2015. szeptember 29., kedd

Csak egy ige


M
indent meg tudunk magyarázni, mindenre van jó felelet, még a nyilvánvaló dolgokra is (1Kir 20,23-43). Benhadad is tudta, hogy Izráel Istene élő Úr, és Ő győzte le az arám sereget. De nem alázkodik meg, nem borul az Úr elé, és nem kéri kegyelmét, hanem megmagyarázza a vereséget. Úgy, ahogy mi is megmagyarázzuk vereségeinket, elrontott életünket. Mindig van ötletünk arra, hogyan bújjunk el az Úr elől. Az arámok azt találták ki, hogy Isten a hegyek Istene, ezért a völgyben már nincs hatalma. Így azután újraszervezik a hadsereget, és ismét megtámadják Izráelt. Micsoda tévedés, és milyen nyomorúság. Nagy tévedés, és az Úr félreismerését mutatja, amikor azt gondoljuk, hogy Istennek korlátozott ha atalma, és csak bizonyos helyeken érvényesül akarata. Nagy nyomorúság is ez, mert félrevezet, és végül már készek vagyunk elhinni ezt. Az ördög így téveszt meg, elhiteti a hazugságot, a valótlanságot, és mindezt úgy tálalja, hogy jól is hangzik. De amikor majd életünk mélypontján segítségül akarjuk hívni, megszólal a hang: ebben a helyzetben már Isten sem tud rajtad segíteni. A Szentírás azonban megcáfolja mindezt, és arról tesz bizonyságot, hogy Istennek mindenre van hatalma. Őt nem lehet területi Istenként kezelni, mert Ő a mindenség Ura. Az Úr Jézus Krisztusban láthatjuk, mennyire nem korlátozott Urunk hatalma. Ő a leprástól kezdve, a megszállottakon át, a halottak feltámasztásáig bebizonyította, nincs az a betegség, bűn, nyomorúság, amelynek hálójából ne tudna kiszabadítani. Menjünk Hozzá bátran, ne engedjük magunkat megtéveszteni, mert Ő meg tud és meg is akar gyógyítani. Azért jött, hogy könyörüljön és segítsen rajtunk.
Hatalmas haderő állt Izráel kicsinyke seregével szemben, az Úr azonban könyörületes, és keresi a hűtlen Izráelt is. Nem hűtlenségükre néz, hanem a velük is megkötött szövetségre. Azt akarja, hogy végre megnyíljon Előtte a szívük. Prófétát küld hozzájuk, akik által üzeni, a király kezébe adja ezt a nagy tömeget. A lehetetlen lehetségessé válik, Isten kegyelme által. És mindez azért történik, hogy végre leboruljanak Előtte, és engedelmeskedjenek Neki. Isten mindig küld jelzést az övéinek, ami által bátorítja őket, és reménységet ad a számukra. Mindig küld egy igét, mert az igében erő, töltés van. Az ige ereje emel fel minket, és ad reménységet reménytelen helyzetekben is.
A nagy győzelmet követően nincs hálaadás. Nem magasztalják az Urat, hanem maguknak tulajdonítják a győzelmet. Az Izráelt vétekbe vivő király új lehetőséget kapott, de nem élt vele. Nemhogy az Úr előtt hódolna meg, hanem szövetséget köt a legyőzött arám királlyal. Döbbenetes ez, Isten ellenségével köt szövetséget. A gonosszal azonban soha nem lehet szövetséget kötni, a mi szövetségesünk az Úr. Mindig Benne bízzunk, és soha ne a bűnnel szemben gyakoroljunk irgalmasságot. Mert sokan tesznek így: amiből az Úr megszabadítja őket, ahhoz visszatérnek. Nem szakítanak vele végleg, hanem azt mondják, most már békességben élek vele. Ez azt jelenti, tovább iszok, csak kevesebbet, ismét odaülhetek a játékgép elé, azonban ez veszélyes játék, mert az Úr azért szabadít meg, hogy új életet kezdjek. Isten gyermekének nincs szüksége a gonosz semmilyen formájú támogatására. Nekünk elég a kegyelem. A gonosz mindig gonosz marad, a sátán soha nem változik meg, legfeljebb álruhát ölt. Mivel Aháb nem vette komolyan az Urat, megítéltetik, és még ő haragszik meg Istenre, még neki áll feljebb. Engedetlenek vagyunk, és amikor annak meglesz a következménye, még mi sértődünk meg, mi haragszunk meg az Úrra. Az Úr könyörüljön rajtunk és emeljen ki ebből a sértődött állapotból.
A feltámadott Úr Jézus a tizenegy tanítványnak is megjelent (Mk 16,14-20). Ez is kegyelem, és az Ő szeretetét jelzi, hiszen már hányszor kaptak híradást, mennyi bizonyságtétel elhangzott feléjük, mégsem hitték, hogy az Úr él. Így keres engem és Téged is, mennyiszer hallottad már az örömhírt, zengett húsvét győzelmes üzenete, és csak mesének tartottad, és most újra szól az Úr. Miért? Mert azt akarja, hogy mindenki, téged is beleértve, megtérjen és éljen. Ő életet készített minden ember számára, és azért halt meg, hogy ez a miénk lehessen.
Ahhoz, hogy örök életünk legyen, élő hitre van szükségünk. Azt kéri, higgyünk a bizonyságtételeknek, az igehirdetéseknek. Hányszor hallottuk már, amikor valaki elmondta, hogy szabadította meg az Úr, miként ajándékozott neki új életet - hittel vettem? Odaborultam az Úr elé és kértem kegyelmét? Vegyük komolyan az Úr jelzéseit, mert a tanítványoknak is szemére vetette hitetlenségüket. Az Úr előtt a hitetlenség nem menő, hanem bűn.
Hitetlenségük ellenére megbízza őket, és kiküldi bizonyságtételre az egész világba. Az evangélium az egész világnak szól. Jézus győzelmét mindenkinek el kell mondani. Miért bízza meg őket mégis? Mert amikor megjelent a számukra, hittek, most már ők is tudják, hogy valóság, amit hallottak, Jézus valóban feltámadt és él. Az Úr mindig személyesen mutatkozik be és győz meg arról, hogy Ő él.
Az Úr Jézus rámutat egy fontos sorrendre: akik hisznek, azokat követik jelek. Első a hit, és hit által kapunk örök életet, és a hitünket követik a jelek. Aki hisz, azt jelek követik, és azok teszik hitelessé az életünket, bizonyságtételünket. És aki hisz, annak nem kell félni a próbák idején sem, mert a próbákban helytállnak, az akadályokat legyőzik, az ellenség fölött diadalt aratnak. Csodás jelek történnek, az ellenség ereje megkopik, hatalma alól sokan felszabadulnak. De mivel ezek jelek, az Úrra mutatnak, azt jelzik, Jézus cselekszik a tanítványok által. Igen, nem mi, hanem Ő a győztes.



 Ó, Sion, ébredj, töltsd be küldetésed


1. Ó, Sion, ébredj, töltsd be küldetésed, Mondd a világnak: hajnalod közel! Mert nem hagy az, ki népeket teremtett, Senkit sem éjben, bűnben veszni el. Légy örömmondó békekövet, Hirdesd: a Szabadító elközelgetett!
2. Lásd: millióknak lelke megkötözve, Rabláncként hordoz sötét bűnöket; Nincs kitől hallja: Megváltónk keresztje Mily gazdag élet kútja lett neked. Légy örömmondó békekövet, Hirdesd: a szabadító elközelgetett!
3. Mondd minden népnek: elveszett juháért Mit tett a Pásztor - csuda szerelem - Földig hajolt a kárhozott világért S meghalt alant, hogy élhess odafenn. Légy örömmondó békekövet, Hirdesd: a Szabadító elközelgetett!
4. Küldj fiaidból, akik nemhiába Élvezik kincsed: Hirdessék szavad; Öntsd lelked értük győzelmes imába: Mindent, mit adtál, Krisztus visszaad. Légy örömmondó békekövet, Hirdesd: a Szabadító elközelgetett!
5. Ő visszajön, Sion, előbb, mint véled, Felfedi titkát minden szív előtt. Egy lélekért se érjen vádja téged, Hogy temiattad nem látta meg Őt. Légy örömmondó békekövet, Hirdesd: a Szabadító elközelgetett!


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése