2016. január 30., szombat

A pislogó mécsest sem oltja ki



A
 prófétai üzenet megerősítő: Isten hosszútávra tervez népével, ezért érdemes mindent itt hagyni, hazamenni, és újrakezdeni az életet (Ézs 42,1-25). Isten hosszú távú programot vázol fel övéi előtt, bár ők mindig rövidtávon gondolkodnak. Az Úr azonban másképp tervez, ad időt a megtérésre, és népét kívánja ebben felhasználni. A hosszú távú programban Izráel, ma pedig az egyház részvétele a meghatározó, Isten rájuk építi tervét, az a feladatunk, hogy megismertessük kegyelmét és országát az emberekkel.
Az Úr szolgájáról szóló prófécia előre mutat, azt üzeni, van jövő, és van Istennek terve velük. Nemcsak most itt az idegenben, hanem majd saját földjükön is jelen lesz. Isten elküldi szolgáját, aki az Ő akaratát fogja megvalósítani. Ez a szolga az Úr Jézus, ezek az igék Benne teljesedtek be. Ha szemléljük Őt az evangéliumokat olvasva, látjuk, hogy valóban Ő a megígért szolga. Több bizonyságtétel is elhangzott az Atya szózatáról, amelyben megvallja, Jézusban gyönyörködik. Olyan csodálatos ez, Jézus élete gyönyörködteti az Atyát. Az én életem gyönyörködteti-e Őt?
Mindez, ami le van írva, megvalósult, Ő nem lármázni jött, vagyis nem a hangjával, hanem életvitelével hívta fel a figyelmünket. Amit mond, azt éli, és odafordul a megrepedt nádszál életekhez. Számára nem az erősek, a tudósok, a gazdagok számítanak, hanem a bűn és a gonosz által megsérült emberek. Ő gyógyítani akarja lényünket, és helyreállítani Istennel való megromlott kapcsolatunkat.
A mindennapi életben gyakran csalódunk emberekben, mert sokaknak csak addig vagyunk fontosak, amíg építhetnek ránk, amíg hasznot hajtunk a számunkra. Kiábrándultságunkkal forduljunk Urunkhoz, lássuk meg, hogy Ő nem oltja ki még a pislogó mécsest sem, mert nem hasznot keres bennünk, hanem minket. Mert számára a törött nád és a pislogó lámpás is érték. A bekormozódott lámpaüveget meg lehet tisztítani, és ezt végzi el Urunk. Visszaadja számunkra azt, amit a világ kiszívott belőlünk, és előhozza Isten országa építésére rejtett képességeinket. Az Ő követésében kiteljesedik az életünk. Ne csüggedj, ha csak füstölgő mécsesnek vagy megrepedt nádszálnak tartanak, mert az Úr számára érték vagy. Ezt látjuk az Újszövetségben, a társadalom által már elfelejtett embereket emelt fel, gyógyított meg és épített be Isten országa, mert ott találjuk meg önmagunkat és helyünket.
Jézusnak még azok is fontosak, akikre mások már nem számítanának. Pétert a tanítványok kirekesztették maguk közül tagadása után, ám Ő utánament és visszaemelte tanítványai közé. Jézus önmagunkért számít ránk, önmagunkért keres, mert szeret. Jöjjünk Hozzá ma is, úgy, ahogy vagyunk, csalódással, kiábrándultsággal, mert Ő önmagunkért szeret, Neki mi kellünk, és nem a pénzünk, tudásunk, munkaerőnk.
Mivel az Úr hosszútávra tervez velük, van remény a jelenre is. Ez a terv megerősíti a szabadulásba vetett hitet, a próféta üzenete valóság, Isten megszabadít, a régi ígéretek beteljesedtek, most újat fognak átélni. Mert az Úr ma is cselekszik. Ő mindig munkálkodik. Azonban vigyázzunk, mert az Úr hűséges, amit ígért, megcselekszi, de népétől is hűséget és engedelmességet vár. Azt várja, ha megtapasztaltuk kegyelmét és hatalmát, hallgassunk mindenben Rá. Bizony, bűnbánatra van szükségünk, mert mi sem mindig hallgatunk az Úrra.
Isten országa nem a másik ember történetéről, hanem az enyémről szól (Mt 7,1-5). Nem mások életét kell mérlegre tenni, hanem a sajátunkat. Az Úr Jézus egy új világba emeli be a tanítványait. Itt nem mások életének a boncolgatása folyik, hanem a saját életünk Isten lényének a fényébe való helyezése. A tanítványság nem mások bűneinek a mustrálása, hanem Isten szeretetének és kegyelmének továbbadása. Az a feladatunk, hogy a megrekedt embereknek segítsünk Jézus útjára találni. Isten kegyelmét kell odavinnünk a bűnös embereknek, hogy ők is átéljék az új élet csodálatos lehetőségét.
Miért nézed a szálkát a testvéred szemében? Ez jó kérdés. Tényleg, miért nézem? Miért a másik szálkájával, bűnével van sok keresztyén elfoglalva, hiszen a keresztyén hit nem erről szól, nem másokkal, hanem Jézussal kell foglalkozni.  Jézus lényében meglátjuk magunkat, és ha kimondjuk, mint Péter, menj el tőlem, mert bűnös ember vagyok, Uram, akkor megtapasztaljuk a megbocsátást.
Annyira szeretünk mások életével foglalkozni, pedig nem erre szól a küldetésünk. Nem a bűnön kell rágódni, hanem a bűnöst menteni.
Fontos még az is, hogy előbb mindig a magam életét igyekezzem rendezni. Csak akkor leszek alkalmas a másokkal való foglalkozásra, ha a saját életem rendben van. Azt is üzeni ez az ige, hogy mielőtt másokat lelkigondozunk, mi álljunk az Úr elé, és kérjük, tisztogassa meg a szívünket. Tartsunk az Úr előtt lelki bemosakodást, mert csak tiszta szemüvegben látunk jól.


 Szelíd szemed, Úr Jézus


1. Szelíd szemed, Úr Jézus, Jól látja minden vétkemet, Személyemet ne vesse meg Szelíd szemed, Úr Jézus.
2. Szelíd szemed, Úr Jézus, Tekintsen rám, ha roskadok, Adjon békét, bocsánatot Szelíd szemed, Úr Jézus.
3. Szelíd szemed, Úr Jézus, Tudom, hogy vádat is emel; Vétkeztem én, ítéljen el Szelíd szemed, Úr Jézus.
4. Szelíd szemed, Úr Jézus, Elítél bár, lásd, én megint Csak várom, hogy majd rám tekint Szelíd szemed, Úr Jézus.


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése