2019. december 24., kedd

Eljött az Úr!


C
sodálatos ígéret hangzik el a nagy nyomorban lévő, hatalmas pusztulást átélő nép felé (Ézs 8,23-9,4). Most sötét van és szorongattatás, de nem lesz mindig így. Isten nem a pusztulást pártolja, hanem az életet. Ez az ígéret reménnyel tölt el, ha ma még a pusztulást látom, ha sötétség vesz is körül, nem lesz mindig így. Nem, mert Isten a világosság Atyja, Ő szólt, és a teremtés is világosság lett. Szava ma is fényt hoz. És mi már tudjuk, hogy ez az éltető fény kétezer évvel ezelőtt érkezett meg a földre, egy kisgyermek képében. Ő a világ Világossága, és ahol megjelenik, ott múlik a sötét. Ez a világosság az Úr Jézus Krisztus. Bárcsak meglátnánk a Világosságot, a nagy Világosságot, mert eljött már. Itt van, csak rá kell csatlakozni. Ez már nem ígéret, hanem beteljesedés.
Bejárta Izráelt, és ahol megjelent, Isten dicsősége ragyogott fel. Hány nyomorult, reménytelen helyzetben élő ember tapasztalta meg Isten dicsőségét személyesen. Mert Isten dicsősége gyógyító, szabadító, bűnből kiemelő hatalom. Jézusban nem látvány volt Isten dicsősége, hanem életforrás. Az elnyomorodott, kiüresedett ember életre lelt Őbenne. A vakok láttak, a bénák jártak, a szegény, nyomorult bűnös embernek az evangélium hirdettetett. És mindez ma is elérhető. Ez a hatalom az Úr Jézusban, a Szentlélek által ma is elérhető. Ő ma is szembeszáll sátánnal, és amit ő lerombolt, azt Jézus helyreállítja. Azért jött, hogy felszabadítson Isten országa örömére, szabadságára, teljességére. Aki hisz Benne, és követi, annak az egész élete megváltozik. A Krisztust követő életében megjelennek azok az értékek, amire mindenki vágyakozik, de saját természetéből nem tudja előhozni. Az igazi szeretet, béke, és mindaz, amit  Lélek gyümölcsének mondunk, megjelenik. Igen, megjelenik ott, ahol a Szentlélek jelen van. Mert azért a Lélek gyümölcse mindez, amit Pál leír, mert a Szentlélek jelenlétének eredménye. Ahol nincs jelen a Szentlélek, ott a gyümölcse sem lesz jelen. Azért is láthatjuk, hiába próbálkozunk jónak lenni tartósan, mert ha Ő nem született meg bennünk, akkor nem megy. Mert ami nincs, azt lehetetlen előhozni.
Jézus világossága a hálál árnyékának földjén lakóknak fölragyogott. Feltámadásakor érkezett meg a halál fölötti diadal, Ő a mi igazi reménységünk. Halálos döfést adott a halálnak, Jézus a győztes, ebben higgy, és ne félj! De a lelki halálban élők számára is Ő jelenti az életet. Ő a remény: fel lehet támadni, Vele újra lehet kezdeni. Az élőnek látszó, de halott közösségek is Általa megújulhatnak. Amennyiben hallgatunk a szavára, és megtérünk, életre kelünk, megújul a hitünk.
Nagy örömöt szerzel, írja a próféta, és ez a nagy, ez a semmihez sem fogható öröm megérkezett a világba. Nem, nem a díszes fenyőfák, drágábbnál drágább ajándékok, és nem is az ünnepi vacsora, hanem a legnagyobb ajándék: JÉZUS! Ő az igazi öröm, és az él meg nagy örömöt, akiben megszületik ez a Jézus, aki átéli a Vele való találkozást, és megtapasztalja kegyelmét. Nagy öröm, mert Őbenne találunk megoldást a bűnre, Ő ad szabadítást, és emel fel a mélyből. Vele élhetünk ezután, mégpedig örökké, vagyis a halál után is. És Ő vissza fog jönni, várjuk örömmel érkezését!
A filadelfiai gyülekezetnek íródott levélből meglátjuk, hogy az evangélium, a Krisztusról szóló bizonyságtétel mindig ott szárnyal, ahol emberileg ez lehetetlen (Jel 3,7-13). Kevés erőd van, mégis - igen, a legtöbbször a kevés erejű hívők és gyülekezetek világítanak. Ott van élet, ahol kevés az erő. Hogyan? Úgy, hogy ott az Úr erejére támaszkodnak. Ott él igazán a gyülekezet, ahol az emberi erőforrások jelentéktelenek, ahol nincs pénz, szervezettség, csak élet. Ahol sok az emberi erő, ritkán hallunk csak dicséretet, és itt csak az hangzik el. Kevés az erejük, mégis megtartják az Úr beszédét. Nem állnak tömegek mögöttük, nincs saját anyagi forrásuk, de az Úr megáldja az igét. Elég a kevés, az Úr kegyelmére épített erő. Ha elcsüggednénk, az Úr szava megerősít: elég néked az én kegyelmem, mert az én erőm erőtlenség által ér célhoz (2Kor 12,9).
Azt is jó látni, hogy ő nyitja ki a kapukat., a kegyelem kapuját is Ő nyitotta meg, és senki be nem zárhatja. De a szolgálat kapuit is Ő nyitja meg, és amit megnyit, azon menjünk be bátran, mert a világ nem zárhatja be. Azonban olyan ajtón, amit ő bezárt, ne akarjunk bemenni.
Aki megtartja az Úr beszédét, azt az Úr is megtartja a megpróbáltatás idején. A világ megpróbáltatik, és ebben csak az Úr tud megtartani. A megmaradás mindig az Úr kegyelme. Nem emberi összefogás, propaganda eredménye, hanem kegyelem. Megtartja hű népét a nehéz időkben is. Amikor az Úr születésére emlékezünk, ne csak visszafelé, hanem előre is nézzünk. A Jézus-ügy nem múlt, hanem jövő, el fog jönni hamar. Ne mondjuk azt, hogy van még sok időnk, mert Ő azt mondja, hamar eljövök. Igaz, az Ő időszámítása másképp működik, de el fog jönni. Várjuk Őt, és tegyük, amit mond. Tartsuk meg, amink van, az evangéliumot. Adjuk tovább másoknak. Ne rejtsük el ma sem kincsünket, hanem mondjuk el, mit tett az életünkben Jézus. A mai nap nem egy rég meghalt nagyszerű ember születésnapja, hanem az Élet Fejedelmének a napja, Aki él örökkön örökké.


Új világosság jelenék

1. Új világosság jelenék, Ó, tévelygés csendesedék; Isten igéje jelenék, Újonnan né-
künk adaték.

2. Evangéliom erejét, Krisztust, áldott szent Igéjét, Atya Isten nagy jó kedvét, Megmuta-
tá ő kegyelmét.

3. Kit sok száz esztendeiglen Eltitkolt volt Atya Isten, Mint megmondá jövendölvén
Ámos próféta könyvében.

4. Ezt a mi hitetlenségünk És nagy telhetetlenségünk, Érdemlette tévelygésünk, Ember-
beli reménységünk.

5. Igaz az Isten Igéje, Kivel él ember elméje, Kinek megmarad ereje És el nem vész ő
reménye.

6. Kérünk, Úr Isten, tégedet, Erősítsd meg híveidet, Hogy vehessük szent Igédet És
vallhassuk te hitedet.

7. Mert csak te vagy bizodalmunk, Ördög ellen nagy gyámolunk, Testünk ellen diadal-
munk, E világ ellen oltalmunk.

8. Dicsőség légyen Atyának És egyetlenegy Fiának, Ezeknek Ajándékának; A dicső
Szentháromságnak.

Isten áldásával.

1 megjegyzés:

  1. All serious people I offer international loans from 4,000 to 7,000,000 €, the interest rate is 3% per annum. I am able to satisfy my clients without protocol within 24 hours financialserviceoffer876@gmail.com whats-App +918929509036

    VálaszTörlés