2013. július 9., kedd

Tapasztalat

S
alamon királyságának meg volt az árnyoldala, most ezt mondja el a krónikás (2Krón 10,1-19). A nagy király nem az őszinte örömből és hálából fakadó szolgálatra épített, hanem elnyomta a más népből származókat. A nagy építkezések és pompa mögött erőszak húzódott meg. Salamon ráerőltette népére a saját akaratát, ez gyakori hiba hívőknél. Nem várjuk meg, hogy másokban is felragyogjon a Krisztus, hanem elvárjuk a megtérés nélküli  hívő életet. Az Úr Jézus soha nem erőszakolta magát, vagy tanításait másokra. Mindig azt várt, hogy önként és szívből kövessék Őt. Isten akaratát csak az képes hosszú távon megélni, akinek a szíve újjá született. Egy darabig fenn lehet tartani a látszatot, de egy idő után felszínre törnek a problémák.
Salamon idején is voltak, akik kifejezték nemtetszésüket, de a hatalom elnyomta, száműzte őket. Azonban a király halála után ismét felszínre jönnek a problémák. Ez nem is baj, mert csak azt lehet kezelni, ami előjön, amiről tudunk. Salamon halálát követően visszatér Jeroboám és az új király elé tárja kérését, ami csak annyi, könnyítsen a nép terhein. Amikor meghal a családfő, nagykorúak lesznek a gyermekek, gyakran megtörténik, hogy megváltozik a hívő család élete. A gyerekek lerázzák magukról a kötelező hitéletet, lázadnak és a maguk útjára térnek. Meg lehet még ilyenkor is oldani a problémát, ha engedünk a szorításon, ha nem a szülő számára kell megfelelniük. Meg kell tanulni elengedni a másikat, és kivárni, amíg maga is elindul Isten országa felé.
Roboám összehívatja az apja tanácsadóit, majd a saját barátait is, azokat, akik saját érdekeiket szem előtt tartva adják majd meg tanácsaikat. Az idősebbek bölcsen döntenek, látják Salamon hibáit, és azt is hogyan lehetne jól megoldani a kialakult helyzetet. Az idősebb tanácsadók felismerik, hogy itt Isten országáról van szó, és nem egyénieskedésről. Ők látják, Izráelnek Isten a királya, így Tőle kell útmutatást kérni. Egy közösség irányításához jóindulatra, jó szóra, másképp krisztusi indulatra van szükség. Nem lehet hosszútávon erőre, és megfélemlítésre alapozni.
Roboám azonban a barátaira, a tapasztalat nélküli tanácsadókra hallgat. Nem ismeri fel az új király, hogy nem lehet csak kortársaktól véleményt kérni, mert nekik sincs még több élettapasztalatuk, mint nekünk. Mindenkor szükség van az idősebbek tapasztalatára, bölcsességére.
Mindezek a történések Isten előtt mennek végbe. Mivel nincs az ifjú király szívében bűnbánat és nem akarja kijavítani apja hibáit, hiszen másik leírásból tudjuk, Salamon élete utolsó szakászában bálványimás felé tért el.  Mivel nincs szándék a változtatásra, Isten megítéli népét, aminek az eredménye szakadás lesz. Ahol nem tanulnak meg az Úr félelmében engedni, ott szakadás történik. Mennyi szakadás megy végbe ma is Isten népe között, és ezeknek is jó része az ilyen keménykedések miatt van. Nem akarjuk meglátni és elismerni hibáinkat. Pedig ahol van bűnbánat, ott lesz megegyezés, mert a bűnbánatra Isten kegyelme és segítsége a válasz. Az önfejűséget is engedi az Úr, mert nem válaszol erőszakkal a mi erőszakosságunkra. De megláttatja ennek a gyümölcsét.
Egy Jézust szerető család életének nehéz pillanataiba nyerünk bepillantást (Jn 11,1-6). A legidősebb testvér halálos beteg. Lám egy hívő családban is lehetnek problémák. Őket sem kerülik el a betegségek, és az élet nehéz próbái. Sokan úgy gondolják, aki hisz, azt semmi baj nem éri, annak minden sikerül.
Ám ez nem így van, ezt egy Jézushoz közel álló néhány ember életén keresztül láthatjuk meg igazán. Isten mindig jót tervez életünkkel, de van, amikor a jó, rosszon vezet keresztül. Az Úr gyakran a rosszat fordítja jóra az életünkben, de ahhoz, hogy ezeket az áldásokat megtapasztaljuk, végig kell mennünk, a nyomorúság völgyén.
A két nőtestvér Jézushoz fordul Lázár gyógyulása érdekében. Helyesen cselekszenek, ismerik az urat, és tudják, hogy Neki van hatalma a betegségek felett. Hiszik, hogy Jézus tud még tenni valamit barátja érdekében. Tehát hittel fordulnak Jézushoz, azonban mégsem úgy alakulnak a dolgok, ahogy várják, Jézus nem siet lázárhoz. Miért? Mert felülnézetből látja az eseményeket, és tudja, hogy az Atyának az a terve, hogy Lázár halála által megdicsőítse a Fiút. Így fogja kijelenteni számukra Jézus halál fölötti hatalmát.
Az Úr meghallgatja a testvérek imádságát, kérését, de nem cselekszik azonnal, mert tovább akarja vezetni a hitüket. Máriának és Mártának szüksége van erre, szükségük van meglátni, hogy Jézus Úr a halál fölött. Így lesz reménységük és így látják meg, hogy Ő valóban Isten Fia.
A mi életünkben se cselekszik mindig azonnal az Úr. Ne legyünk türelmetlenek, higgyük, Ő tudja mit miért tesz. Bízzunk Benne és engedjük, hogy tovább vezessen a hit útján. Ha nem is értjük mindjárt, mi miért történik, bízzuk Rá magunkat hittel.



Krisztusom, kívüled nincs kihez járulnom


1. Krisztusom, kívüled nincs kihez járulnom, Ily beteg voltomban nincs kitől gyógyulnom. Nincs ily fekélyemből ki által tisztulnom, Veszélyes vermemből és felszabadulnom.
2. Gyújtsd meg szövétnekét áldott szent igédnek És bennem virraszd fel napját kegyelmednek; Igaz utat mutass nékem, szegényednek, Járhassak kedvére te szent Felségednek.
3. Várlak, Uram, azért reménykedő szívvel, Miként a vigyázó virradást vár éjjel; Hozd fel szép napodat nékem is jó reggel, Hogy szolgálhassalak serényebb elmével.
4. Dicsértessél. Atya Isten, magasságban, Mi Urunk Krisztussal mind egy méltóságban, És a Szentlélekkel mind egy hatalomban: Háromság egy Isten, áldj meg dolgainkban.


Isten áldásával.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése