2013. július 19., péntek

Világosságban

J
ósáfát mivel az Úrhoz kiáltott, Isten megsegítette és élve, békében hazatérhetett  Júdába (2Krón 19,1-11). Izráel Istene megkönyörült szolgáján, ám ennyivel nincs letudva a dolog. Nem lehet úgy tenni mintha jelentéktelen lett volna az Ahábbal való szövetség, és az ő támogatása. Nem tehet úgy Jósafát, mintha mi sem történt volna. Isten prófétát küld hozzá, mert megbeszélni valója van vele. Jósafát talán arra gondolt, milyen jó, élve megúsztam, de Isten felelősségre vonja. Az Úr gyermeke minden tettért felelős. Nem foghatja másokra vagy a körülményekre a dolgokat. Az Ahábnak, a másnak adott tanács rá is érvényes, kérdezd meg előbb az Úr Igéjét. 
Az Úr előtt kell végiggondolni mindazt, amit tett. Isten Izráelt úgy látja, hogy istentelen, és Jósá-fát vele fogott össze. Isten ezért haragszik Jósáfátra. Ezt nekünk is végig kell gondolni. Amikor a nem hívőket támogatjuk, az Urat gyűlölőket szeretjük, talán örül ennek az Úr? Amennyiben hirdetjük az evangéliumot akkor igen, annak örül, mert az a feladatunk. Ám gyakran nem erről van szó, nem hirdetjük az Igét, nem teszünk számukra bizonyságot, hanem inkább mi kerülünk a hatásuk alá. A tanítványok azért vannak jelen a világban, hogy ők legyenek hatással az emberekre. Nekünk kell átalakítani ezt a világot a hit erejével. Ezzel szemben gyakran mi alakulunk hozzájuk. Ennek nem örül az Úr.
Nemcsak a rosszat, hanem a jót is meglátja a király életében Isten. Az aséra oszlopok eltávolítása pozitív cselekedet volt. Ezzel kifejezte, hogy elhatárolódik a bálványimádástól. A mi életünkben is értékeli az Úr azt, ami jó. Különösen azt, ha Őt keressük. Aki Őt keresi, annak megfizet Isten, mégpedig a jelenlétével. Átélhetjük, hogy Rátalálunk, Vele lehetünk, halljuk a szavát. Milyen jó, hogy az Úrral lehetünk csendben. De vajon vagyunk-e az Ő közelségében eleget?
Jósáfát a balul sikerült misszói kapcsolat után rádöbben otthon, a saját népe közt is van elég tennivaló. Mi is gyakran másokat akarunk evangelizálni. Távoli, ismeretlen emberek közé akarunk menni, mert ott könnyebb a szolgálat, mint azok között, akik ismernek minket. Fel kell ismerni, hogy otthon, a saját népünk közt is van elég tennivaló. Otthon is lehet szolgálni.
Bírákat küld ki a király, hogy az Úr nevében ítélkezzenek. Isten törvényét kell érvényre juttatniuk, arra kell az embereket megtanítani és akkor a helyes úton fognak járni, jó döntéseket hoznak. A bíráknak úgy kell végezni a munkájukat, hogy Istennek tartoznak felelősséggel. Mindig minden munkát az Úr előtti felelősséggel végezzünk.
Jézust nem értik, sőt félreértik az emberek (Jn 12,34-36). Én értem-e és jól értem-e Őt? Értem, amit napról napra olvasok? Igyekszem-e jól megérteni Isten Igéjét.? Ezek az emberek nem értették mit jelent, az hogy Jézus felemeltetik a földről. Nem értették meg a kereszt jelentőségét, és nem ismerték fel, hogy erre a bűneik miatt, az ő megmentésük érdekében van szükség. Látom-e, hogy a bűneim miatt kellett Jézusnak meghalnia? Igen, az én megmentésemért áll a kereszt. Azért lehetek tanítvány, mert az Úr Jézus magához vonzott. Az Ő vonzására rezonált a szívem.
Félre is értették, mert úgy gondolták a Messiás nem halhat meg, itt a földön fog örökké uralkodni. Jézus válasza: járjatok a világosságban. Kövessük Őt, aki a világosság és akkor jó irányban fogunk haladni.. aki Jézust követi nem téved el.


 Ó, Sion, ébredj, töltsd be küldetésed


1. Ó, Sion, ébredj, töltsd be küldetésed, Mondd a világnak: hajnalod közel! Mert nem hagy az, ki népeket teremtett, Senkit sem éjben, bűnben veszni el. Légy örömmondó békekövet, Hirdesd: a Szabadító elközelgetett!
2. Lásd: millióknak lelke megkötözve, Rabláncként hordoz sötét bűnöket; Nincs kitől hallja: Megváltónk keresztje Mily gazdag élet kútja lett neked. Légy örömmondó békekövet, Hirdesd: a szabadító elközelgetett!
3. Mondd minden népnek: elveszett juháért Mit tett a Pásztor - csuda szerelem - Földig hajolt a kárhozott világért S meghalt alant, hogy élhess odafenn. Légy örömmondó békekövet, Hirdesd: a Szabadító elközelgetett!
4. Küldj fiaidból, akik nemhiába Élvezik kincsed: Hirdessék szavad; Öntsd lelked értük győzelmes imába: Mindent, mit adtál, Krisztus visszaad. Légy örömmondó békekövet, Hirdesd: a Szabadító elközelgetett!
5. Ő visszajön, Sion, előbb, mint véled, Felfedi titkát minden szív előtt. Egy lélekért se érjen vádja téged, Hogy temiattad nem látta meg Őt. Légy örömmondó békekövet, Hirdesd: a Szabadító elközelgetett!



Isten áldásával.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése