2016. január 2., szombat

Különbről gondoskodott



N
emcsak Izráel, hanem Moáb népe számára is hangzik a prófétai szó, őket is figyelmezteti az Úr a közelgő veszedelemre (Ézs 15,1-9). A nagy birodalom nemcsak Izráelt, hanem Moábot is fenyegeti, ne gondolják, hogy őket elkerüli a baj. A szomszédos népek gyakran örültek Izráel nyomorúságának, de most szól az ige: ne örüljenek, mert őket sem kerüli el az ellenség. Nem a mások bajának kell örülni, hanem inkább keressük Istent, hiszen minket is érhet sok minden, mi sem vagyunk bebiztosítva a bajok elől, de segítségül hívhatjuk Őt. A pogány népek is az Úrhoz fordulhatnak, és ha ezt megteszik, felismerik, hogy Izráel Istene valóban élő Úr.
Ő az egyedüli Isten, aki képes segíteni, akinek van hatalma a nagyhatalmak és minden ellenség fölött. Gyakran látjuk magunkat kiszolgáltatottnak, és elkeseredünk. Kesergés helyett hívjuk segítségül Őt, nincs az a veszedelem, amiben ne tudna segíteni. A gonosz erős, de az Úr legyőzte őt a Golgotán. Szorongathat a bűn, de Jézusnak hatalma van felette. Szól és szava nyomán élet támad, a gonosznak távoznia kell. A fenyegetettség vigyen az Úr közelébe, ne féljünk, hanem keressük jelenlétét az Úrnak. Meneküljünk Hozzá és éljük át, hogy Isten közelsége oly igen jó nekünk.
Sok esetben csak a baj esetén, a sűrű sötét fellegek idején kezdjük el keresni Őt. Tanuljunk Dávidtól, aki mindig Isten közelségében élt. Munkavégzés közben, a nyájat terelgetve is megtapasztalta Isten jelenlétét. Beszélgetett Vele, énekelt Neki. A mindennapi feladatok végzése közben is átélhetjük, jelen van az Úr.  Hiszen Jézus ott volt a tanítványok hajójában, és ott volt Márta házában is. Részt vett az életükben, így vesz részt a mi életünkben is, csak mi nem számítunk Rá, ahogyan a tanítványok sem igényelték segítségét, amikor viharba kerültek. Ők is csak akkor keresték, amikor nagy volt a baj. Ne várd meg, amíg nagy lesz a baj, keresd és hívd Őt még most. Indulj Vele, és akkor másképp fogod látni a dolgokat, más lehetőség nyílik meg a számodra.
A próféta szívből kiált Moáb miatt, olyan megragadó ez, hiszen Moáb egy más nép, gyakran ellenségesen viseltetett Isten népe iránt, és ő mégis szívből kiált értük. Isten segítségét kéri a számukra ebben a kiáltásban. Jó, ha mi is kiáltunk; ha nem tudunk már szép mondatokat formálni, ne féljünk, az Úrhoz szabad kiáltani. Szabad mondai: segíts, mert elveszek! Az Úr meghallja az őszinte kiáltást, és megkönyörül, mert Ő mindig menti a bűnöst. Tanuljunk meg a szomszédokért, az ellenségekért, a rosszakarókért is kiáltani. Mert az igazi életváltozást az hozza el a számunkra, amikor a körülöttünk élő emberek szíve megváltozik. Magunktól nem tudunk békét létrehozni, nem tudjuk egymáshoz közel hozni az embereket, mert szívünk mélyén ott suttog a bűn. Azonban lehet kiáltani, mert Istennek van hatalma életünk újjáformálásra. Ma még mindenki számára van lehetőség az újjászületésre. Higgyük, hogy alapjában csak az Istenben való élet hoz változást. Nem segít semmi rajtunk, csak a bűnbánat és a bűnbocsánat, az új élet.
Hit által történnek nagy dolgok Isten népe életében, vannak néhányan, akik ráállnak a hitből való életre, és nagy dolgokat tapasztalnak meg (Zsid 11,30-40). Hit által élik át a megmenekülést, mert a hit elsősorban nem anyagi helyzetükre, egészségükre ad megoldást, hanem a bűnből és az ellenségtől nyújt szabadulást. A hit nem varázsszer, amit ha bebiztosítunk, minden jó lesz, egyre jobban alakul az életünk. Hit által az élő Istennel kerülünk kapcsolatba, az Ő ereje árad a mi lehetőségeink közé, megtapasztaljuk, életünket Isten tartja a kezében. Ezért nem kell félnünk, mert jó kezekben vagyunk.
Hit által cselekedni azt jelenti, várok az Úrra, és közben megteszem azt, ami az én részem. Izráel hét napon át járta körül Jerikó falait, és közben nem történt semmi, és mentek tovább. Ez a hit, nem látok azonnal változást, de nem adom fel, bízom az Úrban. Tudom, Ő megcselekszi azt, amit ígért. Ne félj, ha kőfalak vesznek is körül, ne ijedj meg az akadályoktól, csak figyelj az Úrra. A ma még álló és elénk tornyosuló kőfal ledőlhet hit által. Az elválasztó falak is Őbenne bontódnak le.
Ráháb nem tartozott Izráel népéhez, de hitt Istenben, komolyan vette a Róla szóló híreket, és Rábízta az életét. Ez azt jelentette, hit által vállalta a kémeket, így ő is megmenekült. Hit által ismerjük fel az idők jeleit. Hit által látjuk meg, mi a helyes, mit és hogyan kell cselekedni, akkor is, ha környezetünk még nem lát.
A szerző sok ószövetségi hithőst sorol fel, akik által a gyülekezet tagjait erősíti. Rámutat, hitben élni nem jelent könnyű életet, az esetek többségében küzdelmes és szenvedésekkel teljes életet hoz. Azonban ezekben az élethelyzetekben mindig megtapasztalták Isten jelenlétét és hatalmát.
A hithősök életében voltak győzelmek és voltak vereségek is. Olyan élethelyzetek, amiket mindenki vereségnek könyvelt el, mert amikor nem kerülte el őket a szenvedés vagy az erőszakos halál, vereségnek tűnik. Akik azonban az Úrban halnak meg, életet nyernek. Akik az Úr szavának engedelmeskednek és viszik az életet, azok akkor is győznek, ha e világ mércéje szerint vesztettek. Jézusra is úgy tekintettek, amikor a kereszten volt, hogy vesztett, ám nem így történt, mert feltámadt és él. Jézus győztes, és aki Benne hisz, a győztes oldalhoz tartozik. Ezek a hősök nem a földi létük alakulása szerint értékelték Istennel való kapcsolatukat, hanem túlnéztek a földi léten, és meglátták azt a különbet, amiről Isten gondoskodik. Látták a láthatatlant, így nem csupán földi célokra koncentráltak, hanem örökkévaló távlatok nyíltak meg előttük. Amikor járjuk az utunkat, és nem úgy alakulnak dolgaink, ahogy terveztük, lássuk meg, hogy nem itt teljesedik minden ígéret. Isten különbről, jobbról gondoskodott, de oda hit által vezet az út.


Jézus Krisztus, szép fényes hajnal

1. Jézus Krisztus, szép fényes hajnal, Ki feltámadsz új világgal, És megáldasz minden jókkal:
2. Te vagy nékünk egy reménységünk, Isten előtt közbenjárónk, Szép koronánk, ékességünk.
3. Világosítsd a mi szívünket: Ismerhessünk meg tégedet; Tanulhassuk szent Igédet.
4. Az ördögnek csalárdságától, Lelki-testi nyavalyától, Őrizz hamis tudománytól.
5. Az Atyával és Szentlélekkel, Hogy tégedet tiszta szívvel Mindörökké áldjunk! Ámen.

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése