2012. május 28., hétfő

Ismerjük meg Isten ajándékait


A
 kilencedik fejezet elég nyomasztó történetet tartalmaz, talán nem is szívesen olvassuk, vagy kérdezgetjük: Miért van ez benne a Bibliában? Úgy látom, azért maradtak ránk ezek az események, hogy általuk szembesüljünk magunkkal, ebből megláthatjuk, hogy ilyen az ember, és valóban szükségünk van újjászületésre (Bír 9,1-57).
Megláthatjuk, hogy életformánknak, döntéseinknek gyermekeink életében is megvannak a következményei. A bűn másod és harmadízig is érezteti hatását. Gedeon nem az Úrra figyelt a női nemhez való kapcsolatát illetően, ösztönei vezették és ennek meg is lesz a következménye. Abimelek már nem úgy gondolkodik, mint Gedeon, számára nem Isten Izráel királya, hanem ő akar fölöttük uralkodni. Mivel nem ismeri Istent, sem az Úr számára készített akaratát, ezért csak saját akaratának minden áron való keresztül vitelére koncentrál. Nem érdekli Abiméleket a másik ember, nem fontos mivel jár mindez mások számára, csak a saját akarata megvalósítására koncentrál. Ez az önzés gyakran ott van mibennünk is, csak a jogainkra figyelünk, csak azt nézzük, mi jár nekünk, de nem törődünk azzal, hogy az mibe kerül családunk, a másik ember számára.
Abimélek azzal sem volt tisztában, hogy milyen indulatok rejtőznek benne, tehát magát sem ismerte. Most döbben rá, hogy milyen brutálissá is válik. Isten nélkül minden gonosz kitelik tőlünk. Egyedül az Ige képes arra, hogy feltárja előttünk lényünk igazi arculatát, és csak az Úr Jézusnak van hatalma ezt megváltoztatni. Az Úr nélkül életünk sok nyomorúságot okoz magunknak és környezetünknek egyaránt.
Azonban Isten kegyelme, mentő szeretete most is jelen van. Gedeon legkisebb fiát megmenti a brutalitás elől és általa kijelenti, Abimélek tetteinek rá és Sikem lakóira való következményeit. Mert Sikem polgáraira is hatása lesz annak, ahogyan döntöttek, Isten számon kéri hűtlenségüket. Mennyi vér, mennyi könny hullik, azért mert nem az Úrra figyelnek. Jó tudnunk, hogy bűnös életünkért Jézus fizette ki az árt. Már nem nekünk kell megfizetni. Aki látja bűneit és őszinte bűnbánattal kéri az Atya bocsánatát, az Úr Jézus keresztjéért átélheti a kegyelmet. 
Amint ebben a történetben látunk egy erős tornyot, ami védelmet jelentett az odamenekülőknek Abimelekkel szemben, úgy készített Isten is erős tornyot a számunkra. A Példabeszédek könyvében ezt olvassuk: „Erős torony az ÚR neve, oda fut az igaz, és védelmet talál” (Péld 18,9). Ma is mindennemű megpróbáltatásban, bajban, küzdelemben meneküljünk ebbe a toronyba. Ott átéljük az oltalmat, feltöltődünk erővel és új látással. Az Úr neve ma is oltalom.
Pál apostol örömmel írja, hogy Isten bölcsességét hirdeti. Arról tesz bizonyságot, amit Isten készített az Őt szeretőknek (1Kor 2,6-16). Ő maga is megtapasztalta, kegyelmet készített Isten a számára, Jézus Krisztusban. Csodálatos, hogy van kegyelem, és általa beléphetünk Isten országába, amelynek minden gazdagsága megnyílik előttünk. Az Atya kegyelmét és áldását Jézusban adja nekünk, de mindez csak a bűnbánó szív előtt tárul fel. Aki nem látja meg bűnös, kegyelemre szoruló voltát, az Jézusra sem tart igényt. Ezért feszítettük meg. Azonban az élet azt bizonyítja, hogy Jézus nélkül nem boldogulunk.
Aki átéli bűnei bocsánatát, Isten Lelke ajándékát kapja, úgy, amint a háromezer is az első pünkösd alkalmával. A Lélek átformálja szívünket és Isten ajándékainak a megismerésére ösztönöz. Akiben Isten Lelke van az arra törekszik, hogy minél jobban megismerje az Urat, minél jobban értse Isten Igéjét.  Isten Lelke nem a világ javainak megismerésében mélyít el, hanem az Úr megismerésében. Egyre inkább vágyunk az Úrral lenni, Neki engedelmeskedni. Isten ajándékát csak az Igéből ismerjük meg, a Szentlélek segít  a megismerésében.


 Isten élő Lelke, jöjj, Áldva szállj le rám



1.                   Isten élő Lelke, jöjj, Áldva szállj le rám, Égi lángod járja át szívem és a szám! Oldj fel, küldj el, Tölts el tűzzel! Isten élő Lelke, jöjj, áldva szállj le rám!

2.                   Isten élő Lelke, jöjj, légy vezérem itt, Ó, segíts, hogy hagyjam el bűnök útjait! Oldj fel, küldj el, tölts el tűzzel! Isten élő Lelke, jöjj, légy vezérem itt!

3.                   Isten élő Lelke, jöjj, hadd lehessek szent, S Jézusommal légyek egy már e földön lent! Oldj fel, küldj el, tölts el tűzzel! Isten élő Lelke, jöjj, hadd lehessek szent!

4.                   Isten élő Lelke, jöjj, győzedelmet adj, S majd a végső harcon át mennybe fölragadj! Oldj fel, küldj el, tölts el tűzzel! Isten élő Lelke, jöjj, győzedelmet adj!


Isten áldásával.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése