2019. december 9., hétfő

Jézus Krisztus jó vitéze


A
 hűtlenné vált Izráelről sem mond le az Úr (Hós 14,1-10). Ígéretet küld nekik. Kigyógyítom őket a hűtlenségből. Kész az Úr meggyógyítani a szívüket. Mindenféle problémára ez a megoldás, várjuk Isten gyógyítását. Ő felajánlotta, hogy kigyógyít nyavalyáinkból. Ő az élet igazi orvosa, és Ő valóban mindent a gyógyulásunkért tesz. Értünk cselekszik, és ezt jól látjuk az első karácsony óta. Célja, hogy meggyógyítsa az életünket, visszafordítson Önmagához.
Mindent, amit tesz, ingyen kegyelemből teszi. Nem kér, és nem is vár fizetséget. Ez is mutatja, mennyire szeret minket. Eljött ebbe a világba azért, hogy megkeressen és megmentsen. Mindezt úgy teszi, hogy nem kér érte semmit. Az Úr nem azért foglalkozik velünk, mert ebből él. A saját életével fizette ki tartozásunkat, tehát nem csak azért vagy csak addig cselekszik, amíg megfizetik. Fizetség nélkül szolgál az elveszettek felé. Azt akarja, hogy mindenki megtérjen és éljen.
Hóseás is bizonyságot tesz erről. Maga is megtapasztalja Isten kegyelmét, így írja: Nálad talál irgalmat az árva. Isten irgalmas, és aki alázattal és bűnbánattal keresi Őt, az átéli mindezt. Úgy írja a próféta, mint aki, tudja, nincs máshol irgalom, csak az Úrnál. Senki nem érti meg az embert, csak egyedül Ő. Ne keressünk másfelé vigaszt és segítséget, csak egyedül Nála.
Ézsaiás könyvét olvassuk mától, új irat, de ugyanaz a kor (Ézs 1,1-9). Isten itt is maga mondja el, milyennek látja népét. Nagyon fontos, ahogyan az Úr látja és értékeli az életünket. Mi egészen más szempontok alapján mondunk véleményt. Meg vagyunk elégedve magunkkal és egymással. Ha jó az anyagi helyzetünk, rendben a család és az egészség, meg vagyunk elégedve. Isten azonban a Vele való kapcsolatunk alapján értékel. Azt nézi, hogy ismerjük-e Őt.
Úgy figyeli az életünket, hogy mindent Neki köszönhetünk. Ő indít el, és gondoskodik rólunk. Ő hív ki a világból, és felnevel magának.  Izráel azonban elpártolt Tőle. Ők úgy gondolták, minden rendben, de Isten látja, hogy nem így van. Mi a probléma? Nem ismerik, és nem értik Őt. Rámutat az ige: az ökör és a szamár ismeri a saját gazdáját, érti az utasításait, de népe nem. A Bibliában szereplő állatok gyakran megszégyenítenek minket. Hallják és értik, amit Isten mond nekik, és engedelmeskednek is. 
Adventben gondoljuk végig: mennyire ismerjük Istent? Tudom, kicsoda Ő? Értem Őt? Ismerem az üdvtervet, tudom, mi a célja a világgal és benne az én életemmel? Ha valaki megkérdezi tőlünk, kicsoda az Isten, mit válaszolunk? Ha nem tudunk mit mondani, akkor mi sem vagyunk előrébb Izráel népénél. Ha megkérdez valaki minket a szüleinkről, még a haláluk után is el tudjuk mondani, kicsodák voltak, hogyan éltek, mit szerettek, és mit nem. Csak úgy mesélünk róluk, érződik, hogy fontosak nekünk, van élményünk velük kapcsolatban. Az Úrról is olyan élménydúsan tudok beszélni? Van személyes tapasztalatom Róla? Úgy beszélek az Úrról, mint az emberekről? Ő ilyen személyes kapcsolatra hív. Azt akarja, hogy valóság legyen nekünk Ő, és ne csupán hitvallás. Hiszen élő személy Ő. Jézusban azért lett emberré, hogy így tapasztaljuk meg. Személyes benyomásunk legyen Róla, és olyan kapcsolatot ápoljunk Vele, mint egy emberrel. Úgy szólíthatjuk meg Istent az Úr Jézus által, mint Atyánkat. Aki Jézust megismeri, az egy igazi barátra talál. Olyan barátra, aki a legnehezebb időben is vállalta tanítványait. Nem Ő futott el, hanem a tanítványok, amikor veszélyessé vált a helyzet. Ő elment egészen a Golgotára.
Hóseásnál olvastuk, hogy az Úr mint orvos áll eléjük, és most megtudjuk, miért. Betegek, de ez a betegség kívülről nem látszik. A szívvel és a fejjel van baj. Ha nem is egészségileg érti az ige a diagnózist, érdekes végiggondolni, hogy ma is milyen sok embernek a szívével van baja, illetve milyen sok agyvérzés történik. Lehet, hogy szerepet játszik ebben az is, hogy elfordultunk az Úrtól? Az Istentől való eltávolodás következményei között a testi betegségek elszaporodását is megtaláljuk?
Az Úr látja a valós állapotot, és azért szól, mert a világ, amiben élünk, csak felszíni kezelést ad, de nem gyógyítja meg a problémát. A külsőt rendbehozza, de a szívünk marad változatlan, vagy még rosszabb állapotba kerül. A szívünket, lényünket igazán az Úr gyógyítja. Akarom-e, hogy Ő tegyen rendbe? Azért lett emberré, hogy ezt megvalósítsa. Jézus sebei által szerzünk gyógyulást. Minden problémánkra a kegyelem az orvosság.
További bátorítást kap Timóteus (2Tim 1,8-2,13). Érdekes, hogy kétszer is felszólítja az apostol: Szenvedj velem együtt, vállald a szenvedést. Ez jelzi, mennyire bátortalan a fiatal tanítvány. Fél az Úrért kapott bántalmazástól. Visszahúzódik inkább, mintsem vállalja a küzdelmet. Addig szól, amíg nincsenek következmények. Ránk nem jellemző ez? Addig vagyunk Jézus tanítványai, amíg a környezet tolerálja, ha ellenállásba ütközünk, megvetés tárgyává válunk, milyen könnyen visszahúzódunk.
Pál rámutat, ne lepődjünk meg, ha sebeket kapunk, mert Jézust követve harctérre kerülünk.  Jézus tanítványa katona, és a katonasághoz tartozik, hogy sebet kapunk, sőt, a harctéren meg is lehet halni. Ezért olvassuk több helyen is, hogy az Úr azokat, akik követni akarják, nehéz feltételek elé állítja, és szembesíti azzal, hogy nem veszélytelen az Ő tanítványának lenni. Ma mintha erről megfeledkeznénk.
Kérjük Urunkat, végezze el bennünk, hogy amikor követni indulunk, katonaként álljunk a szolgálatába. Ez azt is magával hozza, hogy Ő a parancsnok, és mi végrehajtandó parancsokat kapunk. Hívőnek lenni azt jelenti, Őt szolgáljuk, és tesszük, amit mond. Valahogy úgy, ahogyan a kapernaumi százados elmondta. „Mert én is hatalom alá rendelt ember vagyok, nekem is vannak alárendelt katonáim, és ha az egyiknek azt mondom: „Menj el!”, elmegy, vagy a másiknak: „Gyere ide!”, idejön; és ha szólok a szolgámnak: „Tedd meg ezt!”, megteszi.” (Lk 7,1-10). Ezt jelenti katonának lenni, és ezt várja tőlünk is az Úr.
Olyan Urat szolgálhatunk, aki hű hozzánk. Nem hagy cserben, nem hagyja el elsőként a csatateret, Ő az utolsó távozó. Hű marad katonáihoz, és mindenkor segítségünkre siet.


Siess, keresztyén

1. Siess keresztyén, lelki jót hallani Régi törvényből harcolni tanulni, Az igaz hit mellett
mint kell bajt vívni, Krisztusban bízni.

2. Mert nem hiába ezt az ó törvénybe, Próféták írták Biblia könyvébe; Szép tanulság ez
most az új törvénybe’, Mi eleinkbe’.

3. Jól tudja földön ezt minden keresztyén: Nemcsak fegyverrel oltalmaz az Isten. Ezt
minden népnek tudására adom: Istenünk vagyon!

4. Fejedelemség vagyon csak Istenben, Minden hatalom vagyon ő kezében; Kiket ő
akar, föld kerekségében: Emeli égben.

5. Ne ess kétségbe ő nagy jóvoltában, Az igaz hitben erős légy magadban, Mint Dávid,
úgy jársz párviadalodban, Hitvallásodban.

6. Dávidot Isten hagyá királyságban, Ő ellenségit veté gyalázatban. Dicsérjük Istent
nagy hálaadásban, Énekmondásban.

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése