meg!  Azonban ez akkor működik, ha hiszek az Úrban, ha hiszem, hogy ez a látszat ellenére így lesz. Nem valósul meg a rossz, amit a gonosz tervez ellenem, az evangélium ellen.
A második levelet bonthatjuk ma fel (Jel 2,8-11). Dicsőséges Urunk újabb üzenete érkezett meg. Mivel ma már telefonon és számítógépen keresztül folytatjuk levelezésünket, igénk így szól: Új üzeneted érkezett. Pittyog a készülék, és te ugrasz, mert álmodból ébreszt, és lehet, hogy csalódsz, amikor ránézel, és azt jelzi, a feladó: Jézus! Az is lehet, hogy bosszúsan teszed félre, másra vártál, egy jó pénzügyi ajánlatra, ami a karácsonyi vásárlások idején kisegít. Azonban nyisd meg, és olvasd el, mert életed Ura és Gazdája szól hozzád, az a Jézus, Aki halott volt és életre kelt. Az Atya kihozta a halálból, legyőzte azt. Te még előtte vagy a halálnak, lehet, hogy épp rettegsz tőle, ezért figyelj Jézusra. Ő legyőzte ezt a félelmetes ellenséget, azt, akivel nem boldogul az orvostudomány sem. Jézus győzött, és hit által tiéd is lehet e győzelem.
A szmirnai gyülekezet nagy nyomásnak volt kitéve, üldözték őket az Úr nevéért, csúfolták őket, hogy élhetetlenek, nem akarnak minden áron meggazdagodni. Nem használják ki a világ által kínált lehetőségeket. Az Úr azonban másképp látja őket, tudja, hogy hisznek Benne, és hűségesek Hozzá. Ő gazdagnak látja őket, mert azok is. Nem az anyagi helyzettől függ, hogy gazdagok vagyunk-e, hanem a lelki gazdagságtól. Ha Jézushoz és Általa Isten országához tartozunk, gazdagok vagyunk. Természetesen, ez másfajta gazdagság, megtörténhet, hogy nem tudunk élelmet vásárolni, képtelenek leszünk a számlákat kifizetni, de gazdagok vagyunk, mert az Úr gondoskodik övéiről.
Nyomorúságotok lesz, börtönbe is vetnek közületek néhányat, de én ott is veletek leszek. A tíz nap azt jelenti, le fog telni, véges, és ne féljetek. A börtön is próba. A nehéz helyzet próba, ott derül ki, hogy szeretjük-e az Urat, és ragaszkodunk-e Hozzá. Légy hű mindhalálig, igen, csak erre figyelj, légy hűséges Uradhoz, mindhalálig. Tarts ki, ne add fel, menj végig az úton. Mert ez az ige nem csak mártírhelyzetre utal, hanem a mindennapokra is: tarts ki a hitben, Jézus mellett, ne engedd, hogy bármi elszakítson az Úrtól. Légy hű, nézz a jutalomra, amit az Úr ad. Nézd az igazi, az örök életet. A győztes örök életet kap Jézusért!


Tudom: az én Megváltóm él

1. Tudom: az én Megváltóm él, Hajléka készen vár reám; Már int felém és koronát Ígér
a földi harc után. Bár a világ gúnyol, nevet, :/:A honvágy tölti el lelkemet, Mert nemsoká -
ra hív az Úr: Jöjj haza, jövel, gyermekem! :/: Kitárt karjával vár az Úr: Jer, pihenj, nyu -
godj a keblemen!

2. Remélek Jézusomban én, Ő törlé el sok bűnömet; Ajkáról hívón zeng felém: „Jer
haza, vár Mestered!” Bár a világ gúnyol, nevet, :/:A honvágy tölti el lelkemet, Mert nem -
sokára hív az Úr: Jöjj haza, jövel, gyermekem! :/: Kitárt karjával vár az Úr: Jer, pihenj,
nyugodj a keblemen!

3. Előttem, oly csudálatos, Hogy értem szállt a földre le; Miattam annyit szenvedett, Bű-
nömért annyit véreze. Bár a világ gúnyol, nevet, :/:A honvágy tölti el lelkemet, Mert nem-
sokára hív az Úr: Jöjj haza, jövel, gyermekem! :/: Kitárt karjával vár az Úr: Jer, pihenj,
nyugodj a keblemen!

4. Tudom, hogy közel Mesterem, Az óra fut, a nap közel; Elébe állok csakhamar, Meg-
váltó Jézusom, jővel! Bár a világ gúnyol, nevet, :/:A honvágy tölti el lelkemet, Mert nem -
sokára hív az Úr: Jöjj haza, jövel, gyermekem! :/: Kitárt karjával vár az Úr: Jer, pihenj,
nyugodj a keblemen!


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése