2012. május 1., kedd

Az Úr szava szerint


A
 területek elfoglalása után a szent sátor   helyét keresték meg, majd állították fel (Józs 18,1-28). Ezt a helyet Efraim törzsének területén, Silóban találták meg. Miután az Úr győzelemmel ajándékozta meg őket, hálát adnak a sátorban. A sátor Isten jelenlétét fejezi ki a számukra. Ott élik meg az Úrral való kapcsolatot, tapasztalják meg a bűnbocsánatot és fejezik ki hálájukat Isten felé. A nép csodaként éli meg mindazt, ami történt, hiszen a győzelem, föld elfoglalása nem a saját képességeiknek, hanem Isten jóságának és szeretetének köszönhető. A sátor felállításával kifejezik, számukra Isten a középpont. Ki a mi életünk középpontja? Ki vagy mi körül zajlik az életünk. A sátor mindenki felé hirdette, hogy mindent az Úrnak köszönhetnek, illetve, hogy Ő irányítja Izráelt.
A terület meghódítása után maradt még hét törzs, amelyik nem vette birtokba a maga területét. Józsué sürgeti őket a birtokba vételre, a letelepedésre. Miért nem telepedtek már le. Talán úgy gondolták, ráérnek még. Az is lehet továbbra is katonaként akartak szolgálni, portyázni, zsákmányt gyűjteni, de nem akartak letelepedett életet élni.  Meg szokták már ezt a fajta életformát és nem akartak váltani, újat kezdeni. Valahol meg is felelt ez nekik. Mi is nehezen akarunk újat kezdeni, ragaszkodunk megszokott, jól bevált szokásainkhoz, akkor is ha az már nem tartható tovább. Jézus minket is változásra hív, de vállaljuk-e? Akarunk-e rendszeresen változni, vagy már bemerevedtünk?
Józsué sürgeti őket, meddig vártok még? Ezek nem látják, hogy eljött az idő a váltásra, a letelepedésre. Amíg nem volt elfoglalva az egész ország ráértek, hiszen szükség volt minden fegyverforgató emberre. De, most már meg kell látni, nem lehet tovább várni, mozdulni kell. Van, amikor nincs szükség külön jelre, Isten újabb szavára, hanem az élet eseményei nyomán kell felismerni, mi a teendő. Amit Isten egyszer kijelentett, azt ne várjuk ismét, hanem kezdjük el tenni.
Az idő múlása döntésre hív, döntöttek már a vezetők, és most dönt Júdás is (Mt 26,14-19). Mi sem kerülhetjük el, egyszer el kell dönteni, hogy Jézussal, vagy nélküle éljük az életünket. Ő hívogat minket is egy új életformára, az egyetlen és igazi útra, de nekünk kell arra rálépni és követni Őt. Ezt más nem teheti meg helyettünk.
Azt is meg kell látni, hogy Jézust el is lehet utasítani. Nem kötelező Őt követni, de annak meg lesz a következménye, hiszen Jézus életét az egész teremtettség, a mindenség rendje is igazolja. Aki Őt elutasítja, kiesik a rendből. Júdás elutasítja Jézust. Megdöbbentő ez, hisz már évek óta a tanítványok közé tartozik. Ott él köztük, látja és hallja Jézust, de mindezek ellenére mégis a szíve távol maradt. A lénye mélyét nem érintette meg, nem járta át Jézus szeretete, az Ige ereje. Figyelmeztetés ez számunkra, hogy még Jézus mellett is maradhat érintetlen a szívünk. Ezt tapasztalták az emmausi tanítványok is: „Nem hevült-e a szívünk, amikor beszélt hozzánk az úton, amikor feltárta előttünk az Írásokat” (Lk 24,32)? Miért következett ez be? Mert magukba voltak zuhanva, csak a saját gondolataikra figyeltek és így nem látták Jézust, nem látták meg a feltámadás csodáját. Júdás szívét is lefoglalta valami, így nem látta meg Jézusban az Isten Fiát. Mi is régóta az Úr gyülekezetében vagyunk, de a szívünk is az Övé-e, vagy csupán a felszínt érinti az Ige. Jézus szól hozzánk, de mi el vagyunk foglalva magunkkal és a világ dolgaival. A sátán nagyon jól tudja, miként vonhatja el Jézusról a figyelmünket. Ott lehetünk az Úr közelében, csak ne figyeljünk rá, ez a sátán célja.
A tanítványok szolgálatra készen jelentkeznek Jézusnál, erre Ő elküldi őket a városba egy bizonyos emberhez, de nem mondja meg pontosan kihez, hanem ezt majd fel kell ismerni. A lényeg, tegyék, amit Jézus mond és induljanak el, a többit pedig bízzák Rá. Ma is így vezet az Úr, nem mond meg mindent pontosan előre, hanem majd csak azután mutatja meg a következő lépést, miután megtettük az elsőt. Mert így van ez az életben is, az első lépés megtétele után következik a második, és nem fordítva.
Mennyire szinkronban van az Atyával, tudja, hogy közel van az ideje, a kereszt, meghalás ideje. Mi tudjuk-e, hogy mikor minek van itt az ideje?
A tanítványok úgy cselekedtek, amint Jézus parancsolta nekik. Ez a tanítványság lényege, mindig, mindent úgy teszek, ahogy az Úr mondja, akkor is, ha még nem értem miért is kell úgy cselekednem. De tudom, hogy Jézus akarata a legjobb akarat a számomra.

Aki értem megnyíltál


1. Aki értem megnyíltál, Rejts el, ó, örök kőszál! Az a víz s a drága vér, Melyet ontál a bűnér', Gyógyír légyen lelkemnek, Bűntől s vádtól mentsen meg!
2. Törvényednek eleget Bűnös ember nem tehet; Buzgóságom égne bár, S folyna könnyem, mint az ár: Elégtételt az nem ad, Csak te válthatsz meg magad.
3. Jövök, semmit nem hozva, Keresztedbe fogózva, Meztelen, hogy felruházz, Árván, bízva, hogy megszánsz; Nem hagy a bűn pihenést: Mosd le, ó, mert megemészt!
4.      Ha bevégzem életem, és lezárul már szemem, Ismeretlen bár az út, Hozzád lelkem mennybe jut: Aki értem megnyíltál, Rejts el, ó, örök kőszál!

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése