2015. szeptember 28., hétfő

Érted



A
rám fenyegetéssel kell szembenéznie Ahábnak, Izráel királyának (1Kir 20,1-20). Az ellenség körülzárta Samáriát, emberileg kevés az esély, ám az Úr nem hagyja őket magukra. Mindez csodálatos, és hálára kell, hogy kötelezzen, mert nem természetes Isten segítsége. Miért? Mert Aháb király nem hallgat az Úrra. Kiépítette a bálványkultuszt az országban, és amikor Isten tüzet adott a Kármel hegyén, akkor sem tért meg. Nem tisztította meg az országot a Baaltól és az Áséráktól, hanem továbbra is engedetlen maradt. Mennyit keres az Úr, hányszor szólongat és mutatja meg hatalmát, és ennek ellenére olyan nehezen bízzuk Rá életünket. Továbbra is ragaszkodunk bálványainkhoz és járjuk a saját útjainkat.
A király az asszír támadás idején sem fordul az Úrhoz. Az ellenség felvonulása és fenyegetése lehetőség arra, hogy végre az Úrhoz forduljanak és Tőle kérjenek segítséget. Minden élethelyzet lehetőség, hogy Istent hívjuk segítségül, hogy felismerjük, nincs más, akihez mehetnénk, egyedül csak Ő. Vagyis menni lehet sokfelé, hiszen a világ és a gonosz is kínál annyiféle lehetőséget, és bizony, mi gyakran bedőlünk. Ugrunk a kínálatokra, mert elhisszük, hogy nem kell Isten, Nélküle is rendbe jön az életünk, megtaláljuk a békességet, a boldogságot. Azonban az Úr Jézus nélkül mindez csak ábránd. Úgy járunk, mint a vérfolyásos asszony, aki tizenkét éven keresztül egyik orvostól a másikhoz járt, de csak egyre többet szenvedett, senki nem tudott rajta segíteni.
Azonban Aháb nem az Úrhoz, hanem a véneihez fordul. Mindig megtaláljuk azt a fórumot, ahová fordulhatunk, és kihagyjuk az Urat. Olyan szomorú, amiért nehezünkre esik Istent hívni. Azonban megrendítő az Úr hűsége, még mindig keresi őket, nem dobja félre Izráelt, hanem segít rajtuk. Mindezt azért teszi, hogy végre meglássák, Ő az Úr. Meg kell látni már, hogy csakis az Úr Jézus és az Ő Atyja segíthet rajtunk. Minden bálvány, minden eddigi reménységünk tehetetlen bábu. De vajon meglátjuk-e mindezt? Eljön-e számunkra az a pillanat, amikor örvendezve bízzuk Rá magunkat? Aki már átadta az életét, annak is naponta meg kell újulnia. Nem elég az, hogy valamikor Istenre bíztam magam, hanem ma is le kell borulnom Előtte. És nagyon jó, hogy még Hozzá fordulhatunk, hiszen egyedül nehéz lenne végig megállni a hitben, végigjárni az utat.
Aháb nagy győzelmet kapott az Úrtól, de vajon meglátja-e, hogy Isten adta neki a győzelmet, és ez nem a saját érdeme? És én meglátom-e, hogy az Úr ajándéka minden győzelem az életemben? Olyan gyakran elbízzuk magunkat, azt gondoljuk, magunknak köszönhetjük a győzelmeket. Azt is észre kell vennünk, mennyire rombol és pusztít az alkohol. Benhadad neki köszönheti a vereséget. Az ital alkalmatlanná tette a hadvezéri feladatokra, és vezéreit is a harcra. Az ital nyomán fejetlenség alakul ki. Az Úr gyermekeinek nincs szüksége az italra, mert csak tiszta fejjel láthatjuk meg Isten akaratát. Az alkohol, és minden drog helyett az Úr Szentlelkét adja, Ő tölt be minket. És ha Ő jelen van, nincs szükség semmilyen pótszerre.
A drága jó hír, hogy Jézus él, tovább terjed a feltámadás napján (Mk 16,9-13). Jézus kijött a sírból, és sem Őt, sem a Róla szóló evangéliumot nem lehet feltartóztatni. Hömpölyög a jó hír, bár nem talál mindjárt nyitott szívekre, nem járja át azonnal a tanítványok szívét. Átjárta-e az én szívemet az örömhír, Jézus él? A hét első napjának reggelén történnek a dolgok. Reggel, amikor egy új napnak indul neki az ember, nem mindegy, hogyan indulunk. Az Úr jó hírrel tölt fel, indulj velem. Indulhatsz Velem, mert élek. És ez a hír nemcsak mások által érkezik meg hozzánk, hanem Ő maga is megjelenik. Mivel él, lehet Vele találkozni. Mária  Magdalénának jelenik meg először. Miért neki? Mert neki sok bűne bocsáttatott meg, ezért nagyon szereti Jézust. Az Őt szerető szívek számára megjelenik, azoknak kijelenti magát. Aki szereti Őt, annak fáj Jézus hiánya, és Ő jön, hogy megvigasztaljon. Jön ma is Hozzánk, mert jelenléte vigasztal és ad erőt a számunkra.
Mária, amikor találkozik az Úrral, boldog lesz, betölti a találkozás által a bizonyosság, Jézus feltámadt él, elérhető. És ez arra ösztönzi, vigye meg a hírt tanítványainak. Igen, aki megismerte Jézust, átélte szeretetét, szabadítását és új életet kapott Tőle, annak tovább kell adnia ezt a bizonyosságot, ezt a drága hírt. Ezt nem lehet magunkban tartani. Elmondjuk-e másoknak is szeretetét?
A gyászolók és sírók számára ez a legfontosabb üzenet, Jézus él, és ezért Ő meg tud vigasztalni. Feltámadása reménység, előremutat a Benne hívők feltámadására és örök életére. Jézus Krisztusban Isten örök életet ajándékoz a Benne hívők számára. Fogadjuk el hittel és alázattal ezt az ajándékot, mert senki más, csak Jézus által van üdvösségünk.
A boldog bizonyságtételre hitetlenség a válasz. Még a tanítványok sem hitték, hogy valóság a feltámadás. Nem hitték, hogy él az a Jézus, aki meghalt a kereszten. Pedig él, mert Istennek nagyobb a hatalma a halálnál is. De ne keseredjünk el a hitetlenség láttán sem. Ne mondjunk le a bizonyságtételről, a szolgálatról, mert az Úr sem mond le róla. Utánamegy a tanítványságukat feladó tanítványoknak is. Személyesen keresi meg őket. Így keres Ő ma is, személyesen, szívtől szívig viszi az üzenetet. Érted haltam meg, és érted élek. Ennyire szeret, és ennyire fontosak vagyunk Neki.



Halld, az ég harangi zengnek


1.
Halld, az ég harangi zengnek
Messze földön szerteszét,
Hírül adva mindeneknek
Isten üdvüzenetét.
Áldott Isten nagy kegyelme,
Hogy leküldte szent Fiát!
Benne higgy, s az élet Lelke
Meggyőz benned sírt, halált!
Szent harang, égi hang
Zendül szerte hangosan:
Drága hír, Jézus él,
Most kegyelme napja van.

2.
Jöjj, az ég harangi hívnak,
Vár királyi lakoma.
Vége itt nyomornak, kínnak,
Bűnös elfér mind oda.
Jöjjetek, ti fáradt lelkek,
Jézusunk életkenyér,
Higgyetek, s mindenre leltek,
Jézus mindennel felér.
Szent harang, égi hang
Zendül szerte hangosan:
Drága hír, Jézus él,
Most kegyelme napja van.

3.
Halld, az ég harangi intnek:
Ó, siess, elkéshetel,
Sátán tőre fog megint meg;
Jöjj, hogy egy se vesszen el!
Nézd, az ajtó még kitárva,
Szűk s szoros felé az út,
Hit, remény, szeretet vár ma,
Kívül lelked vészbe jut.
Szent harang, égi hang
Zendül szerte hangosan:
Drága hír, Jézus él,
Most kegyelme napja van.

4.
Halld, az ég harangi zúgnak,
Már az ünnepév közel.
Örvendj, népe égi Úrnak,
Üdvözültek sergivel!
A Király jön nemsokára,
Légy kitartó, kis sereg!
Boldog lesz, ki homlokára
A koronát nyerte meg!
Szent harang, égi hang
Zendül szerte hangosan:
Drága hír, Jézus él,
Most kegyelme napja van.




Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése