2013. július 21., vasárnap

Új harcmodor

J
ósáfát élete, a helyzethez való hozzáállása példa a nép számára (2Krón 20,20-37). Mivel erősen bízik az Úrban, egy nyugodt és határozott vezetőt látunk magunk előtt. Az ellenség támadásakor megmutatja népének, mi legyen mindig az első lépés, miként reagáljanak. Az első lépés: Isten elé állni. Tulajdonképpen alkalmazza maga számára a korábban Ahábnak adott tanácsot. Azt mondta Izráel királyának, előbb kérdezd meg az Úr igéjét. És most ő veszi ezt komolyan, és mielőtt bármit tenne, megkérdezi az Urat. Ez egy fontos mozzanat, nemcsak mást tanácsol, hanem maga is aszerint él. A másik üzenet, hogy fontos számára az Úr megkérdezése. Kövessük Jósáfát példáját, és kérdezzük meg mi is előbb az Urat. Tehát kezdjük mindig az Úr kérdezésével, ne előbb cselekedjünk, és utána kérdezzük, mit szólsz hozzá, hanem előre kérjük ki a tanácsát.
A következő fontos gondolat, hogy a templomból indulnak a csatába. A felkészülést az istentiszteleten való részvétel jelenti. Istentisztelettel készülnek a háborúra. Ez számunkra is utat mutat, mindig istentiszteletről, csendességből induljunk az élet harcaiba. Az istentisztelet azért adatik, hogy ott felkészüljünk a következő hétre. Templomból indulhatunk az élet harcaiba, és így egész más a helyzet, mintha csak magunkban mennénk, így az Úrral mehetünk.
Mielőtt elindulnának, a király lelkigondozza a hadba indulókat. Lelki erősítőt ad nekik, és ez erősítő nem más, mint teljes bizalom az Úrban. Meg kell tanulni bízni az Úrban, bízni ígéretében. Ez azt jelenti, komolyan veszem, amit mondott a számomra az Úr, és hiszem, hogy úgy lesznek a dolgok, ahogyan mondta.
Ezt követően énekeseket állít a sereg élére, az ő feladatuk énekekkel dicsérni az Urat. Különös hadsereg lehetett ez, nem fegyvercsörgés, még csak nem is forradalmi nóták hangzanak, hanem Isten magasztalása. Lehet így is, lehet Istent dicsérő énekeket énekelve nekiindulni feladatainknak. Azt látjuk, hogy Isten csodával, győzelemmel válaszol a hálaadásra. Előre hálát adnak.  A hálát adó, Istent dicsőítő énekek felhangzása összezavarja az ellenséget. Isten dicsőítését a gonosz nem képes elviselni, és összezavarodik, meghasonlik önmagával, és saját pusztulását idézi elő. Aki Istent dicsérve indul a küzdelembe, azt nem lehet megfélemlíteni, annak a közeléből távozik a félelem.
Júda népe győzelmet kap ajándékba az Úrtól. Olyan győzelem, amelyben nincs veszteség, csak nyereség. Érdemes Isten haditervét követni. Ha ezt tesszük, Áldás-völggyé válik a halál-völgy.
Még egy csodálatos bizonyságot tesz Jézus hallgatói előtt, elmondja, hogy nem azért jött, hogy elítélje a világot, hanem azért, hogy megmentse azt (Jn 12,44-50). Ez jó hír, mert ezzel a világ időt nyert, lehetőséget kapott a megtérésre.  Már lassan kétezer éve tart a kegyelem időszaka, és igazán csak hálásak lehetünk, hogy még tart. Mert ezáltal mi is megismerhettük az Úr kegyelmét. Jézus nélkül nem volna esélyünk az üdvösségre, az életre. Ő a Megmentő. Ma is Megmentőt keres a világ, várja, hogy valaki jöjjön és tegye rendbe az emberek életét. Pedig a Megmentő már eljött, de nem akarjuk komolyan venni. Az a mai tanítványok feladata, hogy rámutassanak Jézusra. Rá kell mutatni, hogy az emberiség számára Ő, az Ő élete az egyedüli megoldás. Mindenki más, aki ezzel az igénnyel akar fellépni, hazug és csaló.
Azonban látjuk, amikor személyesen az emberek előtt állt, sem hittek Benne. Azonban jó tudnunk, hogy a Jézushoz való viszonyunk meg fog ítéltetni. Egyszer majd az Ő szavai alapján kerül mérlegre az életünk. Nem az lesz a lényeg, mások mit mondanak rólunk, hanem az, hogy Jézus szavai fényében milyennek látszik az életünk. Az lesz a döntő, komolyan vettük-e Jézus szavát.


 'Imádkozzatok és buzgón kérjetek!'



1. 'Imádkozzatok és buzgón kérjetek!' Bűnös voltunkért, Uram, ó, ne vess meg! Tiszta szívet és Szentlelket adj nékünk, Hallgass meg Fiad nevébe', ha kérünk.
2. 'Keressetek buzgón és megtaláltok!' - Téged keresünk, Uram: hogy bűn s átok Erőt ne vegyen mirajtunk, légy nékünk Égi utunk, igazságunk, életünk!
3. 'Zörgessetek buzgón Isten ajtaján!' - Elfáradtunk, Uram, e világ zaján; Ó, nyisd meg az égi béke szép honát, Add, hogy zenghessünk örök halleluját!



Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése