2016. január 25., hétfő

Az igen legyen igen



F
igyeljük meg, miként reagál Ezékiás király az asszír kincstárnok fenyegető szavaira (Ézs 37,1-38). Számunkra is példa lehet az ő magatartása. Nem kezd el kapkodni, hanem bűnbánatot tartva megalázza magát az Úr előtt. Ezzel megvallja, hogy ő tehetetlen, nem tudja megmenteni népét. Menjünk mi is alázattal az Úr elé, szaggassuk meg szívünket, és valljuk meg tehetetlenségünket. Nem szégyen Isten előtt bevallani, hogy nem tudunk mit tenni. Ezékiás első útja az Úr házába vezet. Nem a vezetőivel tárgyalja meg a kialakult helyzetet, hanem Istennel. Hová vezet az első utunk, amikor nehéz kérdéssel állunk szemben? Kivel beszéljük meg dolgainkat? Ezékiás számára az Úr volt az első, a templom volt a menedékhely.
Ezután Ézsaiáshoz küld követeket a király. Jó, hogy Isten emberéhez fordul, szavaiban megjelenik a bűnbánat. Ezékiás tudja, hogy nem véletlenül történnek ezek az események, bűneik és engedetlenségük húzódik meg mögötte. A nép bálványozásának az ítélete ez. Egyben próba is, az Úr megvizsgálja, vajon még most is a bálványokhoz, emberekhez fordulnak, vagy bíznak Benne. Minket, a mi hitünket és életünket is megvizsgálja az Úr.
Ézsaiás bátorítja a királyt, azt üzeni, ne ijedjen meg. Ez fontos, soha ne ijedjünk meg a gonosz szavaitól. Az nem ijed meg, aki Istent nagyobbnak látja a gonosznál és minden problémájánál. Isten a rettegett Assszír királynál is hatalmasabb, és csak egy apró mozdulat a számára, és a roppant haderő elvonul. Isten könnyedén, erőlködés nélkül cselekszik. A félelmetes vezetők életét is Ő irányítja.
Mire a kincstárnok visszatér a királyához, ő már nincs Lákisban, elvonult onnan, és a kincstárnok is követi seregével az uralkodót. Isten hatalmas, dicsérjük Őt! Azonban küld még egy levelet Ezékiásnak, ezzel is gyengíteni, elbizonytalanítani akarja. Azonban ő nem hagyja ezt, hanem beviszi a levelet a templomba, és az Úr elé teríti. Tehát beviszi az Úr házába a problémát, a fenyegető levelet, mert tudja, hogy ez az Úr ügye. Istent gyalázta az Asszír vezető.
Az Úr házában Ezékiás megvallja hitét: Te vagy a föld minden országának Istene. Hiszem-e, hogy Isten minden ország Istene, minden erőnél és hatalomnál, minden fenyegetettségnél hatalmasabb? Kicsoda számomra Isten? Azt is megvallja, hogy a környező, a legyőzött népek istenei nem istenek, csak emberi csinálmányok. Jó, ha mi is látjuk ezt, ha lehull a varázslat, és rádöbbenünk, minden csodaszernek kikiáltott dolog csak bálvány, és semmit nem ér. Annyiféle csodadologgal bombáznak, jó lenne, ha felismernénk, ezek csak pénzünket viszik el. Igazi és tartós megoldás az Úrtól érkezik hozzánk.
Ezékiás megkapja Isten válaszát, az Úr megszabadítja a várost és pajzsa lesz. Mindezt önmagáért teszi. Neve dicsőségéért szabadítja meg őket. Isten megkönyörül népén, megkönyörül rajtunk, bűnös embereken, de mindezt neve dicsőségéért és Jézus érdeméért teszi. Nekem nincs ebben szerepem, nincs érdemem, amire hivatkozhatnék, a megváltás teljes egészében kegyelem, és ingyen kapjuk. Egyedül a hála, amit adhatunk érte az Úrnak.
Tovább tanítja és vezeti Isten országa mélységeibe övéit az Úr (Mt 5,33-48). Bizony, elég mélyre visz, ez már csak úszóknak való hely. Ami azt jelenti, itt már csak az marad állva, aki Krisztusban van. Mert bizony, sokkal könnyebb fogadkozni, esküdözni, mint vállalni kimondott szavunkat, és aszerint élni. Isten országa azonban a szó országa, mégpedig az erővel kimondott szóé, hiszen szava által teremtette Isten a világot, szólt és lett. Szavában erő van, ezért mondja Jézus, hogy csak azt mondjuk ki, amit vállalunk, amit meg is teszünk. Vállaljuk, ha valamivel nem értünk egyet, és vállaljuk Isten országát, az evangélium ügyét. Ne csak a gyülekezetben, a testvérek között legyünk hívők, hanem a nem hívők körében is merjünk és akarjunk hitvallásunk szerint élni. Az igen és a nem azt jelenti, vállalom Isten szavát, vállalom a tíz igét is, akkor is, ha ma azzal nem értenek egyet. Vállalom a házasságot, akkor is, ha mások nem tartják modernnek. Vállalom az élet védelmét, még ha vannak is, akik számára kényelmetlen vagy nem éri meg.
Isten országában más a rend, mint amit megszoktunk. Itt úgy működik: add vissza, amit kaptál. Fizesd meg a sérelmet. Jézus azonban azt mondja, ne szállj szembe a gonosszal, vagyis ne vágj vissza, se szóval, se tettel, ne akarj megfizetni, hanem inkább fordítsd oda másik orcádat is. Ez még mélyebb víz, egyre mélyebb területre haladunk - bírjuk követni Jézust? Így van ez az életünkben, vagy épp ez is olyan ige, amit nem vállalunk, mert vállalhatatlan? Hogyan tarthatnám oda a másik arcom annak, aki megüt vagy belém gázol, nem hagyhatom magam. Pedig az Úr ezt kéri, ha tanítvány vagy, bízd rám magad. Na, ez már igazán sok, gondolod, engedjem át a másiknak az örökséget, a saját részeszemet, egyébként is, nekem van igazam. Meg itt van ez a második mérföld, már alig vártam, hogy leteljen az egy, a kötelező, hát menjek még tovább? Azt azért nem. Nem hagyom magam kihasználni. Pedig pont ez a beszédes mérföld, ott figyelnek fel arra, hogy tanítványok vagyunk. Tudok-e elengedni, második mérföldre indulni? Merjük-e úgy érteni az igét, ahogy olvassuk, ahogy Jézus mondta? Persze, könnyebb ismét spekulálni, hogyan is kell ezt érteni, mintsem élni. Mert ha meg akarnánk élni, meg kellene vallani, képtelenek vagyunk rá. Az Úr kegyelmére, segítségére van szükségünk. Pedig meg kell látni, pont erről van szó, Isten országa nem rólam, hanem Jézusról szól. És ha számomra is Ő lesz a legfontosabb, ez meglátszik az életemen is.
Jézus új célt ad: legyetek tökéletesek, miként a ti mennyei Atyátok tökéletes. Vagyis most már nem az a cél, hogy elkerüljem a sérelmeket, a kudarcot, hogy ne legyen összeütközés, és minél jobb legyen az életem, hanem az, hogy egyre jobban olyanná váljak, mint Jézus. És ez a Vele való kapcsolat által valósul meg, ha Ő növekedik bennem, mert ekkor én egyre kisebbé leszek.



VÁGYOL-E ELHAGYNI BŰNEIDET?

1.  
Vágyol-e elhagyni bűneidet?
Az Úr vérében van nagy erő.
Vágyol-e győzni a Sátán felett?
E vérben csodás az erő!
Van erő, van, csodás erő van
Jézusunk vérében,
Van erő, van, csodás erő van
Jézus drága, szent vérében!

2.  
Ó, ha a büszkeség rabja vagy tán,
Jézus vérében van nagy erő!
Jöjj csak, hisz gyógyírt lelsz a Golgotán,
E vérben csodás az erő!
Van erő, van, csodás erő van
Jézusunk vérében,
Van erő, van, csodás erő van
Jézus drága, szent vérében!

3.  
Érzed-e, hogy szíved oly salakos?
Jézus vérében van nagy erő!
Tisztátalan szívet tisztára mos,
E vérben csodás az erő!
Van erő, van, csodás erő van
Jézusunk vérében,
Van erő, van, csodás erő van
Jézus drága, szent vérében!

4.  
Szolgálni vágyol-e Jézust talán?
Jézus vérében van nagy erő!
Csak neki zengeni nap nap után?
E vérben csodás az erő!
Van erő, van, csodás erő van
Jézusunk vérében,
Van erő, van, csodás erő van
Jézus drága, szent vérében!


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése