2016. április 16., szombat

Állj meg, fordulj vissza!



N
agyon fontos Isten népe számára az igéhez való ragaszkodás (5Móz 13,1-19). A Szentírás nem szorul kiigazításra, nincs benne semmi, amit, mint túlhaladottat, el kellene belőle távolítani, de nem is kell hozzáírni. Isten szava megmarad örökké, és ma is időszerű és hatásos. Azonban akkor hat, ha nemcsak hallgatjuk, hanem meg is cselekedjük. Ezt kapta Izráel népe is feladatul, de ezt kapja az egyház is. Igazodjunk az igéhez, életünk minden területét szabjuk Hozzá.
Nem elég, ha mi magunk megtartjuk az igét, hanem figyelni kell arra is, mit hallgatunk vagy olvasunk. Lehetnek hamis próféták, akiket jelek és csodák is kísérnek, de nem az Úrhoz kötnek, hanem valamilyen hamis istenhez vagy magukhoz. Aki nem Jézushoz vezet, félrevezet, tehet bármilyen csodát. Szabad nem hallgatni a hamis prófétákra, és szabad egyedül az igére figyelni. Az Úr szava jó irányt mutat. Aki figyel rá, nem téved el.
A hamis tanítók által az Úr próbára tesz, tudni akarja, hogy teljes szívvel és lélekkel szeretjük-e. Jó ezt mindig megkérdezni magunktól: teljes szívvel szeretem-e az Urat? Fél szívet nem fogad el, Ő az egészet kéri, de Őt is illeti egyedül.
Csodálatos dolog az Úr gyermekének lenni, hiszen csak kegyelemből, hit által lehetünk azok (5Móz 14,1-29). A Mindenható Isten lehajol a nyomorult bűnöshöz, hazavonzza a tékozlót, és fiává fogadja, Krisztusért. Nagy kiváltság ez, nem magától értetődő. Alázattal kell hálát adni az Úrnak, amiért kiválasztott és elhívott, hogy tanítványai legyünk. Mást is választhatott volna, de Ő minket emelt fel magához, velünk van terve. 
A kiválasztás és az elhívatás azonban nagy felelősség, kötelezettséggel jár. Nem mindegy, hogyan élünk. A tanítvány számára semmiben sem lehet minta a világ. Egy ne hangzik el: ne úgy sirasd halottadat, ne úgy, mint a nem hívők, a pogányok. Vajon mi hogyan sírunk, miként búcsúzunk? De az élet más kérdéseiben is fontos, hogy ne úgy nyilvánuljunk meg, mint a világ. Számunkra mindenben az a mérvadó, ahogyan az Úr mutatja, amiben Ő gyönyörködik.
Izráel Isten szent népe, és ennek az életvitelükben is meg kellett volna látszani, ám elbuktak. De vajon az Úr mai népe életében látszik, hogy Jézushoz tartozik?
A tized fontos szerepet kapott Izráel életében, ma is fontos, de már szívből kell, hogy jöjjön, hiszen nemcsak a tized az Úré, hanem mindenünk. Minden javunkat Tőle kapjuk, és így mindent a kezébe teszünk, nem csak a tizedet. De jó, ha eljutunk arra a felismerésre, hogy jövedelmemből adnom kell az Úr munkájára. Mindennek belülről, hálás szívből kell fakadnia. Ez nem történhet parancsszóra, nem kötelező, hanem valóban a Lélek indítására megy végbe. Isten országában amúgy sincs kényszer.
A felkészülés után felharsannak a trombiták, sorban egymás után (Jel 8,7-9,12). Mindegyik  trombitaszót követően ítéletes csapás éri a földet. Előbb a szárazföldet, majd a tengert, a folyókat, a vizeket és napot, a holdat és a csillagokat. Az ember ténykedését katasztrófák követik, és ezek mindenre kihatnak. Az ember pusztítja a lakóhelyét. Itt látjuk a különbséget, Isten teremtett, létrehozott és áldássá változtatott mindent. Az ember pedig pusztít. Ráadásul azt teszi tönkre, amit nem Ő hozott létre, hanem ajándékba kapta. Mi pusztítjuk az életünket, pedig azt építésre kaptuk.
Ezekben az eseményekben Isten figyelmeztetése is megjelenik, azért történnek, mert az Úr jelez általuk. Rá kell döbbenni, hogy nem vagyok isten, egyszerű teremtmény vagyok, aki nem tudja még a saját életét sem egyedül megoldani. A természeti katasztrófák is Isten hívogatásai: jöjjetek énhozzám, csak én tudok rajtatok segíteni. Az a szomorú, hogy mindezeket a súlyos üzeneteket sem vesszük komolyan, és ezért egyre súlyosbodik a helyzet.
A negyedik trombitaszó után egy sas repül az égen, és három jajt kiált a földön lakók számára. A föld már nagyon lepusztult, óriási a szenvedés az első négy trombitaszót követően. Azt gondolnánk, most valami jó következik. Végre odafordul Istenhez, segítségül hívja, és így megáll a pusztulás és talpraáll az ember, meggyógyul a teremtett világ sebe. De nem így történik, még ez sem elég, még mindig nem alázkodunk meg, nem kérünk bocsánatot, hanem rohanunk tovább a vesztünkbe. Állj meg, és gondold végig az életed, mert az Úr ad lehetőséget a megállásra és az újrakezdésre. Nem kötelező a pusztulás felé haladni. El lehet indulni az élet felé.
Az ötödik trombitaszót követően az alvilág mélysége tárul fel és ömlik az emberre. A gonosz mindent megtesz, mindent felhasznál az ember ellen. Ami jónak és szépnek indul, gyakran rosszá válik, vagy rosszra használjuk fel. A mélységből olyan élőlények jöttek fel, amik gyötörték az embereket. Nem minden tudomány van Istentől, és nem minden áldás, ami annak tűnik. Ezek a különleges sáskák, amik már tulajdonképpen manipuláltak, kínozzák az embereket. Sáska, de skorpió ereje van, mintha azt mutatná, hogy az ember belebabrál a teremtés rendjébe, ahhoz nyúl, amihez nem kellene, és olyasmi jön létre belőle, ami bántására lesz. Bizony, ma nagyon belekontárkodunk a teremtett világ rendjébe, amikor klónozunk, géneket manipulálunk. Rossz úton haladunk, ezt mutatja az ige, de vajon képesek leszünk-e ezt meglátni? Inkább úgy tűnik, megszédültünk a tudásunktól, a lehetőségektől.
Azonban olyan jó látni, hogy Isten gyermekei védelmet nyernek. Akiket az Úr elpecsételt, azoknak ezek a különleges rovarok sem ártanak. Krisztusban a gonosz ellen elrejtettséget kapunk, erre szükségünk is van, hiszen magunkban nem állhatunk meg vele szemben, de Krisztusban igen. El vagyok-e már pecsételve az Úrnak, ott van-e rajtam a Hozzá való tartozásnak a jele? Ha igen, akkor nem kell félnem.
Olyan szomorú, hogy a gyötrődő ember nem Istent keresi, nem Hozzá fordul, hanem inkább a halált. Isten keresése helyett menekül. Ne menekülj, hanem keresd az Urat, indulj el bátran Felé, mert van megoldás, ez pedig nem más, mint az őszinte bűnbánat és megtérés.
Keresik a halált, de elfut előlük, nem tudnak meghalni. Krisztus nélkül a halál ellenség, de Ő legyőzte. De ebben benne van az az üzenet: ne a halálba menekülj az élet nehézségei és problémái elől, hanem az Úrhoz. Vele ki lehet jönni a legmélyebb gödörből is. És az Úr elől amúgy sem lehet elmenekülni. Menjünk oda Hozzá, és kérjük, bocsásson meg, és induljunk el Vele egy új életre.


Jöjj, az Úr vár reád

1. Jöjj, az Úr vár reád, jöjj, amíg ifjú vagy!
Életed tavaszát, derűjét neki add!
Ó, ne hagyd fejedet bűnben őszülni vénhedtté,
Ne csupán teledet vigyed végül az Úr elé.

2. Ó, a szárnyas idő, mint az álom, repül,
Ámde zsákmányt szed ő, fogyunk szüntelenül.
Tétován mire vársz? Hallod-é már a hívó szót?
El ne késs, jajj, vigyázz: mire eszmélsz, a van csak volt.

3. Jézus hív, vele járj, erre váltott meg ő.
Lelki sziklára állj, élő víz onnan jő.
Ő nekünk utat tört, te is lépj arra hittel rá!
Már itt lent s odafönt téged ő tehet boldoggá!


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése