2013. július 7., vasárnap

Biztonságban, az Atya kezében

I
zráel népének élete most jutott el oda, hogy külföldön is felfigyeljenek rá (2Krón 9,1-11). Isten pont ezért választotta ki és hívta el őket. Az lett a feladatuk, hogy életükre mások is felfigyeljenek és elinduljanak keresni az Urat. A krónikás arról számol be, hogy mindez Salamon idején megvalósult. Az országba érkező idegenek, amikor hazatértek, elbeszélték mindazt, amit Isten országában láttak. Elmondták, hogy mindaz a gazdagság és áldás Istenük ajándéka. Salamon országa Istenről beszélt, életük, munkájuk bizonyságtétel volt. Aki látta a zsidók életét, maga is olyan életre vágyott. Salamon országa vonzotta az embereket. A mai keresztyének is azért vannak itt, hogy életükkel vonzzák Isten országába a kereső, szomjazó lelkű embereket.
Nemcsak az idegenek vitték az ország hírét, hanem maguk a zsidó kereskedők is, amikor idegen országba értek. Nemcsak a portékájukat kínálták, hanem örömmel beszéltek Isten országáról. Amikor dicsérték áruikat, ők Istenről tettek bizonyságot. Bármerre járunk, vállaljuk az Urat. Azonban csak az fog Róla másoknak beszélni, aki maga is benne él Isten országában, és jól is érzi magát ott.
Sába királynője, amikor meghallotta Salamon országának a hírét, elindult, hogy saját szemével lássa. Meg akart győződni, valóban úgy vannak-e a dolgok. Ez fontos, nem elég hallani Isten országáról, hanem el kell indulni. Nekem is keresni kell, meggyőződni, valóban úgy van-e, ahogy mondták nekem. Szabad keresni és kutatni az Igét.  Mintha bennünket nem vonzana úgy Isten országa, nincs bennünk igazi utána való vágy és érdeklődés.
Fontos látnunk, hogy Salamon országáról pozitív képet festettek, a benne található szépet és jót mondták el. Emeljük ki mi is Isten országának pozitívumait. Mondjuk el mindazt a jót, amit benne találtunk. Az is szembetűnő, hogy nem értékelték túl, nem mondtak róla valótlanságot. Isten országának nincs szüksége a mi szépítgetéseinkre, hazugságainkra, önmagában vonzó.
A királynő megállapítja, mind igaz volt, amit mondtak Salamonról. Sőt, azt látta meg, hogy a valóságnak a felét sem mondták el, mert sokkal gazdagabb és sokkal rendezettebb, mint amire számított. Ez nagyon lényeges, Sába királynője nem csalódott, amikor megérkezett Isten országába. Inkább még több jó dolgot fedezett fel, még vonzóbb lett számára a hit. Ezen jó csendben elgondolkodni, mert a mi problémánk az, hogy legtöbbször csalódnak, akik egy-egy hívővel közelről találkoznak. Vélemények alapján kialakítunk egy képet a hívőkről, lelkészről, egyházról, és amikor személyesen találkozunk, szembesülünk, hogy nem azt kaptuk, amire számítottunk. Sokan csalódnak és kiábrándulnak. Kérjük az Urat, tegye hitelessé életünket.
Sába királynője mindezeket látva dicséri az Urat. Felismerte, hogy Isten szereti népét. Milyen jó, ha életünket látva, bizonyságtételünket hallva dicsőítik az Urat. A királynő maga is ajándékokat adott Isten országa számára. Olyan balzsamot adott, amihez nem volt fogható Izráelben. Ez megragadott, és azt láttam meg, hogy még ő is hozzá tud járulni Isten országának gazdagításához. Bármilyen gazdag is Isten országa, mi is hozzájárulhatunk gazdagításához. Adjuk oda életünket, mert az hiányzik még. Az életünk, a hittel megélt életünk lehet az a balzsam, ami jobbá teszi Isten országát. Krisztus Jézus jó illata lehetünk. És ezt csak a mi életünk adhatja meg, a mi életünk illatát más nem pótolhatja. Tegyük most az Úr kezébe.
Mai újszövetségi igénket olvasva megragadott, mennyire részt vett életükben az Úr (Jn 10,22-30). Tél volt, amikor felment Jeruzsálembe, tehát a hideg, zord időszakot is megélte, de ez sem jelentett akadályt az Úr házába való fel menetelre. Pedig Ő gyalog ment, és a templomban sem volt fűtés. A télből is kivette részét, tudja, mit jelent dideregni, hótól csapzottnak lenni, mindez biztatás a számunkra. Ne a külső körülményekre, az időjárási viszontagságokra, hanem egyedül az Úrra figyeljünk. Csodálatos, amikor minden akadályt legyőzve megyünk az Úrhoz, mert a Vele való találkozás mindennél többet jelent a számunkra.
Jézus ismét lehetőséget ad a zsidók számára, hogy felismerjék, ki is Ő. Még a hideget is vállalja, csakhogy megismerhessék és kinyissák Előtte a szívüket. Azonban ők nem akarnak látni. Újabb bizonyítékokat kérnek. Jézus azonban azt mondja, már megmondta, hogy Ő a Krisztus. Tettei is ezt támasztják alá, de ők nem hisznek. Engedem-e Jézus által meggyőzni magam, vagy mindig újabb jeleket követelek? Ne feledjük, nekünk kell Őreá hangolódni, és igazodni. Ne új dolgokra várj, hanem a meglévő kijelentést fogadd nyitott szívvel. Vizsgáld őszinte alázattal az Úr tetteit, és engedd, hogy cselekedjen életedben. Mert Ő maga győz meg arról, kicsoda is Ő.
Jézus juhai hallgatnak a Pásztor hangjára és követik Őt. Az Úr szavaival, Igéjével vezeti népét.  Erről szól a keresztyén élet, Jézus vezeti az övéit. Nekem kell a hangját követni. Az Igén keresztül hallhatom meg Jézus hangját, és ha hallom, el kell indulni nyomában. A világ próbálja elnyomni ezt a hangot, mert az Ő hangja szelíd és halk, de ennek ellenére meghallható. A hangsúly azon van, ha hallom, ha felismerem, mit kíván az Úr, teszem-e, amit mondott?
Az Őt követőknek Jézus örök életet ad. Ezt is látni kell, Isten országának nem a földi élet, gazdagság a végállomása, a cél az Atya országa. Jézus biztosítja az odavezető utat. Aki mindvégig követi Őt, nem tér le az Általa taposott útról, célba ér. Mindig csak az Ő hangját figyeljük, mert vannak más, csábító hangok is. Ezekre mondjunk nemet és kövessük örömmel az Urat a célig, az örökké tartó életbe. A kísértések közepette, az ellenség támadása idején se féljünk, mert Atyánk keze erős, onnan senki nem ragadhat ki.  Ha beletettem az életemet, ott biztonságban van.



Mind jó, amit Isten tészen



1. Mind jó, amit Isten tészen, Szent az ő akaratja, Ő énvélem is úgy tégyen, Mint kedve néki tartja. Ő az Isten, Ki ínségben Az övéit megtart -ja, Hát légyen, mint akarja.
2. Mind jó, amit Isten tészen, Ő engemet meg nem csal, :/: De igaz ösvényen viszen, Én megelégszem azzal, Hogy kedvében, Kegyelmében Ő forgatja dolgomat, Csak rá hagyom magamat.
3. Mind jó, amit Isten tészen, Ő engem meg nem utál, :/: Mint jó orvosom, úgy tészen, És mérget ő nem kínál. Orvosságot, Boldogságot Énnékem készít, tudom, Azért csak benne bízom.
4. Mind jó, amit Isten tészen, Ő az én idvességem, :/: Ő velem rosszul nem tészen, Rábízom egész éltem. Örömömben, Keresztemben Mind nyilván megmutatja, Hogy javamat akarja.
5. Mind jó, amit Isten tészen: Ha oly pohárt innék is, :/: Amelynek íze szívemnek Nagy-keserűn esnék is, De eltűröm, Mert víg öröm Felváltja ezt végtére, Sok búm enyhítésére.
6. Mind jó, amit Isten tészen, Mind örökké ezt vallom, :/: Ha rajtam bú, bánat lészen S kell bosszúságot látnom. Mindazáltal Megvigasztal, Mint édes Atyám, engem, Mert csak ő segítségem.



Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése