2013. március 21., csütörtök

Őszinte beszélgetés


B
izony könnyű sebeket okozni, de nehéz azokat begyógyítani (1Móz 50,15-26). Mert a sebek nehezen gyógyulnak, azok is amiket adunk és azok is amit kapunk. Ezt látjuk itt is, mindaz, amit József ellen elkövettek a testvérei ismét a felszínre került. Apjuk halála után elveszítették bizalmukat József iránt. Úgy gondolták bosszút fog állni rajtuk.
Miért is jöttek elő ezek a problémák? Először is, mert még nem teljesen rendezték Józseffel és Istennel a múltjukat. Még eddig nem tudtak igazán bocsánatot kérni. Nem néztek őszintén szembe önmagukkal és a múltjukkal és így nem is vállalták a maga súlyával tettük felelősségét. Most eljött az idő a rendezésre. Mivel nem kértek még bocsánatot Józseftől, önmaguk számára sem tudtak megbocsátani. Ez is fontos. Amikor átélem Isten kegyelmét, én is bocsássam meg múltamat, vétkeimet. Akkor van igazán elrendezve a múlt, ha megbánom az Úr előtt, és rendezem, ha lehet, azzal, aki ellen vétkeztem, majd megbocsátok magamnak is. És ekkor teljesen lezáródik a múlt, a minket vádoló akták a kereszten megsemmisülnek, és egy tiszta életet kezdhetünk. A tiszta élet azonban csak akkor marad tiszta, ha az Úrral éljük.
Józsefet megrendítette testvérei bizalmatlanság és bűnvallása. Miért rendült meg? Mert ez a jelenet azt üzente, hogy testvérei rosszul ismerték meg az itt töltött évek alatt. A közelében voltak, találkoztak is vele, mégsem ismerték. Képesnek tartották a bosszúra, a megfizetésre. József már eddig is visszafizethetett volna mindent, hiszen hatalmában állt. De nem tette, mert ő már túl van ezeken, szívből megbocsátott, felismerte, mindazt a jót, amit ebből Isten kihozott a számára, és már csak ezt látta. Csak a jót látta, csak Isten munkája lebegett szemei előtt, ezért felszabadultan tudott élni.
Tekintsünk mi is lényünk mélyére és lássuk meg az ott rejtőzködő félelmeket. Azért tudnak ezek meghúzódni, mert nem jól ismerjük Urunkat. Mennyi ideje járulunk Igéjéhez, mégsem látjuk, hogy ha megvallottuk bűneinket, hű és igaz és eltörölte minden vétkünket. Jézus teljes körűen megbocsát, vére tökéletesen megtisztítja életünket. Ne legyünk bizalmatlanok vele szemben, hanem őszinte hittel bízzuk Rá magunkat. Bizony gyakran egymást is félreismerjük. Rosszat tételezünk fel a másikról, azt gondoljuk haragszik ránk, vissza akar fizetni valamit, így azután a félelem elterebélyesedik rajtunk. Mi a megoldás? A megbeszélés. Az Úr előtt beszéljünk a másikkal őszintén mindarról, amit érzünk, gondolunk irányában. Történetünkben is a testvérek József elé álltak és vállalták ezt a beszélgetést, bármilyen nehéz is volt. Ne elmeneküljünk a nehéz helyzetek elől, hanem bátran nézzünk szembe velük, beszéljünk róluk őszintén.
József ismét bizonyságot tesz Istenről, az Ő mindannyiukért végzett munkájáról. Nem azt mondja, hogy sikerült valahogy megúszni azt a dolgot, hanem megvallja Isten cselekedett, Ő mentette meg őt, és mindannyijukat. Mert a mi Urunk Jézus a Megmentő. Ezt követően József felvállalja testvérei életét. Ne féljetek, eltartalak titeket. Így válla fel minket is az Úr. Testvérei komolyan vették, amit mondott József a számukra. De vajon mi komolyan vesszük-e Urunk szavait? Hisszük-e, amit mond? Hányszor mondja, ne féljetek, ne aggódjatok, de mintha nem is mondaná. Szinte sportot űzünk az aggodalmaskodásból, ahelyett, hogy hittel Reá bíznánk magunkat. József megtapasztalta Isten gondviselését, ezért utódait is Őreá bízza. Tudja, hogy Isten kezében jó helyen vannak, és Ő soha nem feledkezik meg népéről. Az Úr eljön hozzájuk és megszabadítja őket. Legyünk mi ilyen bizonyosak Urunk jövetelében, szabadításában.
Milyen jó olvasni Pál ószövetségi idézetét, mert ebből láthatjuk, hogy Isten szeretete valóban agapé szeretet (Rm 9,25-29). Szereti azt is, aki nem szeretetre méltó. Azért küldte el Fiát, hogy Általa a szeretettre nem méltó népeket, személyeket is hívogassa, Isten országába szeretgesse.  Ez az Ige, reménységet ad mindannyiunk számára, ha távol vagyunk is az Úrtól, közel kerülhetünk Hozzá. Isten számára nincs reménytelen eset, mindenki népe lehet. Mindenki előtt adva van a megtérés lehetősége, csak élni kell vele.
Az Úr gyorsan váltja valóra és beteljesíti szavát a földön. Nagyszerű, reménységet sugárzó kijelentés ez. Isten gyorsan véghezviszi szavát, előtte nincs akadály. Bízzunk szava erejében, a Lélek munkájában. Minden, amit Igéjében kijelentett, azt be fogja teljesíteni. Sok korábban elhangzott prófécia megvalósult már, ami még nem, az is meg fog történni, hamarosan. Ezért mi ne figyeljünk másra, csak Urunk szavára. Ő azt mondja számunkra, hogy keressük először Isten országát és igazságát, ez legyen a legfontosabb, a legsürgősebb feladatunk (Mt 6,33). A Kolossé levélben pedig ezt olvassuk: „Az odafennvalókkal törődjetek, ne a földiekkel. 3 Mert meghaltatok, és a ti éltetek Krisztussal együtt el van rejtve Istenben” (Kol 3,2-3).


Az Úr énnékem őriző pásztorom


1. Az Úr énnékem őriző pásztorom, Azért semmiben meg nem fogyatkozom. Gyönyörű szép mezőn engemet éltet, És szép kies folyóvízre legeltet; Lelkemet megnyugtatja szent nevében, És vezérl engem igaz ösvényében.
2. Ha a halál árnyékában járnék is, De nem félnék még ő sötét völgyén is, Mert mindenütt te jelen vagy énvelem, Vessződ és botod megvigasztal engem, És nekem az én ellenségim ellen Asztalt készítesz, eledelt adsz bőven.
3. Az én fejemet megkened olajjal, És engemet itatsz teljes pohárral; Jóvoltod, kegyességed körülvészen És követ engem egész életemben. Az Úr énnékem megengedi nyilván, Hogy mind éltiglen lakjam ő házában.

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése