2013. július 11., csütörtök

Micsoda különbség

A
z engedetlenségnek és a rossz döntésnek meg van a következménye (2Krón 11,1-12,16). A tíz törzs Jeroboám vezetésével elszakad Júdától, Dávid házától. Azonban Roboám nem akarja elfogadni, mert nehezen fogadjuk el döntéseink következményeit. Nehéz elengedni az eddig megszokottat, mert most már megváltoznak az eddigi körülmények. Júda királya fegyverrel akarja visszatéríteni Izráelt a Júdával való egységre. Azonban háborúval nem lehet egységet létrehozni. Bár a mai napig a fegyvert, a harcot részesítjük előnyben, pedig fegyverrel nem lehet megváltoztatni emberek szívét.  Testvér harcol testvér ellen így akarják egymást meggyőzni, és próbálja egyik a másikra erőltetni akaratát. Isten azonban prófétája által üzen: Ne harcoljatok testvéreitek ellen.
Meg kell említenünk, hogy Roboám hallgat az Úr szavára, nem lehetett ez könnyű, hiszen a hadsereg már harcra készen állt. Roboám enged az Úr szavának, és ebben a mozzanatban mi is figyelhetünk rá. Tette példaértékű, mert a már elkészített tervet adja fel. Ez azt jelzi az, aki figyel az Úrra, akinek Isten szava tekintély, az képes megváltoztatni eredeti terveit.  Isten szólhat, amikor épp nekiindulunk terveink végrehajtására. Meg tudunk-e állni, ha Isten mást kér tőlünk?
Izráel királya is kialakította az ország saját istentiszteleti szokásait, de ők nem az élő Urat, Ábrahám istenét imádták, hanem két aranyborjú köré építették fel a kultuszukat. Ez a lépés sok komoly hívő embert döntés elé állított, és voltak, akik nem vállalták a bálványimádást, hanem inkább elköltöztek őseik földjéről, és Júdába mentek. Ugyanígy a papok és a léviták közül is voltak, akik otthagyták a jobb fizetést, a jobb körülményeket az Úr szolgálatáért. Itt megláthatjuk, hogy hívőnek fel kell ismerni a tévest, a hamisat, ha ez megtörténik, dönteni kell. Eljutottunk-e már a hitbeli érettségnek erre a fokára? Látjuk-e azt, ami eltér az Úr szavától, és merünk-e változtatni rajta. Nagy kísértés, hogy a kényelem, az előnyök miatt mi is elfogadjuk a hamisat.
Érdekes, hogy Roboám sem tudja magát az apja példájától függetleníteni, nem tanul az elődje hibáiból. Ő is sok feleséget vesz magának, tehát van olyan terület, amit nem rendel alá Isten törvényének. Jó komolyan venni, ha egy területen nem ragaszkodunk Isten akaratához, akkor lassan az egész életünk el fog térni Isten Igéjétől. A király élete példa, ha ő hűtlen lesz, a nép is követi és eltávolodik az Úrtól. Vezetőnek lenni minden szinten felelősség.
Isten az egyiptomiak fenyegetése által bűnbánatra segíti népét. Rádöbbennek, hogy elhagyták az Urat, mivel megbánják tettüket, az Úr könyörül rajtuk. Nem viszik el őket fogságba, de Egyiptom felügyelete alá kerülnek. Bűneik miatt megalázzák őket. Egyiptom felügyelete közben meg kell látniuk mit jelent Istennek, vagy a pogányoknak szolgálni. Van, hogy az megengedi, hogy népe idegenek szolgájává váljon, mert így fogja felismerni, micsoda különbség Istennek szolgálni. Amíg az Úré az életünk gyakran nem becsüljük, panaszkodunk, de a bálványok rabjává válunk, felismerjük, hogy Isten országánál nincs jobb. Az igazi szabadság az Úrnál található. Akit Isten megszabadít a bűnből és beépít, a maga országába, az fogja csak igazán tudni, hogy micsoda különbség van a világ és Isten országa között.
Jézus nem indul azonnal, amikor meghallja, hogy Lázár beteg (Jn 11,7-27). Ő nem ugrik mindjárt, hanem mindig az atya indítására mozdul. Tud várni, nem kapkod, mert ismeri az Atya akaratát, és közben próbára teszi a tanítványok és a két nőtestvér hitét. Amikor nem mozdul az Úr ne legyünk türelmetlenek, mert nagyobb tapasztalatra akar elsegíteni.  Isten hatalmát akarja megmutatni az övéi számára. Mária és Márta számára nem lehetett könnyű az a két nap, amíg Jézus várt, ám ezáltal a halál fölötti győzelmét tapasztalhatták meg. Ha várunk és bízunk az Úrban, hatalmas dolgokat tapasztalhatunk meg.
Amikor meghal Lázár, Jézus bejelenti, hogy elmegy Betániába. A tanítványok féltik Őt, de még jobban féltik a saját életüket. A tizenkettő nem érti Jézust, de megmondja nyíltan, hogy Lázár meghalt és örül, hogy nem volt jelen. Mi megbotránkoznánk, miért örül, hogy meghalt a barátja? Nem annak örül, hanem annak, hogy tanítványai hite még erősebbé válhat. Nagyon fontos, hogy hitünk növekedjék, és általa mindenben rámerjük bízni magunkat Jézusra.
Amikor Jézus megérkezik Betániába, Lázár már négy napja a sírban van. Márta elébe szalad és elmondja, hogy ha ott lett volna, akkor Lázár nem halt volna meg. Ez tulajdonképpen hitvallás. Mert megfogalmazza, Jézusban való hitét. Elmondja, hiszi, hogy Lázárt meg tudta volna gyógyítani, betegsége fölött Úrnak látja Jézust. Mi ilyen hittel tekintünk e urunkra? Hisszük-e a bajban, hogy Ő segíteni tud?
Sőt Mártának még ebben a helyzetben is meg van a bizalma az Úr felé. Hiszi, hogy az atya meghallgatja Jézust. Erre a hitére válaszul, mintegy tesztként mondja az Úr: Feltámad a testvéred. Most fog kiderülni meddig ér a hite. Márta, ezt már nem hiszi. Nem úgy hiszi, ahogy Jézus gondolja, mert Ő úgy érti, hogy ott és most támad fel Lázár. Ezzel kijelenti, hogy Ő nagyobb a halálnál. Aki Benne hisz, annak örök élete van. Ő a feltámadás és az élet. Aki hisz Őbenne, ha meghal is él. Igen a halált a hívő ember sem biztos, hogy elkerüli, de a meghalás nem jelenti az élet befejezését, hanem az Úrban való hit által, az élet kiteljesedését. Aki Benne hisz, a halál után Jézussal él örökké.  És, aki benne hisz nem hal meg soha, ez nem azt jelenti, hogy nem kell meghalni, hanem azt, hogy megnyílik az örökkévalóság kapuja, és a földi létből, egy új és soha véget nem érő létbe léphetünk át.
Jézus kérdése hozzánk is szól: Hiszed-e ezt? Aki Mártával együtt mondja: Igen, Uram, én hiszem, hogy Te vagy a Krisztus, az nem fog félni, sem az öregségtől, sem a betegségtől, se a meghalástól, mert Jézus mindezeknél hatalmasabb.


Örök élet reggele


1. Örök élet reggele, Fény a véghetetlen fényből, Egy sugárt küldj ránk te le, Kik új napra ébredénk föl; Fényed lelkünk éjjelét Űzze szét.
2. Jóságodnak harmata Gyarló életünkre hulljon, :/: Szívünk, mely kiszárada, Vigaszodtól felviduljon, S híveid közt légy jelen Szüntelen.
3. Bűn ruháját vessük el A szövetség vére által, :/: Vétkeink fedezzük el Tőled nyert fehér ruhánkkal, Hogy hitünk legyőzze majd Mind a bajt.
4. S majd vezess az égbe föl, Irgalomnak napvilága, :/: Könnyek gyászos völgyiből Üdvösségnek szép honába, Hol az üdv és béke majd Egyre tart.


Isten áldásával.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése