2019. december 7., szombat

Ne szégyelld az evangéliumot!


I
génk szerint bálványgyártásba fog Izráel, ahelyett, hogy az Urat keresné (Hós 13,1-15). Azt az Urat, Akinek az életüket és mindent köszönhetnek. A fejlődés, amin keresztülmennek, a gazdasági növekedés, mind Isten ajándéka. Azonban ők nem az Úrhoz fordulnak, hanem az eszükre hallgatnak. Ma különösen is jellemző, hogy mindenben az észre hallgatunk. Gyakran túlértékeljük, és még az igének is fölébe emeljük. Azonban a meg nem váltott értelem rossz irányba tanácsol. Az eszünk legtöbbször nem az Úr felé terel, hanem saját megoldások, hamis istenségek felé. A magunk esze mindig azt súgja, oldd meg magad, képes vagy rá. A tékozló fiút is a maga esze irányította, és talán még Isten akaratának is nyilvánította elhatározását: Isten akarja, hogy elmenjek otthonról. Mert mindent meg tudunk magyarázni, és mindenre találunk igét is. A második zsoltárban Dávid azt tanácsolja, hogy a Fiút csókoljuk, hogy el ne vesszünk az úton (Zsolt 2,12). Őelőtte boruljunk le, és ne emberi alkotásaink előtt. A fenti zsoltár még azt is elmondja, boldogok mindazok, akik Benne bíznak. Saját eszünk követése gyakran tesz boldogtalanná, és mennyi könnyet, szenvedést okoz. Akik azonban az Úrban bíznak, boldogok. Mert az Úr az Élet!
Isten bemutatkozik, Ő az Úr, az egyetlen szabadító. Nincs más szabadító rajtam kívül, mondja az Úr. Igen, nincs más szabadító, csak egyedül Ő. Rajta kívül bármivel is próbálkozunk, azt tapasztaljuk, hogy rabbá tesz. Bármivel akarjuk boldogabbá tenni az életünk, és várjuk a segítséget, kiderül, hogy így a rabjaivá válunk. Mert a gonosz mindent felhasznál annak érdekében, hogy megkötözzön és elpusztítson. Izráel népe is többször megtapasztalta ezt. Amikor más népek segítségét várták, rosszabb lett a helyzet. Elnyomták őket, de amikor az Úrhoz kiáltottak, Ő megszabadította népét. Minden gondunkat vigyük Őelé, mert Neki gondja van ránk.
Isten a régi megtapasztalásokra emlékezteti őket, arra, amit a pusztában átéltek. A pusztában az emberileg megélhetésre alkalmatlan területen is gondoskodott róluk az Úr. Megvolt mindenük, azonban ez a jólét nem hálát váltott ki bennük, hanem inkább felfuvalkodást. Elfeledkeztek az Úrról. Nagyon jellemző ez ma, minél jobb az élet, annál inkább távolodunk az Úrtól. Mindent magunknak tulajdonítunk. Úgy gondoljuk, mi értük el eredményeinket, és elfelejtjük, hogy az Úrnak köszönhetünk mindent. Csendesedjünk el, és gondoljuk végig hálás szívvel az Úr tetteit. Boruljunk le Előtte, és magasztaljuk mindazért, mivel megajándékozott. Elsősorban köszönjük meg a legnagyobb ajándékot, a Megváltót.
Pál tovább bátorítja Timóteust, ne szégyellje az Úrról szóló bizonyságtételt (2Tim 1,8-14). Úgy látszik, hogy időnként vagy bizonyos helyzetekben nem mert a feltámadott Úrról beszélni. Rossz tapasztalata lehetett. Mint ahogy ilyen van mindenkinek. Csúfolhatták azért, mert egy meghalt és feltámadott Istenben hisz. Pál azt kéri, ne szégyellje az evangéliumot, mert az a győztes Úrról tesz bizonyságot. Élő és győztes Urunk van. Csak segítségül kell hívni, és mindenki megtapasztalhatja, hogy Ő él.
Pál is sokat szenvedett az Úrba vetett hitéért, azért, mert vállalta, hogy Jézus a Krisztus, és határozottan állította, hogy meghalt ugyan, de feltámadt. Miért állítja ezt? Mert maga sem hitte, ellene volt Jézusnak, nem tartotta lehetségesnek, hogy aki meghalt, az feltámadjon. Azonban az Úr megjelent neki. A feltámadott Jézus megszólította és elhívta őt. Mivel mindezeket átélte, és világossá lett számára, hogy Jézus az Isten fia, és Ő ma is él, nem tehette, hogy ezt ne mondja el. Az emberek egyetlen esélye az életre, az üdvösségre az élő Megváltó. Ne a bálványokban vagy emberekben bízzanak, hanem keressék Jézust. A Benne való hit által életet nyerünk. Őérte az Atya megbocsátja bűneinket, és megszabadít minden megkötözöttségből. Senki és semmi nem tud újjáteremteni, csak  egyedül Jézus. Az Ő szavában van ma is igazi erő.
Isten azért küldte el Jézust, hogy megmentsen Általa. Nincs más megmentő, csak egyedül Ő. Az Ő neve által van ma is gyógyulás és a bűnből szabadulás. Aki ezt a nevet segítségül hívja, az felszabadul egy új életre. Bármilyen problémával küzdünk, vagy megkötöz a sátán, hívjuk az Úr nevét. Ebben a névben erő van. De nem varázsszer, hanem magát az élő Urat jelenti. Aki hit által fordul Hozzá, és nemcsak valamit akar Tőle, hanem Őt magát, az megtapasztalja a kegyelmet. Ne csak azért keressük, hogy a baj megoldódjon, valaki meggyógyuljon, hanem azért, hogy életet nyerjünk.
Jézus Krisztus eltörölte a halált, micsoda hír ez! Ki van mondva a halál halálos ítélete. Nem az övé az utolsó szó, mert Jézus eltörölte. Világosságra hozta az elmúlhatatlan életet. Ennek a hírnek a felvállalása, magának az evangéliumnak a megélése szenvedéssel járhat. Pál is sokat szenvedett, mert az evangélium felszabadított embereket a bűn hatalma alól, és ez gyakran másoknak a pénztárcáját érintette. Mert azt nem igazán szeretik, ha a pénztárcájukat érinti a hit. De nem kell félni a szenvedéstől, mert az Úr is szenvedett, és megőrzi az övéit, megőrzi a kincset. Mert a tanítványokat el lehet távolítani a világból, de az igét nem. Isten szava örökre megmarad. Így mi se féljünk, hanem őrözzük meg a ránk bízott drága kincset. Hogyan? Úgy, hogy továbbadjuk. Az evangélium nem akkor marad meg, ha elrejtjük biztonságos helyen, hanem ha hirdetjük. A vetőmag, az ige, a szív talajában őrződik meg.


KICSINY KIS FÉNYEMMEL


Kicsiny kis fényemmel világítani fogok!

Kicsiny kis fényemmel világítani fogok!

Kicsiny kis fényemmel világítani fogok!

Áldom Őt minden nap és mindenhol!

Elrejtsem-e fényemet? nem! Világítani fogok!

Elrejtsem-e fényemet? nem! Világítani fogok!

Elrejtsem-e fényemet? nem! Világítani fogok!

Áldom Őt minden nap és mindenhol!

Sátán sem állíthat meg! nem! Világítani fogok!

Sátán sem állíthat meg! nem! Világítani fogok!

Sátán sem állíthat meg! nem! Világítani fogok!

Áldom Őt minden nap és mindenhol!

Így teszek, míg jézus jön! igen! Világítani fogok!

Így teszek, míg jézus jön! igen! Világítani fogok!

Így teszek, míg jézus jön! igen! Világítani fogok!

Áldom Őt minden nap és mindenhol!


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése