2012. május 24., csütörtök

Isten ereje


I
sten csodálatos győzelemmel ajándékozta meg Gedeont és általa Izráelt. A háromszáz ember elégségesnek bizonyult az Úr kezében (Bír 8,1-12). Mert Isten a kevés által is tud eredményt elérni. Isten országában nem a létszámon, a mennyiségen, hanem a minőségen, az erőn van a hangsúly. Az Úr Jézus is beszél a kicsi mustármag hatásáról, ilyen az Isten országa. Jelentéktelennek tűnik, de nagyon hatékony. Ma is ennek az országnak a hatékonyságával induljunk. Ne ijedjünk meg az óriásnak tűnő feladatoktól, az embert próbáló helyzetektől, mert Isten országa egy győztes ország. A győzelem feltétele az Úr akaratához való igazodás, az engedelmesség.
A győzelmet követően Gedeonnak szembe kell nézni az Efraimiak féltékenységével. Gedeon győzött az ellenség fölött, ők pedig sérelmezik, hogy nem vonták be őket a harcba. Az Eframiak nem tudnak örülni a szabadításnak. Annak kéne örülni, és felajánlani a további segítséget. Gedeon azonban nagy alázatot tanúsít. A győzelemtől nem mámorosodott meg, tudja, hogy ez az Úr műve. Azzal is tisztában van, hogy a teljes győzelemre a többi törzs segítségére is szükség van, így őket bevonja. Az alázatos szív, a másik munkájának az elismerése segít az együtt munkálkodásban, a békés életben. Gedeon tudta, hogy szükség van az Efraimiakra is. Mert Isten mindenkinek más feladatot ad, nekünk kell ezt felismerni és zúgolódás elfogadni.
Érdekes, hogy az egyik törzs azért sértődik meg, mert nem hívta őket az elején Gedeon, a ezeknek a városoknak a lakói pedig azt sérelmezik, hogy segítséget kérnek tőlük. Pedig az ellenséggel szemben Isten minden gyermekének harcolnia kell a maga lehetőségei szerint. Kötelességük lett volna segíteni Gedeon embereit, hiszen a szabadítás gyümölcseit ők is élvezik. Ezek azt akarják, hogy mások végezzék el a piszkos munkát, de övék legyen annak minden haszna. A harcból mindenkinek ki kell venni a maga részét. Ugyanígy az életből is. Nem lehet, hogy a család egy része dolgozik egy másik része, pedig csak él a többiből. Van, aki termel és van, aki csak fogyaszt. Ez nem Isten országának a rendje, aki fogyasztani akar, annak termelnie is kell.
Még annyit ehhez az Igéhez, hogy a keleti népek elmenekült katonái egy idő után biztonságban érezték magukat, úgy gondolták, oda nem megy utánuk Gedeon, de tévedtek, és mivel nem számítottak már támadásra, teljes győzelmet arattak az izráeliták. Korunk embere is biztonságban érzi magát, de Isten gyermekeinek szem előtt kell tartania, hogy amikor mindenki azt gondolja, béke és biztonság, akkor jön el a pusztulás.
Pál apostol tovább folytatja a problémamegoldást, és rámutat, hogy Isten másképp gondolkodik (1Kor 1,18-25). Ő nem különféle elméletek elfogadása által ad segítséget, hanem az Ő ereje a kereszten mutatkozik meg. Isten akkor erős, amikor erőtlenné lesz a kereszten, mert ott győzte le a bűnt. Ma is a keresztről szóló beszéd által munkálkodik, az igehirdetés a fegyvere. Ahol az Ige bejut a szívbe, mint jó termőtalajba, ott meg lesz az eredménye. Csak egyedül az igehirdetés, és nem emberi beszédek, vagy más praktikák által van a megtartatás.
Amit az emberek lenéznek, Isten azt becsüli meg, azáltal kínálja az orvosságot betegségeinkre. Isten orvossága az Ige, boldog, aki él vele. Becsüljük meg ezt a gyógymódot, becsüljük meg a Isten Igéjét, mert azon keresztül jut Isten ereje az életünkbe.
Gyakran úgy gondoljuk, különféle modern eszközöket kell felhasználni a lelkek megmentése érdekében, és most azt látjuk, hogy Isten hatóanyaga az Igében van, vegyük komolyan, és higgyük, hogy ma is ez egyedüli jó megoldás, az igazi segítség.


Az Isten a mi reménységünk


1. Az Isten a mi reménységünk, Midőn reánk tör ellenségünk, Minden háborúságinkban Megtart erős hatalmában. Azért a mi szívünk nem félne, Ha az egész föld megrendülne, És a hegyek a tengernek Közepibe bedűlnének.
2. Ha a tenger szörnyen zúgna is, Minden víz felzavarodnék is, És ha a sebes szélvésszel A hegyek hányatnak széjjel: A szép folyóvíz mindazáltal :/: Az ő szép tiszta folyásával Az Istennek szent városát, Megvigasztalná hajlékát:
3. Mert közepén lakik az Isten, Azértan romlása nem lészen; Semmi ínségbe nem ejti, Az Isten jókor megmenti. A pogány népek dúlnak-fúlnak, :/: Nagy sok országok feltámadnak, De az ő haragos szava Mind e földet elolvasztja.
4. De az Isten minden időben Mivelünk vagyon ínségünkben; Jákób Istene oltalmunk, A Zebaóth erős várunk! Jertek, lássátok e nagy Úrnak, :/: Csuda dolgait hatalmának, Ki mind e föld kerekségét, Elpusztítja ékességét!
5.                   E földön széjjel nagy hadakat, Ő megcsendesít háborúkat, Ívet, kopjákat megrontat, Társzekereket felgyújtat, Így szólván: mindnyájan halljátok, :/: Hogy erős Istenetek vagyok, És hogy birodalmam vagyon Minden népen e világon!


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése