2016. január 15., péntek

Elközelített az Isten országa



S
amária az északi országrész fővárosa, biztonságos helyre települt, erős, bevehetetlennek vélt vár védte (Ézs 28,1-29). Benne és az egész országban jól éltek az emberek. Egy pillanatra lazult Asszíria szorítása, és ezért úgy vélték, véget ért a veszedelem, gondtalanul, békességben, mulatozva élhetnek. A próféta ismeri életüket, látja a pogányos életmódot, Samária már nem az Úrra figyel, hanem a bálványokra, és ezáltal laza erkölcsűvé vált. Mert nem zsinórmérték az ige, nem a törvény szabályozza tetteiket, hanem a körülöttük élő népek szokásához és a életmódjához igazodnak. 
Nem Isten segítségében bíznak, hanem az Asszíria-ellenes szövetségben, úgy látják, eljött az idő az Asszíria elleni lázadásra, igájától végleg megszabadulhatnak. Isten azonban azt üzeni, jön az áradat. Asszíria erős, és mindent elsöprő erővel fog végigzúdulni az országon. Akkor rádöbbennek, hogy az egyedüli oltalom az Úr, Hozzá menekülnek, és Ő lesz majd a koronájuk. Ki az én koronám, ki a díszem? El tudom mondani, hogy mindig az Úrral dicsekszem, hogy állandóan Benne bízom, és Tőle várok segítséget? Nem kísért meg, hogy a magam erejére támaszkodom, és már csak a minél jobb életszínvonal elérésére figyelek? Bizony, a világ életvezetése minket is csábít, nem tudatosítjuk, hogy az Úr ránk bízta az Ő országnak a bemutatását, inkább mi vesszük át a világ szokásait, mintsem az igazodna hozzánk. A hamis békesség tudata, az Isten nélküli jó élet lehetősége a mai embert is megtéveszti, elhisszük, hogy Isten jelenléte és akaratának elfogadása nélkül is boldogulunk. Olyan jó lenne most elcsendesedve meglátni, szükségünk van Istenre, még csak nem is pusztán a segítségére, hanem Őreá magára. Jó, ha már most Benne bízva élünk, és ha az igéjét használjuk zsinórmértékként.
Megdöbbentő, amit Ézsiás tapasztal, nemcsak Samáriában, hanem Jeruzsálemben is: még a próféták és a papok is dőzsölnek. Már számukra sem az Úr szava a fontos, hanem a jólét, a mulatozás, annyira belemerültek ebbe, hogy már a templomban is ilyen állapotban végzik a szolgálatukat. Ittasan vannak jelen, és ott is dorbézolnak. Nagy biztonságban érzik magukat, és úgy gondolják, ez jó, ezt Isten is jóváhagyja. Milyen szomorú, amikor Isten elé nem tiszta fejjel állunk, amikor már nem a Lélek, hanem a szenvedélyek irányítanak, amikor borgőzös fejjel vesszük kézbe az igét. 
A próféta hirdeti az Úr szavát, ám ezek a vezetők kigúnyolják. Teljesen átformálódtak - döbbenetes, menyire átalakulhat az ember, a bűn, a rossz szokás átformálja, és az, amit korábban nem tartottak helyesnek, már elfogadott és természetes lett. Vizsgáljuk meg szívünket az Úr előtt, nem jártunk-e mi is így, mint ezek az emberek. Eltompultunk, és hozzáigazodtunk azokhoz a szokásokhoz, amikről korábban azt tartottuk, az Úr előtt nem helyesek. A környezet nagy hatással van még a hívőkre is. Szeretnénk elfogadottak lenni, előrejutni a szakma létráján, egyre magasabbra törni a csúcs felé, és ez csak úgy lehetséges, ha alkalmazkodunk.
Ézsaiás nem alkalmazkodik, bátran hirdeti az Úr szavát, hirdeti, jön az áradat, jön az ellenség, és hamis biztonságuk megszűnik, a jólét szertefoszlik, hamis tudományuk semmit sem ér. Azt tanították az embereknek, hogy minden rendben van, ne figyeljenek Ézsaiásra, mert nincs baj, nem fenyegeti őket veszedelem, élhetnek nyugodtan. A próféta pedig kijelenti, jön az ellenség, és mivel nem számítanak rá, meglepi őket. Az ige minket is figyelmeztet, az Úr eljövetele egyre közelebb van, mi mégis úgy élünk, mintha tudnánk, nem fog a mi életünk idején megvalósulni. A távoli jövőbe helyezzük, sőt, egyre jobb életről álmodunk. A jólét növekszik, és nem is gondolunk arra, hogy mindez bármikor megszűnhet. A jólét ideje letelik, de felkészülünk-e rá, és az Úrba vetjük-e bizodalmunkat? Boldogok, akik mindig Őrá bízzák életüket, ahogyan Urunk is kérte, bízzunk mindenkor Istenben. 
De nem csak közelgő veszedelemről, pusztulásról szól az ige, hanem ígéretről, egy szilárd sarokkőről, akire ha ráépül az élet, biztonságban lesz. Mi már tudjuk, hogy az Úr Jézus ez a sarokkő, Ő tartja egyben az életünket, Nélküle darabjaira hullik szét. Nélküle lehetünk sikeresek, gyönyörű szép pályát futhatunk meg, de mégis valami hiányzik, nem lesz teljes az életünk, nem lesz megelégedett a szívünk. Sarokkő nélkül befejezetlenek maradunk, mint az épület is. Az Úr Jézus megismerése nélkül nem teljes az élet, ma még hív és lehetőséget ad arra, hogy megismerjük Őt, amint a sarokkövet bevonjuk életünk építésébe. Máshol úgy beszél Róla az ige, mint kőszikláról, igazi, szilárd alapról. Elcsendesedve nézzük meg, mire építettünk, mi vagy ki az alapunk? Ma még válthatunk, ráépülhetünk az Úrra. Mert a Ráépült élet örök életre marad meg. Az alap nélküli vagy homokra épült összedől. Isten terve csodálatos, és Ő azt végre is hajtja, és ez a terv Krisztusban valósul meg. Őbenne van megváltásunk, új örök életünk.
Isten munkája megvalósul, és hogyan? Igehirdetés által (Mt 3,1-12). János kiáll az emberek elé, és hirdeti számukra Isten üzenetét. Az Úr ma is igéje által munkálkodik. Szól az ige, de felelni nekünk kell rá. Vajon meghallom? Ha igen, milyen választ adok rá? Olyat, amilyet Jeruzsálem és környékének lakói? Bűnbánat fakad fel a szívemben az ige hallatán? Látom bűneim, vagy meg vagyok elégedve magammal? Úgy vagyok, mint a vezetők, Ábrahám fiának születtem, tehát minden rendben van? Lelkész vagy lelkészgyermek, presbiter, rendszeres templomba járó ember vagyok, mi gond lehet?  Az ige azonban azt üzeni, nem a származáson, a vallásosságon, hanem a megtérésen alapszik az új élet.
Mit hirdet János? Elközelített a mennyek országa. Vagyis Isten világa eljött, itt van, Jézusban elérhető. Ebben az országban Ő a király, Ő a középpont. Aki hall Róla, térjen meg, vagyis bűnbánat által lépjen be ebbe az országba. Ez az ország a bűnös emberért lett, ez a menedéke, itt új életet kezdhet. Ne éljetek tovább úgy, mintha ez az ország nem jött volna el. Ne éljetek Isten uralma nélkül tovább. Állj meg, lépj be Isten országába. Ha pedig már beléptél, engedd, hogy a Király irányítsa életed. Isten országban az Úr Jézus az uralkodó. Ez az ország már nem rólam, nem önmagam megvalósításáról, hanem Isten akaratának a képviseléséről szól. Olyan csodálatos, hogy mindennap ebben az országban élhetünk, a Király szeretete és gondoskodása vesz körül. Félelem és aggódás nélkül szolgálhatok Neki. Ebben az országban terheinktől megválva élhetünk örömmel és szabadon, mert amíg Neki szolgálunk, cselekedjük akaratát, Ő gondoskodik megélhetésünkről, gondoskodik mindarról, amire valóban szükségünk van. Ő gondoskodik személyesen rólunk, de a gyülekezetről, közösségeinkről sem feledkezik meg, de várja, hogy valóban hitből éljünk, hogy egyedül Rá építsünk.
János úgy tesz bizonyságot a Királyról, mint aki erősebb nála, és ő arra sem méltó, hogy saruját vigye. Bár így látnánk magunkat, nem vagyok méltó, Uram, még erre a rabszolgafeladatra sem. Ezért jövök alázattal, mert tudom, méltatlan, nyomorult vagyok, de Te kegyelmes, így kérlek, könyörülj rajtam. Ma se feledjük, amikor megrekedünk, elkeseredünk, hogy Ő erősebb nálunk, és így van Számára megoldás, Előtte nincs lehetetlen. Bízzuk magunkat erre az Erősebbre. Engedjük, hogy megtisztítsa szívünk és egész életutunk. Jézus legyen Úr ne csak mindenütt, hanem a személyes életünkben is.


 Úr lesz a Jézus mindenütt


1. Úr lesz a Jézus mindenütt, Hol csak a napnak fénye süt, Úr lesz a meszsze tengerig, Hol a hold nem fogy s nem telik.
2. Őneki mondjunk hő imát, Díszítsük azzal homlokát, Jó illat légyen szent neve, Minden napon dicsérete.
3. Országok, népek és nyelvek, Ő dicsőségét zengjétek, Gyermekek hangja hirdesse: Áldott a Jézus szent neve!
4. Ő királysága bő áldás, Ott van a felszabadulás, Fáradtak ott megnyugszanak, Ínségesek megáldatnak.
5. Minden teremtés dicsérje, A Király Krisztust tisztelje; Angyali ének zengjen fenn, S mind e föld mondja rá: Ámen.


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése