2016. április 10., vasárnap

Az evangélium győzelme



I
sten népe az Úr csodáiból él, hiszen már néppé válása és ebben a világban való jelenléte is csoda (5Móz 9,1-29). Nem kiválósága, nagysága, emberi érdemei hozták létre, hanem egyedül Isten szeretete és irgalma. Az ígéret földjének birtokba vétele is csoda, és Istenről beszél. Olyan földre vonultak be és foglalták el, amelynek birtokba vétele lehetetlennek tűnt a számukra. Ez vetette őket vissza a növekedésben, és emiatt maradtak negyven évig a pusztában. Nem hitték, hogy birtokba tudják venni a földet és képesek lesznek legyőzni Anák fiait. Isten kijelenti számukra, hogy képesek lesznek birtokba venni a földet és legyőzni a szálas népet. Mindezt a Belé vetett hit által. Mert hit által lehetséges a lehetetlen is, legyőzhető a legyőzhetetlennek látszó probléma is. És miért lehetséges ez? Mert az Úr jár előtted és Ő cselekszik.
Az Úr szívükre helyezi, ne gondolják azt, hogy az ő igazságukért vitte be őket az Úr arra a földre. Mindig tudnunk kell: nem vagyunk másoknál különbek, nincsenek érdemeink, nincs saját igazságunk. Az üdvösség kegyelemből van, hit által. Nincs igazságom az Úr előtt, elveszett bűnös vagyok, de az Úr könyörült rajtam. De nem azért, mert méltó vagyok rá, hanem egyedül Jézusért.
Izráel mindig az Úr ellen tusakodott, már a Hóreb hegyénél haragra indították az Urat. Még alig vándoroltak, máris felbosszantották az Urat. Nem voltak engedelmesek, és nem bíztak Benne. A hitetlenség, a bizalom hiánya ingerelte haragra Istent. Nem bíztak a szavában, nem hitték, hogy Mózes negyven napos távolléte nem is elfordulását jelenti, nem tudtak türelemmel várni Isten emberére. A türelmetlenség gyakran rossz és elhamarkodott lépésekhez vezet. A népnek kitartóan kellett volna várni, és imaközösségben Mózes mellé állni. A rossz döntések, a kapkodás ellen az imaközösség jelenthet védelmet. Ők azonban bálványt készítettek, ima helyett szórakoztak.
Jó látni, hogy Mózes imádkozik, közbenjár a vétkező népért. Negyven napig böjtölt és imádkozott, ez számunkra is iránymutató. Nehéz helyzetekben, ellenünk való vétkezés idején imádkozzunk a vétkezőkért. Áronért is imádkozott Mózes. És nem büntetést, hanem bocsánatot kért a számára. Kérjük mi is az Úr bocsánatosát az ellenünk vétkezőkre is.
A Bárány felnyitotta az első négy pecsétet, és négy lovas jön elő (Jel 6,1-8). Ezek végigszáguldják az emberi történelmet. Egy fehér és három sötétebb tónusú ló jön elő. A három sötét ló nyomában pusztulás jár, háború, éhínség, gazdasági válság, járvány. Bizony, ezek a mai napig jelen vannak a földön, az utolsó időkben pedig még erőteljesebb lesz a megnyilvánulásuk. Amerre járnak, a halál arat nyomukban.
Ez a három lovas előre jelzi, milyen körülmények közt él majd Isten népe. A harcok és nyomorúságok között kell megállniuk és megélniük hitüket. Isten népét sem kerülik el a földet sújtó ítéletes események, azonban kérdés, hogyan is éli ezeket meg. Mi is panaszkodunk, Istent okoljuk, vagy kihasználjuk bizonyságtételre  ezeket a lehetőségeket?
A három lovas felbukkanása tulajdonképpen az elutasított evangélium következménye. Mert ahol Isten üzenetét elutasítják, ott marad a békétlenség, az egymás elleni harc. Mert nem a második lovas öli az embereket, hanem ők egymást. A lovas csak elveszi a békességet. És ezt úgy viszi végbe, hogy Jézustól tart távol. Mert Krisztus által békülhetünk meg az Istennel - ha Krisztus kimarad az életünkből, békességre sem találunk.
A fehér lovasban az evangélium hirdetését láthatjuk. Isten gondoskodik róla, hogy a jó hír eljusson az emberekhez. Mindent megtesz azért, hogy megmentse az embert, és ehhez hallani kell az igét. A fehér lovas az evangéliumot juttatja célba, győz, vagyis vannak emberek, akiket szíven talál a hirdetett ige, és hitre jutnak. Olyan jó, hogy még mindig jelen van az evangélium, ebben a bűntől sötét világban az ige a fény. Evangélium nélkül elvesznénk, nem volna lehetőség új életre.
A fehér szín a tisztaságot fejezi ki, az evangélium által lehetséges a megtisztulás. Hirdeti, hogy Jézus vére tisztít meg minden bűntől. Van számunkra reménység a megtisztulásra, nincs az a szennyes élet, ami ne tisztulhatna meg.  Gondoljunk a vámszedőkre, paráznákra, házasságtörőkre, az ő életük is megtisztult az Úr Jézus által.
A fehér lovas jelenléte azt is kifejezi, hogy amíg ő vágtat, a magvetés folyik, az igét hintik, és általa új élet keletkezik. Ahol nincs magvetés, vagy az ördög elkapkodja az igét, gyom növekedik. Mert a gyomot nem kell vetni, az benne van a talajban, és magától nő. Hirdessük, vessük az igét rendületlenül. Ne ijedjünk meg a sötét lovasoktól, akkor sem, ha többen vannak, mert az életet a fehér lovas képviseli.



Ébredj, bizonyságtévő Lélek!

1. Ébredj, bizonyságtévő Lélek! A várfalakra őrök álljanak, Kik bátran szólnak harcra készek, Ha éj borul le, vagy ha kél a nap. Hívásuk zengjen meszsze szerteszét, Az Úrhoz gyűjtve népek seregét! s
2. Ó, bárha lángod fellobogna S ébredne föl sok nemzet fényinél :/: Ó, bár sok szolga, sarlót fogva, Aratna, mígnem leborul az éj! Urunk, e roppant, ért vetésre nézz: A munka sok, a munkás oly kevés!
3. Küldd útra hírnökid csapatját, És adj erőt onnan felül nekik, :/: Hogy veszni a pogányt se hagyják, És szerteűzzék Sátán seregit. Országod jöjjön el minél elébb, Hirdetve szent neved dicséretét!


Isten áldásával.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése