2015. szeptember 10., csütörtök

Van győzelem a halál fölött


A
 templomszentelő imádságot Salamon áldása követi (1Kir 8,54-66). Megáldja az Úr népét az oltár előtt. Áldást mond, áldással engedi majd haza Isten népét.  Tudunk-e áldást mondani? Az áldás Isten magasztalásával kezdődik, áldott az Úr, Ő az áldott, mert mindent Neki köszönhetünk. Életünk egy-egy kiemelkedő eseménye is azért történik, mert Ő lehetővé teszi. A templom is azért készülhetett el, mert az Úr akarta és lehetővé tette. Isten segítsége nélkül nehezen boldogulnánk. A zsoltárokban gyakran találkozunk Isten nevének áldásával, áldjad én lelkem az Urat, igen, áldjad és magasztaljad mindazért, amit tett veled. Salamon is így cselekszik, áldja az Urat, azért, amit közöttük tett.
Megvallja, hogy Isten ígéreteiből egy szó sem veszett el. Sok minden elveszhet, megfeledkezünk szavainkról, de Isten soha nem feledkezik el arról, amit ígért. Az Ő szavai nem vesznek el. Elveszik az ember, semmivé lesz a kimondott szó, de Isten szava örökké megáll. Az Úr beszéde nem múlik el úgy, hogy ne teljesedne be. Ezért megbízható. Kevés megbízható dolog van a világban, de az ige az. Ezért bátran építhetünk rá, erőt ad a számunkra, mert a régen leírt üzenet ma is ugyanaz. Az ige ereje, hatása ma is megtapasztalható.
Azt kéri, legyen velük az Úr, tisztában van azzal, hogy csak az Úr segítsége által lesznek képesek Isten akarata szerint élni, útján megmaradni. Nekünk is arra van szükségünk, hogy fogja az Úr a kezünket. Ígéretek szólnak arról, hogy az Úr velünk van, fogja kezünket és vezet. Tehát az Ő oldaláról minden rendben van. Nem Miatta járunk rossz utakon, hanem a baj velünk van. Ezt érzi a király is, azért kéri, hogy az Úr fordítsa magához a szívüket. A szívünkkel van baj, mert hamar elcsábul. Csábít a világ, sok csábító dolog van körülöttünk, ami mind a boldogulás, a boldog, gondtalan élet ígéretével vonz. És bizony, a szívünk hajlamos is elcsábulni. Könnyen bedőlünk a világ ígéretének, különösen ma, amikor óriási propagandafelülettel rendelkezik a világ. A médiát ő uralja, és így a bűn sokféle formában belép az életterünkbe, megjelenik lakásunkban, beleszól családi életünkbe, hatással van gondolkozásunkra. Ez ellen csakis az Úr tud védelmet nyújtani, ezért kell kérni ma is, fordítsa magához szívünket. Vonzza lényünket magához, amikor az utcán járunk, dolgozunk, szórakozunk, ne engedje, hogy elcsábuljunk. Aki szereti Jézust, azt egyre inkább Ő vonja magához.
A gyülekezet azért van jelen a világban, hogy általa minden nép értesüljön Isten üdvtervéről, megtudják, egyedül Ő az Isten. De vajon nem felejtettük-e el ezt a küldetésünket? Látja-e a világ életünk által Krisztust? Vetítsük Őt bele mindennapjainkba, láttassuk meg Jézust környezetünkkel, mert Rá van szükségünk, Ő a megoldás.
Megragadó még az is, hogy kétszer hét napig ünnepeltek. Ennyi időt képesek voltak Istenre és egymásra szánni. Milyen kevés idő jut ma az Úrra, és egymásra is. Áldott legyen Urunk, hogy Neki van ideje ránk. Szakítsunk ma minél több időt Jézusra, igyekezzünk sokat Vele lenni, mert a Vele való közösségben áttisztul a szívünk, békességre jutunk.
Bizony, ma is sok szadduceus él, sokan mondják, nincs feltámadás (Mk 12,18-37). Mit mondok én? Hiszem-e, hogy Jézus feltámadt a halálból? Valóság-e számomra húsvét, vagy csak egy szép mítosz? Aki ismeri Jézust, annak számára valóság a feltámadás, mert Ő az élet. Meghalt ugyan, de nem maradhat a halálban, mert az életet elpusztítani nem lehet. Diadalmasan kijött a sírból, és ma is él, és eljön majd, hogy feltámassza az övéit. Jézus legnagyobb diadala a bűn és a halál fölötti győzelem. Nem a másik ember legyőzése, különösen a védteleneké, a lakóházak lebombázása, ezrek egyidejű halálba juttatása a nagy tett, hanem Jézus győzelme a halál fölött. Mert Ő nem halálba juttat, hanem kiszabadít a halál markából, és hit által örök élettel ajándékoz meg. Mi csak pusztítani tudunk, még büszkék is vagyunk rá, mert történelmünk sem szól másról, mint háborúk soráról. Jézus a bűn, a halál ellen harcolt, és győzött. Eljön az idő, amikor végső csapást mér a gonoszra, és azt követően újjáteremt mindent, és az élet lesz mindenekben.
Jézus rámutat problémáink okára. Úgy látja, az a gond, azért tévedünk és rontjuk el életünket, mert nem ismerjük az Írásokat és Isten hatalmát. Mélyedjünk el az igében, igyekezzünk minél jobban megismerni, mert az élet minden területére ad választ. Ezek a válaszok megbízhatóak, ha hozzájuk szabjuk tetteinket, jó irányba fogunk haladni. Legyen az ige emberi kapcsolatainknak is iránytűje. Az igén keresztül az Úr hatalmával is szembesülünk. Sok történet mutatja, hogy Számára valóban semmi sem lehetetlen. Jó, ha akkor is hisszük, amikor akadályokkal kerülünk szembe. Igen, az Úrnak semmi sem lehetetlen. Ő a romokat, emberi életünk romjait is újjá képes építeni.
Jézus a megszokott igét adja meg iránytűnek. Nem kell több, minthogy mindig és mindenben Isten legyen az első. Állítsuk helyre az eredeti sorrendet, Ő, te és én. Ha így teszünk, sok minden mássá lesz a mindennapokban.
Az Úr a teljes szívünket kéri. Nem elég a fél szív, azonban ez nem megy magunktól. Jézusra van szükség hozzá. Az írástudó azért nincs még bent Isten országában, mert oda nem törvény által jutunk be, hanem a Jézusba vetett hit által. Ha minden törvényt, előírást betartunk, ha egyházunk követeléseinek eleget teszünk, sem jutunk be az életre. Mert nem az a lényeg, hogy közel legyek hozzá, hanem, hogy bent legyek. Az életre pedig csakis a kereszt, az onnan nyert bűnbocsánat révén léphetünk be.




Milyen jó!

Milyen jó, milyen jó, milyen jó!
Jézus áldott szava oly gyógyító,
Nékem szól az Ige, szívem örömmel tele,
milyen jó, milyen jó, milyen jó!

Szabadít, szabadít, szabadít!
Többé bűn-bilincs engem nem szorít,
Boldog, új életet Jézussal ma kezdhetek,
Szabadít, szabadít, szabadít!

Milyen szép, milyen szép, milyen szép!
Ez a krisztusi új testvériség,
Igaz hű szeretet, forraszt össze szíveket,
Milyen szép, milyen szép, milyen szép!

Urunk hű, Urunk hű, Urunk hű!
És az út, melyre Ő hív, gyönyörű,
Csábít bár a világ, megtart Ő mindenen át,
Urunk hű, Urunk hű, Urunk hű!

Jézus él, Jézus él, Jézus él!
Vele járni és győzni: ez a cél,
Bárhová küld az Úr, megyek és hitem újul,
Jézus él, Jézus él, Jézus él!


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése