2013. március 11., hétfő

Egyedül Jézus


A
 testvérek leborulnak József előtt, ismét beteljesedik, amit az Úr kijelentett a számukra (1Móz 44,13-34). Ez a leborulás is önkéntes, minden kényszer nélkül hajolnak meg a még fel nem ismert testvérük előtt. Az Úrnak így van lehetősége arra, hogy térdeinket meghajtsa az Úr Jézus előtt. Talán valamikor mi is felháborodtunk, ha valaki azt mondta, egyszer majd Jézust fogjuk imádni, Neki szolgálunk, gyülekezetbe fogunk tartozni. És íme, az Úr elvégezte mindezt az életünkbe. Talán nem volt hirtelen történő, látványos esemény, de azt vettük észre, történt bennünk valami, legyőzte szívünket az Úr. Most már nem tehetünk mást, minthogy leborulunk előtte, mert méltó rá. Így azután azt is láthatjuk, van remény szeretteink, ismerőseink, barátaink számára is, mert Aki a mi életünket képes volt megváltoztatni, az bárki életét újjá tudja formálni.
A visszavezető út alatt a szívükben is változás indult. Már másképp kezdik látni életüket, mint eddig. Júda kimondja, hogy Isten büntetése érte utol őket. Vagyis már látja, hogy bűnt követtek el, még nem jutott bűnbánatra, de ez már fontos lépés. Látni kell a bűnt, látni kell Isten világosságában az életemet. Szembesülni kell magammal, tetteimmel. Júda látja a felelősségét, és vállalja kész vállalni a büntetést. Megtanulták, hogy tetteiknek következménye, és ezek a következmények néha évtizedek múlva látszódnak meg, de nem múlnak el nyomtalanul. Minden tettünknek következménye van, ezért jó előre végiggondolni, amit tenni akarunk, mert utólag nehéz korrigálni, nehéz rendezni az ügyeket.
Júda az Úr Jézus előképévé válik ebben a fejezetben, ő is a saját életét kész odaadni a másikért, a testvéréért. Júda életmentővé válik, és az Úr Jézus is ezzel a céllal jött, az a feladata, hogy mentse az embert.  Most már fontos számára a testvére és az apja is. Eddig csak magukra figyeltek, nem gondoltak arra, tettük mit vált ki Jákóbból, most már, van felelősségérzet benne. Az Úrral való élő kapcsolat felelősségteljes emberekké formál minket, már nemcsak magunkra figyelünk, nem az a fontos csupán, hogy nekem mi a jó, hanem tekintettel vagyok a másikra. Most már fontossá válik a számomra, hogy amit teszek, az mit jelent a mellettem élők számára.  Júda fellépése szívünkre helyezi a lélekmentés szolgálatát. Ezért hív el az Úr és állít a helyünkre. Rajtunk keresztül akarja megmenteni családtagjaink, osztálytársaink, munkatársaink, barátaink életét. Töltsük be ma is ezt feladatot, legyünk hasznos eszközök Urunk kezében, lebegjen mindig szemünk előtt az Úrtól kapott megbízatás: „Menjetek el azért, és tegyetek tanítvánnyá minden népet, megkeresztelve őket az Atyának, a Fiúnak és a Szentléleknek nevében. Mindannak megtartására tanítsátok őket, amit én parancsoltam nektek. Íme, én veletek vagyok minden napon a világ végezetéig” (Mt 28,19-20).
Pál apostol leírja a bennünk végbemenő tusakodást, a bűn átveszi az irányítást, és gyakran azt teszi, amit mi nem is akarunk (Rm 7,14-25). Hányszor megtörténik, hogy egy szócsata vagy egy cselekedet után, döbbenten mondjuk, én ezt nem akartam, de elveszítettük a kontrollt a bűn felett. Egyszerűen nincs felette hatalmunk.
Hát akkor reménytelenek vagyunk? Mindig így kell őrlődnünk? Az apostol felismeri a megoldást, és ki is mondja: Jézus Krisztus. Igen, Ő a megoldás, Ő tudja egyedül a bennünk levő bűnt legyőzni, irányítás alatt tartani. 
Pál világosan látja, hogy ebből az állapotból semmi nem tud kiemelni, nincs más megoldás számomra, mint a szabadítás. Adja az Úr, hogy mi is meglássuk, nincs más, csak a szabadítás. Egyedül az Úr Jézus Krisztus képes letörni a bűn uralmát az életem fölött, és ha Ő bekerül a helyére és növekedik bennem, a bűn hatása visszaszorul. Jézus mellett a bűn nem tud érvényesülni. Ezért fontos, hogy mindennap minél több időt töltsünk Vele, hogy mindent megbeszéljünk Urunkkal.


Nem szeret senki, senki igazán


1. Nem szeret senki, senki igazán, Nem érzi más azt, ha valami fáj. Csak egyedül Jézus, csak egyedül ő, Csak egyedül Jézus, csak egyedül ő.

2. Nem látja senki, senki, aki néz, Mi van a szívben, szívnek mi nehéz. Nem látja senki, senki, aki néz, Mi van a szívben, szívnek mi nehéz. Csak egyedül Jézus, csak egyedül ő, Csak egyedül Jézus, csak egyedül ő.

3. Nem ért meg senki, senki, aki él, Nem őriz, félt úgy, ha jön a veszély. Nem ért meg senki, senki, aki él, Nem őriz, félt úgy, ha jön a veszély. Csak egyedül Jézus, csak egyedül ő, Csak egyedül Jézus, csak egyedül ő.

4. Hálánk jeléül szálljon énekünk, Énekünk Jézus, Jézus egyedül. Hálánk jeléül szálljon énekünk, Énekünk Jézus, Jézus egyedül. Csak egyedül Jézus, csak egyedül ő, Csak egyedül Jézus, csak egyedül ő.


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése