2013. március 20., szerda

A kegyelem, drága kincs


J
ákób földi ideje letelt, s miután megáldotta gyermekeit, meghalt (1Móz 50,1-14). Áldást hagyva maga után ment el ebből a világból. Jó, ha mi is mindig áldást hagyunk magunk mögött, ha úgy tudunk menni, hogy ottmarad valami Krisztusból, az evangéliumból. Maga az Úr Jézus is így volt jelen mindenütt, Isten lénye, szeretete és kegyelme áradt belőle, azért mentek utána az emberek, amikor továbbment. Vonzotta őket a Jézusban levő más, mert Ő egészen más volt, mint az akkori emberek. Az Ő mássága vonz ma is, mert nem ítéletet, megvetést, hanem Isten szeretetét árasztja az elveszett felé. Ő megáll a nyomorult kiáltására, megérinti a leprást, szóba áll a pogány asszonnyal, de nem kerüli el Samáriát sem. Végül a kereszten nem átkokat szór elítélői és megfeszítői felé, hanem imádkozik értük. Mennyire más ez a lelkület, mint amivel mi találkozunk napról napra. Jöjjünk ezért mi is az Úrhoz, indítsuk Vele napunkat, engedjük, hogy Lénye betöltse szívünket, és akkor mi is mások leszünk. Akkor mi is ragyogni fogunk, mint csillagok e világban (Fil 2,15).
József nem feledkezik meg az apjának tett ígéretről, tiszteletben tartja azt halála után, és a fáraótól engedélyt kér, majd az Ígéret földjén temeti el apját. Azon a földön, amit neki adott örökségül az Úr. Tehát az ígéretek beteljesednek. Igen, Isten ígéretei bizonyosan beteljesednek, de mindig a maguk idejében. Jó ezt figyelembe vennünk, mert ha így teszünk, elkerülnek a csalódások, és nem leszünk megtéveszthetők sem. Az ígéretek beteljesednek, de nem mindig úgy, ahogyan azt mi eltervezzük. Jákóbnak azt mondta az Úr, visszahozlak, de Izráel bizonyára nem így gondolta. Nem a halála utáni hazatérésre gondolt, hanem még életében. Engedjük, hogy az Úr megvalósítsa ígéreteit, ne mi határozzuk meg, hogyan tegye azt, hanem fogadjuk el Isten döntését mindenben.
Pál apostol határozottan helyére teszi gondolatainkat, lehúz minket a földre, és rámutat, teremtmények, Isten alkotásai vagyunk (Róm 9,19-24). Az ember helye az alázat Isten előtt, csak földre borulva közeledhetek Hozzá. Nekünk is fel kell tenni a kérdést: „De, hát ki vagy te, ó, ember?”  Ki is vagyok én? Hát ember, igen, ember és nem több, de nem is kevesebb. Ember, aki Isten teremtése nyomán lettem azzá, aki vagyok. De a fenti kérdésre a teljes választ ez az énekszöveg adja meg: Veszendő, utolsó bűnös vagyok. Ennek felismerése tart igazi alázatban, és mutat rá arra, hogy Isten kegyelmére szorulok.
Isten műhelyéből származunk, higgyük el, nem készített félmunkát, így mindannyian fontos és hasznos edények vagyunk. Nem az edény külseje az elsődleges, hanem a tartalma. Az a hangsúlyos, mi van az edényben. Így mi is fogadjuk el önmagunkat az Úr kezéből olyannak, amilyenek vagyunk. Ne a külsőre tegyük a hangsúlyt, hanem kérjük, töltsön fel minket, kegyelmének drága kincseivel.
Arra formált, hogy kegyelme gazdagsága átragyogjon rajtunk. A kegyelem megszépít, ragyogóvá tesz, és mások számára is pozitív kisugárzásokat közvetít. Dicsőségre hívott el minket, tehát Isten kegyelme által van jelenünk és van jövőnk. Ezt képviselhetjük ma is.


Ébredj, bizonyságtévő Lélek!


1. Ébredj, bizonyságtévő Lélek! A várfalakra őrök álljanak, Kik bátran szólnak harcra készek, Ha éj borul le, vagy ha kél a nap. Hívásuk zengjen meszsze szerteszét, Az Úrhoz gyűjtve népek seregét! s
2. Ó, bárha lángod fellobogna S ébredne föl sok nemzet fényinél :/: Ó, bár sok szolga, sarlót fogva, Aratna, mígnem leborul az éj! Urunk, e roppant, ért vetésre nézz: A munka sok, a munkás oly kevés!
3. Küldd útra hírnökid csapatját, És adj erőt onnan felül nekik, :/: Hogy veszni a pogányt se hagyják, És szerteűzzék Sátán seregit. Országod jöjjön el minél elébb, Hirdetve szent neved dicséretét!

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése