2013. július 12., péntek

A Mester hív Téged!

A
z ország két részre szakadása után a Krónikák könyve középpontjában a kisebbik országrész, Júda áll (2Krón 13,1-22). Júda továbbviszi a Dávid vonalát, és ott van a templom és a szövetség ládája. Problémák ebben az országrészben is vannak, a bálványimádás itt is kísértést jelent. Minthogy mindig, a mai időben is kísértés. A gonosz megtalálja ma is azokat a formákat és eszközöket, amelyek által a szívünket el tudja fordítani az Úrtól. Abijjá idejében is voltak gondok, azért is tart rövid ideig az uralkodása, de nem fordultak egyöntetűen a bálványokhoz. A nép java része megmaradt az Úr tiszteleténél.
Háború tört ki a két országrész között. Jeroboám megpróbálta uralma alá vonni a déli országrészt is. Azt azonban meg kell látnunk, és pozitívan kell értékelni, hogy Abijjá igyekezett mindent megtenni, hogy elkerüljék a harcot. Bizonyára a misszió hangvételben a kisebb létszámú hadsereg is befolyásolta, de megpróbálta elkerülni a harcot. Rámutat a királyságot Isten Dávidnak adta, ezen nem lehet változtatni. Azonban azt is meg kell jegyezni, nem elég formálisan ragaszkodni a szövetséghez, hanem úgy is kell élni benne, hogy a kívül levők is vágyakozzanak Isten országába. Abijjá a szövetségre hivatkozik, szeretné a harcot megakadályozni, és ez jó, de konkréten nem hoz semmi olyan intézkedést, amivel elősegíthetné a két rész újbóli egymásra találását.  Nem igyekszik ő sem könnyebbé tenni az életet.
Abijjá rámutat, Jeroboám nyíltan elfordult Istentől, amikor aranyborjút állíttatott fel, és az Úr papjait elüldözte. Arra hivatkozik, hogy ők hűek maradtak az Úrhoz. Igen, ők sem jók, ők sem bűntelenek, de felismerték, hogy Istenre van szükségük és ezt a mindennapi áldozatok bemutatása által is kifejezték.  A hűség mindig a kapcsolatban tükröződik.
Az élet mutatja meg kihez tartozunk, kiben bízunk, kitől várunk segítséget? Jeroboám hadserege hadicselt is bevetett, többen is voltak, mégis Júda győzött. Miért? Mert ők, Istenre támaszkodtak. Tehát a bak idején nem magukban, hadseregükben, hanem Istenben bíztak. Tőle várták a segítséget. Mindig a konkrét élethelyzetekben látszódik meg, kinek az útján járunk. Jó, ha mi is megtanulunk a legnehezebb helyzetekben is az Úrra támaszkodni.  Amikor Júda felismerte, hogy bekerítették őket, hogy nem tehetnek semmit, az Úrhoz kiáltottak. Tulajdonképpen ez volt a döntő különbség Júda és Izráel között. Júda a lehetetlennek tűnő helyzetben sem adta fel, nem veszítette el bizalmát, hanem Istenhez kiáltott. Az Úrtól kérte és várta a segítséget. Ma is ez a döntő különbség, Isten gyermeke az Úrtól várja a segítséget. Nem ő maga próbál kikerülni a nehéz helyzetből, hanem szabadításért kiált. Mii már odafordulhatunk az Úr Jézus Krisztushoz, kérhetjük, könyörüljön rajtunk. Ő tud ma is gyógyulást, szabadulást ajándékozni számunkra.
Az Úrral való beszélgetés után Márta szalad a testvéréhez és csodálatos üzenetet mond a számára: „A Mester itt van, és hív téged” (Jn 11,28-32). Ez a lényeg, ennél nem kell több, itt van az Úr. Igen, Ő ma is itt van az életünkhöz közel.  Lássuk meg, amikor kesergünk, és reménytelennek látjuk az életünket. Lássuk meg Jézust, amikor betegséggel tusakodunk, vagy a halál okozta sebeket próbáljuk feldolgozni. Ha Ő itt van, minden más színben tűnik fel.
De nemcsak itt van, hanem hív is, személyesen téged. Ezen a mai napon is téged hív, mert veled akar találkozni. Te vagy számára most a legfontosabb. Legyen neked is Ő a legfontosabb. Kihív önmagadból, a depressziódból, a reménytelenségedből, a rabságodból, önmagához. Mária amikor ezt meghallotta, gyorsan  elment Jézushoz. Ez volt számára a legfontosabb, mindent és mindenkit otthagyott, mert személyesen hívja az Úr. Az Úr hív, rajtam áll, hogy én is a lehető leggyorsabban indulok-e Hozzá?
Mária is ugyanazt mondja Jézusnak, mint Márta. Mégis van közöttük különbség. Mégpedig az, hogy Mária Jézus lábához borul. Továbbra is Úrnak látja Jézust, magát pedig szolgának. Jézus az Ő élete királya, ezen nem változtat az sem, hogy Lázár meghalt. A csalódás sem ingatja meg az Úrral való kapcsolatát. Ha nem kapta meg, amit várt, akkor is bízik Benne. Így bízzunk mi is Benne, töretlenül. Ne engedjünk érzelmeinknek, ne befolyásoljanak a csalódások, mert Benne nem lehet csalódni. Ő mindörökre ugyanaz.

 Ki Istenének átad mindent


1. Ki Istenének átad mindent, Bizalmát csak beléveti, Azt csudaképpen őrzi itt lent, Ínség, baj közt is élteti. Ki mindent szent kezébe tett, Az nem fövényre épített.
2. A súlyos gondok mit használnak, A sóhaj, sok jajszó mit ér, :/: Ha sebeink még jobban fájnak S mindennap kínunk visszatér? Így terhünk egyre súlyosabb, Ha lelkünk búnak helyet ad.
3. Csak légy egy kissé áldott csendben: Magadban békességre lelsz, :/: Az Úr rendelte kegyelemben Örök, bölcs célnak megfelelsz. Ki elválasztá életünk, Jól tudja, hogy mi kell nekünk.
4. Zengj hát az Úrnak s járd az utat, Mit éppen néked Ő adott; :/: A mennyből gazdag áldást juttat S majd Jézus ád szép, új napot. Ki Benne bízik és remél, Az mindörökké Véle él.


Isten áldásával.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése