2015. szeptember 1., kedd

Aggódásmentesen



I
smét emlékeznünk kell arra, hogy az Ószövetségben vagyunk, itt erőteljesen érvényesül a bosszúállás törvénye (1Kir 2,26-46). De azt is meglátjuk, hogy Salamon igyekszik megerősíteni hatalmát. Eltávolítja azokat, akik megbízhatatlanok, akikre nem lehet számítani, akik elárulhatják, gyengíthetik Isten országát. Salamon szeme előtt Isten országa van, azt szeretné megerősíteni, és úgy igazgatni, hogy még a szomszédos országok is megtapasztalják jelenlétét. Legyen számunkra is fontos Isten országa, ne csak saját világunkat építsük, hanem tegyünk meg mindent az Úr országáért. Jézus azt kéri, először annak igazságát keressük, rendeljünk alá mindent. Salamon is ennek az országnak rendelte alá életét, tegyünk mi is így.
Salamon az ország első embere, de ezt úgy éli meg, hogy elismer,i neki is van Ura. Ez az Úr az élő Isten. Van Gazdája életünknek, így tehát nem azt tesszük, amit akarunk, mert az Úrnak tartozunk elszámolással. Még a királynak is van Ura, jó, ha ezt látjuk, ha emberi szinten nagy szabadságot élvezünk, nem tartozunk senkinek számadással, Isten számon kéri, mit kezdtünk a Tőle kapott tálentumainkkal, értékeinkkel. Azért kaptuk ajándékainkat, hogy használjunk velük. A kegyelmi ajándékok nem öncélúak, hanem azért adattak, hogy általuk szolgáljunk, előrébb vigyük Isten ügyét.
Igénk azt is a szívünkre helyezi, hogy Isten minden szava beteljesül, az ítéletes igék is. Amennyiben nem tartunk bűnbánatot és nem változtatjuk meg az életünket, nem térünk meg, megítéltetünk. Ez a megítéltetés már életünk eseményei által is végbemehet. A bűn nem évül el, egyedül a kegyelem rendezheti. Az Úr Jézus vére az, ami eltörli. Az idő múlik, de a bűn marad, ezért kell Urunkat keresni. Ezért kell a kereszt alatt leborulni, mert csak ott oldódhat meg a bűn problémája. Jézus fizette ki adósságunkat, élete által nyertünk életet.
Dávid trónja erősen fog állni az Úr előtt. Sokan tettek már Dávid trónja ellen, el akarták törölni, mégis áll. Isten népét nem lehet kiiktatni, megsemmisíteni. Ez ma is érvényes. A történelem folyamán többször akarták eltávolítani Jézus tanítványait vagy a Szentírást, azonban ez soha nem valósul meg, mert az egyháznak itt kell lennie. Isten népe a világosság ebben a sötét világban. Ez a nép hoz egy kis friss levegőt ebbe az áporodott levegőjű életbe. Lehet támadásra számítani, mint ahogy már támadják is a keresztyén hitet, de az Úr megőrzi övéit. Megőrzi még, mert a világnak szüksége van rájuk. Nem nekünk van a világra szükségünk, hanem ennek a világnak az evangéliumra, arra az egész más életre, amit az Úr Jézus hozott a világba. A krisztusi életnek ma is értéke van. Nincs ennél jobb.
Az Úr Jézus nem telepedik meg egy helyen, mindig tovább megy és viszi a jó hírt (Mk 10,1-16). Mindenütt tanítja az embereket, és megismerteti őket az Atya kedves esztendejével. Amint látjuk, mai igénkben nem zárkózik el az élet dolgai, a társkapcsolat problémái elől sem. Minden kérdéssel bátran néz szembe. Akkor is vállalja a kérdést és segít a megoldás megtalálásában, ha nem őszinte szívből származik az. Most a farizeusok keresik és kérdezik Őt. Kérdésük nem megoldáskeresés, hanem Jézust akarják általa nehéz helyzetbe hozni. Olyan szomorú, hogy nem a szenvedő emberek a fontosak, hanem a teológiai kérdés. Két ember válságából teológiai kérdést gyártanak, azt is úgy, hogy lehetőleg a férfi kerüljön ki belőle győztesen.
Mi is gyakran így közelítjük meg a társadalmi kérdéseket, csak teológiai problémát látunk bennük. Nem figyelünk Isten akaratára, sem a problémától szenvedő emberekre. Urunk az igéhez irányítja a farizeusokat: mit parancsolt Mózes? Ám ők az igét is ki tudják csavarni, felhasználják saját érdekeikre. Hányszor mi is csak magunkat, döntésünket, életgyakorlatunkat akarjuk általa igazolni. Helytelen hozzáállás az igéhez, amikor nem a saját életem megváltoztatásának a szándékával hallgatom vagy veszem kézbe. Azért adta Urunk az igét, hogy tükörként használjuk, beletekintve meglássuk vétkeinket és változtassunk életünkön. De az Atya szerinti életet is elénk tárja a Szentírás. Vegyük komolyan, és mi igazodjunk hozzá, és ne az igét igazítsuk magunkhoz.
A valólevél a szív keménysége miatt adatott, azért, hogy megakadályozza a még súlyosabb sérülést. Mert a házasságban is lehet sérülni, és okozhatunk mi is a másiknak sérülést. Azonban a válólevél nem azért adatott, hogy igénybe is kell venni. Isten országában a kapcsolatok is gyógyíthatók, az Úr jelenléte orvosolja a sebeket, közelebb hozza egymáshoz a szíveket. Merjük felvállalni, hogy a házasság is gyógyítható. Nem a válás a legjobb megoldás, hanem Krisztus kegyelme és szeretete.
Azonban az Úr rámutat, ne éljenek vissza a válólevéllel. Van más megoldás is, ez pedig az Úrral való újrakezdés. Jézussal a házasságunkat is újrakezdhetjük. A visszaélést úgy orvosolja, hogy rámutat, aki elbocsátja házastársát és mást vesz el, házasságtörést követ el. Jézus nem megtilt, hanem rámutat, Isten előtt az új kapcsolat házasságtörés. Miért? Mert két ember kapcsolata mégsem annyi, mint amikor a használt ruhát újra cserélem. Tehát csakis bűnbánat és bűnvallás által rendeződik az elromlott kapcsolat is, amelynek alapja a szív újjáteremtése.
Jézus fontosnak tartja gyermekek evangéliummal való megismertetését. Azt kéri, engedjük Hozzá a kisgyermekeket. Sőt, őket adja elénk példának. Miért? Mert a kisgyermek szíve tele van bizalommal, és így félelem- és aggódásmentesen él. Tudja, hogy szülei gondoskodnak róla. A gyermeki hit azt jelenti, tudom, mennyei Atyám gondoskodik rólam, ezért nem aggódom megélhetésem felől. Ha nem aggódom, akkor felszabadultan élek és építem az Úr országát. Jézussal ma is lehet aggódásmentes életet élni.



Jöjj, királyom, Jézusom!


1. Jöjj, királyom, Jézusom! Szívem, íme, megnyitom. A gonosztól óvj te meg, Meg ne rontson engemet.
2. Véreddel, mely el-kifolyt, Mosd le rólam, ami folt; Élet útját megmutasd, Én meg nem találom azt.
3. Gyógyítsd meg sok nyavalyám, Enyhíts szívem bánatán; Kétség, gond ha gyötrenek, Biztasd nádszál hitemet.
4. Van hatalmad rá, tudom, Míveld, édes Jézusom: Hit, remény és szeretet Töltse be a szívemet.
5. A keresztet te adod, Adj hozzá alázatot: Hordjam olyan csendesen, Mint egykor te, Mesterem.
6. Majd ha véget ér a harc S megpihentetni akarsz: megragadom jobbodat, S mennyországod béfogad.



Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése