2013. július 15., hétfő

Teljes bizalom az Úrban

A
zarjáhú prófétán keresztül szólítja meg az Úr Júdát és annak királyát, Ászát (2Krón 15,1-16,14). Egyre nagyobb szerep jut a prófétai szónak. Isten mondanivalóját rábízza egy elhívott emberre, a prófétára, akinek az a feladata, hogy Isten üzenetét továbbítsa. Mindazoknak, akik hallják, fel kell ismerni, hogy nem egy ember véleményével, hanem Isten szavával állnak szembe. Ez megy végbe a keresztyén igehirdetésben is. Egy igehirdető elmondja beszédét, azonban rajta keresztül az Úr szól. Gyakran az a probléma, hogy nem ismerjük fel az igehirdetésben Isten hozzánk szóló szavát, csak emberi beszédnek tituláljuk, és így nem vesszük komolyan. Különösen, ha a hirdetett Ige mélyen érint bennünket, rámondjuk, hogy kiprédikált az igehirdető,, és nem sejlik fel előttünk, hogy az igehirdető Ura az , Aki szól. Hiszen Ő tisztában van az életünkkel, látja szívünket. Vegyük komolyan a hirdetett Igét, és engedelmeskedjünk Urunknak.
A próféta elmondja, Isten velük lesz, ha ők is állandóan Vele lesznek. Meg fogják találni Őt, amikor keresik, tehát élő kapcsolatban állhatnak a Mindenhatóval. Amennyiben hűségesek maradnak az Úrhoz, békességben fognak élni. Ez a békesség az alkotó munka ideje lesz a számukra. Ne féljenek, csak higgyenek, és éljék meg minőségi életüket. Minket is minőségi életre biztat az Ige. A minőséget az Úr biztosítja a jelenlétével. Mert mii sem tudunk jól élni, de aki odaengedi az Urat, az lépésről lépésre előre halad. Isten bátorítja népét, végezzék az ország építését, és munkájuknak meg lesz a jutalma. A nyugodt élet Isten országának építésére adatik, bátran és szorgalmasan kell felhasználnunk ezt az időszakot.
Ászá király élt a lehetőséggel, megtisztította az országot a bálványoktól. Ez az első lépés, el kell távolítani a bálványokat. Meg kell szabadulni a kétfelé sántikálás taktikájától, és egyedül az Úrra kell támaszkodni, mert csak a teljes szívvel való bizalmat követi áldás. Isten azoknak küldi áldását, akik teljes szívükkel ragaszkodnak Hozzá. Fél szívet, fél életet nem fogad el az Úr.
Ezt követően megújították az oltárt és szövetséget kötöttek az Úrral. Ez az igazi sorrend, előbb eltávolítják a bálványokat, majd megerősítik az Úrral való szövetséget. Ma is így kell tenni, nem lehet bálványaink mellett imádni az Urat, meg kell tőlük szabadulni. Mi az, ami bálványként van jelen az életünkben, Kérjünk erőt és bátorságot a tőle való megszabaduláshoz. Amikor egy akarattal keresik az Urat, vagyis mindenkinek az a szíve vágya, hogy Isten legyen a király, hogy ne engedelmeskedjék, akkor annak meg is van a gyümölcse.
Ászá a kényes ügyeket sem kerülte el, szembe mert velük nézni. Az anyakirálynőt is eltávolította, mert ő is bálványt imádott. Nem voltak kivételek, mindenkinek az Urat kellett tisztelni. És ez nem erőszakos uralkodás, hanem rend, mivel egész Izráel Isten elhívott népe. Ezért nekik úgy kell élniük, hogy az ország vonzó legyen mások számára is. Ászá idején megfeleltek ennek, mert Júda missziói lelkülettel végezte dolgait. Az elszakadt országrészben is voltak, akik felismerték, hogy Júdával van az Úr, és ezért átköltöztek oda.
A hosszú békés időszak után ismét feszültté vált a helyzet a két országrész között. Izráel királya háborús helyzetet alakított ki, és ez a helyzet próbaként szolgált Ászá számára. Azt vizsgálta az Úr, hogy veszély idején hogyan reagál, mit cselekszik Ászá. Béke idején jól vizsgázott, de hogyan fog majd most cselekedni? Azt látjuk elbukott Ászá, mert most már nem az Úrtól várja a segítséget, hanem Arám királyától. Mi történhetett? Szerintem azért fordul Benhadadhoz, mert úgy látja meg tudja fizetni. Már nem akar az Úrtól függeni, hanem maga akarja elrendezni az ügyet. Azonban Isten gyermeke soha ne a hitetlenektől várjon segítséget, hanem mindig az Úrtól. Ráadásul Ászának volt már ebben tapasztalata, hiszen korábban már átélte, Isten szabadítását. A múlt tapasztalatainak a jelenben kell erőt és bátorságot adniuk. A hit tapasztalat azért adatik, hogy rámutasson, az az Úr, Aki tegnap könyörült, ma is meg fog segíteni. Amikor a pogányoktól vár segítséget Isten gyermeke bolondul cselekszik. Isten a próféta által közli ezt a királlyal, ám ő megharagszik a prófétára. Nem magába száll, hanem tömlöcbe veti Isten követét. Milyen ismerős is ez. Nem magunkba szállunk és elismerjük, hogy rosszul cselekedtünk, hanem megharagszunk. Innentől kezdve egyre távolodik az Úrtól a király, már nem bízik Istenében, mindent emberi eszközök által kíván megoldani. Mondhatnánk Isten helyét átvette a tudomány. Vajon ma hogyan állunk ezen a téren? Van-e még szerepe Istennek a tudomány mellett?
Az Úr Jézus tettei hitünk próbái, hiszen általuk döntésre hív (Jn 11,45-57). Dönteni kell, hogy felismerjük, hogy Ő a Krisztus és ezt nyíltan vállalva követjük, vagy magunkat, egzisztenciánkat féltve elutasítjuk, esetleg még jelentgetők is leszünk. Amikor a vezetőség Jézus ellen fordul és meg akarja ölni, kiderül, hogy meddig tart a hitünk. Vállajuk Őt, mert személyesen meggyőződtünk, arról, hogy Ő a Megváltó, és szükségünk van a kegyelemre, vagy azokra hallgatunk, akik ellene vannak, mert félünk? Melyik csoporthoz tartozom? A Jézust vállalókhoz vagy a jelentgetőkhöz, az Ellene fordulókhoz?
A vezetők megijedtek Jézustól, mert kisajátították a hatalmat, megszokták a jólétet. Nem akarták, hogy Jézus uralkodjon felettük. Gyakran az a probléma, hogy nem akarjuk átadni a trónszéket az Úrnak, olyan jól elüldögélünk rajta.
Kajafás úgy gondolja nagy, a nép életét megmentő ötlettel állt elő, pedig ha letenné Jézus kezébe az életét és a az egész nép jövőjét, megtapasztalhatná a megmenekülést. Mert Jézus kezében van jó helyen az életünk. Amit Ő mondott az igaz: „Mert aki meg akarja tartani az életét, elveszti azt, aki pedig elveszti az életét érettem és az evangéliumért, megtartja azt” (Mk 8,35). Ma is így van ez, ezért ne én akarjam megmenteni magam, vagy megoldani dolgaim, hanem bízzam magam Őreá.



Rád tekint már hitem, Megváltóm, Istenem



1. Rád tekint már hitem, Megváltóm, Istenem, A Golgotán: Halld könyörgésemet, És vedd el vétkemet; Mostantól hadd legyek Tied csupán.
2. Szívemet töltse be Kegyelmed ereje Buzgósággal! Meghaltál érettem; Add: szívem s életem Teérted éghessen Forró lánggal!
3. Ha elfog utamon Félelem s fájdalom: Fogd kezemet! Derítsd fel éjemet, Szárítsd fel könnyemet: Tévelygésben ne hagyd Én lelkemet!
4. Éltem ha fogyva fogy, És a halál ahogy Jön már felém: Megváltóm, ments te meg Kétségtől engemet, Nálad hogy üdvömet Meglássam én.



Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése