2013. július 16., kedd

A jelenlét bizonyságtétele

Á
szá után fia Jósáfát uralkodik Júdában, megerősítette az országot katonailag, politikailag és vallásilag (2Krón 17,1-19) . Most már elsősorban az északi országrész, Izráel hatásaival szemben kell megvédenie Júdát. Felismerték, hogy Izráel bálványimádása nagy veszélyt jelent Júdára nézve, a nép könnyen belesodródhat a hűtlenségbe. Mert ugyan kettévált az ország, de sokaknak élt rokona a másik országrészben. A rokoni látogatások veszélyt rejtenek magukban, mert könnyen megkísértetik Júda népe is. Hiszen a másik ember szokása, az életben való előrehaladása mindig csábít, szeretnénk mi is úgy élni, ahogy ők. Ha megfelelő a reklám, könnyen elcsábul a szívünk, úgy gondoljuk a mi boldogságunk azoktól a szokásoktól, a pogány világ kínálatától függ.
Tehát felismerték a veszélyt és igyekeztek mindent megtenni, hogy megóvják magukat és megmaradjanak az Úr hűségében. Fontos volt a király magatartása, ő mutatott példát a nép számára. Megmutatta mi a helyes magatartás. Az első, hogy nem kért segítséget a bálványoktól. Nem folytatta a bálványkultuszt, és amikor tanácsra, vezetésre szorult nem a bálványokhoz fordult. A legnagyobb hatása a megélt hitnek a példamutatásnak van. Jósafát ebben elöl járt. Nem csupán rendeleteket adott a nép számára, hanem maga is aszerint élt, ahogyan azt a néptől elvárta. Istent kereste és nem igazodott Izráelhez. Mivel az Úrhoz ragaszkodott, Isten megáldotta, vagyis külsőképpen is megmutatta a nép és Izráel számára is, hogy Ő valóság, és aki bízik Benne áldott lesz az élete.
Megláthatjuk, hogy a bálványimádást nem könnyű kiiktatni, mindig visszalopózik, mert azt ember szíve bálványgyár. A bálványok ismét visszatérnek, megtalálják a módot, ahogy behatolhatnak életünkbe. Így kitartó küzdelemre van szükség ellenük. Nem elég egyszer kitakarítani a szívünket, hanem időnként meg kell ismételni a takarítást.
Nagy felismerés volt, hogy a népet akkor lehet megtartani az Úr útján, ha arra megtanítják. Ezért Jósáfát megszervezte a nép Isten törvényére való taníttatását. Ismerni kell az Igét, az Úr akaratát, mert csak akkor leszünk képesek különbséget tenni a jó és a rossz között. A tanulás ma is nagyon fontos, szánjunk minél több időt az Ige megismerésére, mert így elkerülhetjük a csapdákat, jó döntéseket hozhatunk, és haladhatunk előre a keskeny úton, amely az életre vezet.
Jézus ismét Betániába ment, oda ahol korábban feltámasztotta Lázárt, bizonyságot téve halál fölötti hatalmáról (Jn 12,1-8). Ez az utolsó látogatása, innen a keresztre vezet az útja, de ezt még nem tudják, egyedül Mária előtt sejlik fel valami. Talán ő sem tudatosan, hanem Jézus lényére hangolódva sejti, valami történni fog. Sejti Jézus meg fog halni, és amit lehet, azt megteszi, megkeni az Urat, illatos kenettel fejezi ki iránta való szeretetét. Nagy értéket ad Jézusnak. Mi hogyan fejezzük ki szeretetünket? Mit adunk Neki? Merjük-e a legtöbbet, a legértékesebbet Neki adni?
Betániában ott van Lázár is. Puszta jelenléte bizonyságtétel. Ott léte Jézusról beszél, Őreá mutat. Lázárnak az élete válik bizonyságtétellé. Nincs szüksége beszédre, mert a jelenléte is hangosan beszél Jézusról, az életről. Milyen jó, amikor a mi életünk is így beszél Jézusról. Amikor nem is kell megszólalni, csak árad lényünkből Jézus jelenléte. Ez ma is a feladatunk, Jézust jelenítsük meg, ott ahol vagyunk.
Mária is felismerte mit kell tennie, mivel szolgálhatja Jézust, hogyan vallhatja meg a hitét. Mert tette hitvallás volt. Vallomás az Úrról, akitől a legdrágábbat sem sajnálja, akinek a lábát kész a hajával megtörölni. Micsoda szeretet árad ebből a tettből. Én hogyan fejezem ki szeretetemet az Úr iránt? Mivel szolgálom Őt és hogyan teszek Róla bizonyságot? Fontos-e számomra, hogy megvalljam hitemet, hogy mások is lássák, mit jelent az Úr a számomra? 
A ház megtelt a kenet illatával. Jó illat töltötte meg a helyiséget. Mivel telik meg a hely ahol tartózkodom? Hitem kisugárzásával? Vagy elégedetlenséggel, zúgolódással, hitetlenséggel? Jó illat vagyok-e?  Lehet rossz illatot is terjeszteni, de a tanítvány Jézus Krisztus jó illata. Adja az Úr, hogy mindig ez a krisztusi illat áradjon belőlünk.
Júdásnak nem tetszik Mária tette. Ő beleköt ebbe az asszonyba, mert benne más indulatok vannak. Megdöbbentő, hogy mióta Jézussal jár, mégis érintetlen maradt a szíve. Olyan, mint a folyóban heverő kavics, amely kívülről vizes ugyan, de a belseje száraz. Ilyen száraz maradt Jézus mellett Júdás. Miért? Ha a mostani szakaszból és János véleményéből indulunk ki, akkor azt látjuk, a pénzhez nőtt a szíve. Most is a pénzre koncentrál. Nem a Jézus iránt kifejezett szeretetet látja, hanem pazarlást tételez fel. Pedig nem pazarlás az, amit Jézusnak adunk. Az Úr azonban védelmébe veszi Máriát. Ő mindig védelmébe veszi az Őt szeretőket.



Úr lesz a Jézus mindenütt


1. Úr lesz a Jézus mindenütt,
Hol csak a napnak fénye süt.
Úr lesz a messze tengerig,
Hol a hold nem fogy s nem telik.

2. Őneki mondjunk hő imát,
Díszítsük azzal homlokát,
Jó illat légyen szent neve,
Minden napon dicsérete.

3. Országok, népek és nyelvek,
Ő dicsőségét zengjétek,
Gyermekek hangja hirdesse:
Áldott a Jézus szent neve!

4. Ő királysága bő áldás,
Ott van a felszabadulás,
Fáradtak ott megnyugszanak,
Ínségesek megáldatnak.

5. Minden teremtés dicsérje,
A Király Krisztust tisztelje;
Angyali ének zenjen fenn,
S mind e föld mondja rá: Ámen!


Isten áldásával.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése