2016. január 10., vasárnap

A kegyelem legyen velünk!



A
 nagy kereskedőváros, Tírusz elpusztul, a város, amely tengeri kereskedelemből élt, elbukik (Ézs 23,1-18). Sokakat megrendít a hír, hiszen senki nem számolt vele, sokan jól éltek a kereskedelemből. Tíruszt vigadozó városként írja le a próféta, jól éltek polgárai, és ez a jólét kevéllyé tette őket. A maguk erejének tulajdonították ezt az életet, a sikereket, és nem volt hála a szívükben. A sikeres élet elbizakodottá is tette őket, úgy vélték, mivel a kereskedelem által jó kapcsolataik vannak, és távoli népekhez fűzi őket gazdasági érdek, biztonságban élhetnek.
Amit nem tudtak elképzelni, bekövetkezett, Tírusz elpusztult. Ki döntött így? - teszik fel a kérdést. A válasz: a Seregek Ura döntött így. Miért? Mert azt akarja, hogy a gőg ledőljön, és rádöbbenjünk kicsiségünkre, alázatra jussunk, és Őt hívjuk segítségül. Továbbá, meg kell látni, hogy Izráel Istene az ő Istenük is. Másrészt, ezáltal Isten keresi a szíveket, azt akarja, hogy megtérjenek a bálványoktól. Tírusz és Szidón lakói a jólétet, a gazdagságot bálványozták, ez volt az istenük. Mit bálványozol? Mire tekintesz istenként? Mi az, ami a legtöbbet jelenti a számodra?
A döbbenet ül a Tíruszt bálványozók arcára, kiüresedik a szívük, mert Tírusszal mindent elvesztettek, az életüket, annak értelmét. A hamis istenek ledőlnek, és ottmaradunk megdöbbenve, megroppanva, de milyen jó, hogy az Úrhoz fordulhatunk. Milyen csodálatos, hogy Ő hív, és amennyiben válaszolunk a hívásra, és Rábízzuk életünket, elkerül ez a megroppanás.
A jólét egyik percről a másikra megszűnhet, felkészültünk rá? Minket is meglepetésként ér? Tarsis népének földművelésből kell megélnie ezután, vagyis újra kell tanulnia az életet. Gyakran megtörténik ez ma is, hogy, miután a világ életmódja tönkretesz, új életet kell kezdeni. Erre az életváltozásra hív az Úr. Vele lehet újat kezdeni, Vele fel lehet állni még a földről is. Az Úr azt akarja, ha elestünk is, ne maradjunk fekve, hanem álljunk talpra (Zsolt 37,24). Hány életet talpra állított az Úr Jézus, olyanokat, akik képtelenek voltak a járásra, és olyanokat, akik lelkileg váltak járóképtelenné. Ma is sok lelkileg lebénult ember van, akik ugyan járóképesek, ám mégis képtelenek a saját lábukra állni, és tenni az életük dolgait. Az Úr azonban számukra is reménységet kínál, a hit reménységét, aki hittel tekint Rá, képessé válik a talpraállásra, az újrakezdésre. Ez az új mindig Jézus által jön létre, és az Ő követése által valósul meg.
A levélíró őszintén meg van győződve arról, hogy neki is szüksége van imatámogatásra (Zsid 13,18-25). Ő is kegyelemből élő ember. Igazi alázat van a szívében, nem gondolja magát tökéletesnek, hanem kegyelemre szoruló bűnösnek, akinek minden az Úr segítségére van szüksége. Jó, ha mi is így látjuk magunkat, az igehirdetőknek, szolgálattevőknek is szükségük van imaháttérre. Ők is kegyelemre szoruló bűnösök, akik a maguk erejéből Isten színe előtt meg nem állhatnak. Imádkozzunk mi is az Úr szolgáiért, az evangélium hirdetőiért, bizony, szükségük van az ilyen támogatásra.
Isten a békesség Istene, velünk Jézusban szövetséget kötött, ez a szövetség az Úr vére által jött létre. Önmagát adta, hogy életünk legyen általa. Halála által megmentett minket, de Őt Isten kihozta a halálból, és így örökkévaló pásztorunkká tette. Igen, ő a juhok nagy pásztora, mert nem belőlük élt, hanem értük. Az igazi pásztor, Aki életét adta a juhokért. Ez a Pásztor hív, és megy előttünk. Ilyen Pásztort érdemes követni. Mennyi mindenkire hallgatunk, hány tanácsot komolyan veszünk, pedig Jézuson kívül senki nem adta értünk az életét. Vérével pecsételte meg szeretetét, szeressük viszont, hallgassunk mindenben a szavára.
Gyakran Isten akaratának teljesítésére a készség hiányzik belőlünk, tudjuk, mit akar, de nincs készség, nem mozdulunk, és nem tesszük. Kérjük Urunkat, tegyen képessé akarata cselekvésére, ne arra figyeljünk, mit mondanak mások, hanem tegyük azt, amit mutat, amiről tudjuk, hogy jó.
Viseljétek el az intő szót - úgy látszik, már akkor sem szerették még a hívők sem, ha valaki intette, figyelmeztette őket. Ma sem vagyunk jobb helyzetben, mi sem szeretjük az intést. Bár az is igaz, néha azt gondoljuk, csak az a dolgunk, hogy mást intsünk. Az intés is csak akkor jogos, ha a saját életünk is rendben van, ha magunknál is meglátjuk a gerendát. Mert amíg a saját gerendánkkal nem foglalkozunk, nincs jogunk mást számon kérni és inteni.
A levél végére a kegyelem marad, ez zárja be mind az írást, mind az életünket. Jó, ha Isten kegyelme ölel körül. A kegyelemre mindig szükségünk van, ez az ajánlólevél az üdvösségre, enélkül nincs élet.  Kegyelemből van üdvösségünk, írja Pál apostol, és ez nem tőlünk van, hanem Isten ajándéka. Soha ne feledjük, hogy Isten Jézusért megkegyelmezett a számunkra, elengedte adósságunkat. Így ez azt is jelenti, hogy mi is gyakoroljuk a kegyelmet, az elengedést mások felé.



Lelkem drága Jézusa, Hozzád hajt a félelem


1. Lelkem drága Jézusa, Hozzád hajt a félelem, Míg üvölt a habtusa, S nő a vész a tengeren, Rejts el, rejts el, itt ne hagyj, Míg eláll a fergeteg; Biztonságos révet adj, S majd fogadd el lelkemet.
2. Nincs nekem más enyhelyem, Szívem Téged hív s keres, Ó, maradj itt, Mesterem, Őrizz, adj erőt, szeress! Véled állom a vihart, Hit s erő Te vagy, Te Szent, Szárnyad árnyával takard Fejemet, a védtelent.
3. Csak Te kellesz, én Uram, Benned mindent meglelek; Támogasd, ki elzuhan, Gyógyítsd meg, ki vak s beteg. Szent szavadra hallgatok, Tévedés az én bajom, Én hamisság s bűn vagyok, Te igazság s irgalom.
4. Kegyelem vagy, égi jó, Mely minden bűnt eltörül, Hagyd, hogy gyógyító folyó Tisztogasson meg belül. Élet-kút vagy, lüktetés, Vízmerítni drága hely, Ó, buzogj fel bennem és Öröklét felé emelj.


Isten áldásával.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése