2015. szeptember 4., péntek

Követte őt az úton



S
alamont megáldotta az Úr, a kapott bölcsesség meglátszik uralkodásán, az ország formálódásán (1Kir 5,1-32). Most jött el az idő Isten országa külső és belső növekedésére. Dávid harcai után az Úr békességet ajándékozott neki. Nem volt gondja háborúra, így minden gazdasági és emberi lehetőséget építkezésre vethet be. Salamon felismerte, a békés időszakot ki kell használni, amíg lehet, az épülésre, növekedésre, megerősödésre kell koncentrálni. A békésebb időszak mindig azért adatik, hogy felkészüljünk a következő nehéz időszakra. Nem a saját kényelmünk és jólétünk kiépítése, hanem a lelki növekedés kell, hogy cél legyen.
Salamon nemcsak anyagilag, hanem lelkileg és kulturálisan is épített. Példabeszédei a nép lelki növekedését szolgálták. Általuk elgondolkodtatta az embereket az élet lényeges kérdéseiről. Rámutatott, hogy bölcsesség kezdete az Úr félelme (Péld 9,10). Valóban itt kezdődik a bölcsesség, amikor az ember kimondja, Isten Úr az élete fölött, és ezt alázattal el is fogadja. Mert azt jelenti ez, hogy a gyakorlatban alárendelem magam Isten akaratának. Mert nem elméleti ismeretről van itt szó, hanem személyes kapcsolatról.
A békés időszakot templomépítésre használja fel a király. Tudja, hogy mindent Istennek köszönhet, ezért egy olyan épületet épít, ami méltó a mindenség Urához. Ehhez megszervezi az építkezést, kialakítja a feltételeket, és Hírámmal való szövetsége által biztosítja a kiváló építkezési anyagokat. Az Úrnak csak kiválót lehet adni.
Salamon tudja, hogy a nyugalmat és a békességet, tehát a jó külső feltételeket Isten adta. Nem ő alakította ezt így. És ezt igyekszik jól felhasználni. Mi hogyan használjuk fel a mai békés időszakot? Mi a fontos a számunkra? Igyekszem minél jobban megismerni az Urat? Salamon bölcsességét Hírám is felismerte és profitált belőle. Azonban azt is meg kell látni, hogy könnyű átlendülni a ló túloldalára. Salamon a nagy építkezéshez kényszermunkásokat is alkalmazott, tehát már nemcsak azok vettek részt benne, akik örömmel munkálkodtak, hanem kötelező volt a kőfejtőkben dolgozni. Mindig vigyázzunk, hogy az emberi életnél ne váljon semmi fontosabbá. Isten nem akarja, hogy a templomépítésben családok és életek menjenek tönkre.
Az Úr bemutatja a szolgáló életformát, amerre megy, rendelkezésére áll a nyomorúságban élőknek (Mk 10,46-52). Lehajol mindazokhoz, akik ezt igénylik. Nem Ő vár kiszolgálást, hanem inkább odafigyel azokra, akiknek ez az egyetlen esélyük az életre. Jézus szolgálata nem népszerűség-hajhászás, nem politikai érdekekből, nem szavazatokért cselekszik. Mindig azért munkálkodik, hogy megújult élettel dicsőítsék az Atyát. Jézus szolgáló életével a bűn és a nyomorúság ellen harcol. Amit a gonosz tönkretett, azt Ő igyekszik helyreállítani.
Amikor kifelé tartott Jerikóból, egy vak koldus felismerte az alkalmat, meglátta az utolsó esélyt. Vakon is látott. Meglátta Jézusban az emberré lett Istent, Aki érte jött el a világba. Azért érkezett, hogy ő újra láthasson és teljes életet élhessen. Vajon meglátom-e Jézusban az életváltozás esélyét? Talán én is csak körülötte vagyok, mint a sokaság, de nem fordulok Hozzá? Bartimeus látni akart, és hitte, hogy Jézus vissza tudja adni a látását.
Bartimeus mer kiáltozni, nem szégyelli a helyzetét, hanem hangosan segítséget kér. Felhívja magára Jézus figyelmét, nem szalasztja el a lehetőséget. Kiálts te is az Úrhoz, ne szégyelld, hogy segítségre van szükséged. Ne félj a lehurrogó, a nevető és gúnyolódó sokaságtól. Hidd, hogy Ő tud rajtad segíteni. Hidd, hogy még a nagy zajban is meghallja a kiáltást.
Az viszont szomorú, hogy a Jézus körül lévők, az ugyanolyan nyomorult emberek rászólnak, hogy hallgasson. Ahelyett, hogy Jézushoz segítenék, távol tartják Tőle. Miért? Mert mindenki csak magával van elfoglalva. Saját számításukat akarják megtalálni, és ebbe a másik ember nem fél bele. Riválist látnak benne, aki elveszi tőlük Jézust.
Bartimeus azonban nem adja fel a küzdelmet, annál inkább kiáltozik. Hiszi, hogy Jézus kész meggyógyítani, és erről nem mond le, az akadályok ellenére sem. Ne adjuk fel, ha akadályba ütközünk, mert az akadály a hitünk próbája. Ott derül ki, hogy milyen a hitünk. Bartimeus kiállta a próbát. Nem sértődött meg, nem adta fel, hanem tovább kereste Jézust. Keressük tovább az Urat, várjunk Rá, és bízzunk Benne akkor is, ha nem azonnal oldódik meg a helyzetünk.
Jézus magához hívta a vakot. Ő mindig magához hív, a személyes találkozásra. Nem csak gyógyulást akar adni, hanem önmagát. „Bízzál! Kelj fel! Hív téged!” Most már bátorítják és biztatják, reménykedjen, mert Jézus hívja. És ő talpra ugrik és megy. Felsőruháját ledobva megy. Ennek szimbolikus jelentése is van, maga mögött kívánja hagyni a régi életét. Leveti a régit és egy újat fogad el Jézustól.
Amikor megkérdezi Jézus, hogy mit akar, akkor megmondja: hogy újra lássak. A lényeget kéri, a probléma gyökeres megoldását. Mert kérhetne alamizsnát vagy egyéb támogatást, ő azonban ennyivel nem elégszik meg. Többre vágyik, teljes gyógyulásra. Így jöjjünk mi is. Vágyjunk mindig gyökeres megoldásra. Ne csak a felszínt akarjuk kezeltetni, hanem kérjünk új életet, új látást.
A visszanyert látással elindul követni Jézust. Nem saját céljaira használja az új látást, hanem Jézus követésére. Most már Őt figyeli és követi az úton. Bartimeus oda megy, ahová Jézus. Tulajdonképpen ilyen egyszerű a hívő élet. Követem Jézust az úton. Bartimeus követte Jézust, de te követed-e?


 LÉGY ÉBER REGGEL


1.  
Légy éber reggel, bár felhőtlen égbolt
Vihartalan, csendes napot ígér.
Kelhet vihar szívedben, mely a vándort
Lesújtja, míg honába tér.
Ó, szüntelen légy éberen,
S imádkozzál, fiam!

2.  
Légy éber délben, míg a földi zajban
Az ég békéje feledésbe megy!
Ó, lelj egy percet lenni egymagadban,
Hogy ott kiöntsd a szívedet!
Ó, szüntelen légy éberen,
S imádkozzál, fiam!

3.  
Légy éber este, míg csend száll a tájra,
Keresd fel égi hű Barátodat!
Úgy fáj a szíve, ha hiába várna,
Ha jössz, kitárt karral fogad.
Ó, szüntelen légy éberen,
S imádkozzál, fiam!

4.  
Légy éber, ó, napod bármerre fordul,
Mert szüntelen vigyáz az ellen is,
S a szentek szentjét elfoglalja orvul,
Ha égő hittel telve nincs!
Ó, szüntelen légy éberen,
S imádkozzál, fiam!

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése