2012. május 25., péntek

Próbák alatt


T
etteinknek következményei vannak, mivel felelősek vagyunk azért, ahogyan élünk (Bír 8,13-23). Isten számon kéri döntéseinket, cselekedeteinket, különösen az Igéhez, az Úr Jézushoz kapcsolódó magatartásunkat. Gedeon Izráel elhívott és a Lélek által felkent vezetője volt Izráelnek. Bíra, vagyis hivatalos személy volt, aki segítségüket kérte, de ők nem segítettek. Nem vették ki részüket a harcból. Csak az lett volna a feladatuk, hogy ellássák Gedeon embereit, mégsem tették meg. Miért? Nem bíztak Gedeonban, és nem bíztak Izráel Istenében sem.
Mivel nem bíztak az Úrban, úgy gondolták vereséget szenved Gedeon és akkor ők veszélybe kerülnek, hiszen a vesztest támogatták. Féltették a jövőjüket. Féltek, hogy mi lesz, ha kiderül a vesztes oldalán álltak. Hányszor tartjuk mi is szem előtt saját érdekünket, arra figyelünk mi lesz ha kiderül, mi Krisztuséi vagyunk.
Azonban ne felejtsük el, ezeknek az embereknek kötelességük lett volna segíteni, hisz ők is Izráelhez tartoztak, a szabadítás gyümölcseit ők is élvezték. Isten népe harcaiban nekünk is kötelességünk részt venni. Ne csak a gyümölcsöket élvezzük, hanem vállaljuk a gonosz elleni harcból a ránk eső részt. Másrészt a hivatalos személynek engedelmeskedni kell, ma is következményei vannak, ha nem teszünk eleget a hivatalos személy felszólításának.
A győzelem után próba következik. Ne gondoljuk, ha az egyik feladatból győztesen kerülünk ki, már minden rendben van. Gyakran a hétköznapi élet során kell szembenéznünk a legnagyobb próbákkal. Gedeon számára a nép elismerése jelentette a kihívást. Királlyá akarják tenni, azonban ő ezt elutasítja. Világosan látja, hogy Isten népének az Úr a királya. Csak Ő uralkodhat népe fölött. Ez nem könnyű helyzet, hiszen megbecsülést, hálát fejez ki, de ő ellen áll a kísértésnek. Minket is gyakran ilyen helyzetekkel támad a kísértő, olyan pozíciót kínál, olyan anyagi előnyöket, ami nem minket illet. El tudjuk-e utasítani? Gedeon tud nemet mondani! Nem úgy gondolkodik, mivel felkínálták ezt a tisztséget biztosan Isten így akarja. Nem minden Isten akarata, ami lehetővé válik számunkra, vagy aminek megnyílik a kapuja előttünk. Gedeon a Lélek által betöltött ember, ezért jól látja  hol a helye, ezért jól tud dönteni. Az Úrra figyelve dönthetünk mi is helyesen.
Isten másképp gondolkodik, mint mi. Már Gedeon történetében láttuk, hogy nem az emberi tulajdonságokra fektette a hangsúlyt, nem olyan szempontok alapján választotta ki szolgáját, mint ahogy mi szoktuk. Ne a külső szempontok, hanem a belső értékek jöttek számításba. Így van ez az újszövetségi nép között is. Az Úr az engedelmességre teszi a hangsúlyt. Aki meghallja hívó szavát és követi Jézust, új életet nyer. Jézus sem a műveltség, a végzettség, társadalmi helyzet alapján hívta el tanítványait, hanem az egyszerű emberek közül. Azok lettek a tanítványok, akiknek maguknak is segítségre, formálásra volt szükségük. Olyanokat hívott, akik magukat alkalmatlannak tartották és emberi szempontok alapján azok is voltak.  A tizenkét tanítvány közül nem sokat választottak volna a farizeusok, a vezetők a maguk tanítványai közé. Ma sem őket választanák.
Így van ez ma is, az Úr azokat választja, akik kegyelemre szorulnak, akik alázattal segítségül hívják, mert maguk csődbe jutottak. Az Úr bemutatja, hogy Ő azokkal is tud kezdeni, akikről mások lemondanak, képes nagy dolgokat véghezvinni általuk. Így vesz minket is kézbe, ne alkalmasságunkra tekintsünk, hanem engedjük, hogy formáljon minket és azzá tegyen, akinek látni szeretne. Nem képességeink miatt, kiválóságunkért, hanem kegyelemből hív, azért mert terve van velünk. Legyen hát hálás az életünk, és ne feledjük, hogy mindenkor csak az Úrral dicsekedhetünk. Az Ő kegyelme, hogy még élünk és az Ő munkája az, amik vagyunk, az Ő érdeme ahová eljutottunk.



Amint vagyok, sok bűn alatt


1. Amint vagyok, sok bűn alatt, De hallva hí -vó hangodat, Ki értem áldozád magad: Fogadj el, Jézusom!
2. Amint vagyok - nem várva, hogy Lelkemnek terhe, szennye fogy, Te, aki megtisztíthatod: - Fogadj el, Jézusom!
3. Amint vagyok - bár gyötrelem, S kétség rágódik lelkemen, Kívül harc, bennem félelem: - Fogadj el, Jézusom!
4. Amint vagyok - vak és szegény, Hogy kincset leljek benned én, S derüljön éjszakámra fény: - Fogadj el, Jézusom!
5. Amint vagyok - nincs semmi gát, Kegyelmed mit ne törne át; Hadd bízza lelkem rád magát: - Fogadj el, Jézusom!
6.                   Amint vagyok - hogy a te szent Szerelmed tudjam, mit jelent Már itt s majd egykor odafent: - Fogadj el, Jézusom!

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése