2016. április 23., szombat

Beírva az élet könyvébe



A
z élet ellen való törekvés, a gyilkolás ösztöne jelen van Izráel fiaiban is (5Móz 21,1-23). Gyilkosok a letelepedés után is lesznek, mert a bűn munkálkodik. Azóta sem változott a helyzet, a gonosz működik, ma is van gyilkosság, ma is egyik ember a másik ellen törekszik. Lehetne már másképp, hisz Jézusban új életmintát és életlehetőséget kaptunk. Bárcsak mindenki Őreá figyelne, élete követésre méltó, mindig védte és mentette az életet. Amikor megkövezni viszik Elé a házasságtörő asszonyt, akkor Ő megbocsát neki. Nem ítéli el, hanem egy új életre segíti. A bűnbocsánat rendezi az életet, a kapcsolatokat, és segít visszatalálni az életbe. Menj el, és többé ne vétkezz, szól az Úr szava, ez is fontos, az Úr kegyelme képessé tesz az eddigi bűnökre való nemet mondásra és az új élet megvalósítására. Többé ne vétkezz, ez tőlünk nem telik, csak a Tőle kapott új életből. A Szentlélek Isten ad erőt a nem vétkezésre, amennyiben Jézus nyomában maradok, és Ő tölti be lényemet, sikerül nemet mondani a bűn csábítására. A bennem élő Jézus nem azt az életformát követi, ami szerint korábban éltem. Ő nem akar bűnt elkövetni, inni, drogozni, becsapni másokat, paráználkodni. Pál apostol megtapasztalta az új életet, és elmondja a titkát: „Többé pedig nem én élek, hanem Krisztus él bennem; amely életet pedig most testben élek, az Isten Fiában való hitben élem, aki szeretett engem, és önmagát adta értem” (Gal 2,20). Ez a titok, most már Krisztus él benne, ez ma is lehetséges, de előtte még át kell élnem a Vele való keresztre feszítést, a régi ember halálát.
Az Ószövetségben is a bűnre a vér a megoldás. Csakis a vér kiontásáért nyernek bűnbocsánatot. Egy üszőnek kell meghalnia a bűnért, a mi bűneinkért azonban Isten Báránya fizetett. Ő halt meg a kereszten, és az Ő vére tisztít meg minket minden bűntől. Csodálatos ígéretet olvasunk János apostol első levelében: „Ha megvalljuk bűneinket, ő hű és igaz, hogy megbocsássa bűneinket, és megtisztítson minket minden hamisságtól” (1Jn 1,9). Bűnvallásra van szükségünk a megtisztuláshoz, a bűnbocsánathoz. Az igazi bűnbánat azt jelenti, hogy el is szakadok a bűntől, többé már nem akarom azt tenni, amit eddig tettem.
Az Úr védi az életet, a házassági kapcsolatokat, védi a nőket is. Nem enged visszaélést, sem azt, hogy kiszolgáltatott helyzetbe hozzák a rabnőként feleségül vett nőt.
A Sárkány mindent megtesz Isten népe ellen, üldözi, pusztítja a Jézusról bizonyságtevőket (Jel 13,1-10). Gyilkos indulat hajtja azok ellen, akik megőrzik Isten parancsolatait. Sátán nagyon haragszik Isten szavára, el akarja törölni, ki akarja vonni a világból, mert az ige féken tart, jó irányba terel. Ezért a sátán üldözi azokat, akiknek a Biblia az élet kenyere, és lábaik előtt lámpás. Ha nincs Biblia, az emberek irányíthatóbbak, kézben tarthatók, mert szenvedélyeik által megkötözhetők. Sátán meg akar kötözni, a bűnök felé tereli az embereket, akik a bűnös, szennyes életet szabadságnak vélik.
A gonosz minden erejét és eszköztárát mozgósítja. János a tengerből lát feljönni egy fenevadat. A tanítványok ellen küldött személy olyan, mint egy fenevad, egy vadállat. Több ragadozó tulajdonságait egyesíti magában, teljes mértékben pusztításra törekszik. A sárkánytól kapja erejét, trónját és hatalmát. Utánozza az Úr Jézust, ahogyan Ő az Atyától kapja hatalmát, ez a fenevad a sárkánytól. Azért kapja, mert behódol sátánnak, megteszi mindazt, amit Jézus elutasított. A pusztai megkísértés idején Jézus nemet mondott a világ gazdagságára és a hatalomra. A fenevad ma is munkálkodik, lelkülete jelen van, igyekszik mindenkit a siker, a pénz és a hatalom felé terelni. Nézzünk Jézusra, lássuk meg az Ő egyszerű életét, és merjük Őt választani, mert Jézus az élet.
Ez a fenevad a koronáját szerzi, ez nem a győzteseknek járó koszorú, hanem a szerzett, a mások elnyomása által megkaparintott hatalmat szimbolizálja. Jézus odaadta életét másokért, mentette az embert, míg a fenevad pusztít.
A fenevad munkásságának célja a sárkány imádása, de közben neki is kijut a dicsőségből. Isten gyermekei minden dicsőséget Istennek adnak, csakis Őt imádják. Ne engedjünk a fenevad nyomásának, dicsérjük és imádjuk Krisztust. Ez a fenevad nem a múltat jelzi, hanem azt, ami felé haladunk. Sátán ma is támadja Isten népét, ne gondoljuk, hogy most már nyugalmas életet élhetünk. A világ soha nem fogadja el Isten gyermekeit, hanem mindig elpusztításukra törekszik. Legyünk résen, és figyeljünk Urunkra, álljunk ellen a gonosznak.
A szentek ellen fog hadakozni, de ne ijedjünk meg tőle, mert Urunk hatalmasabb. Lehetséges megmaradni mindvégig a hitben. Urunk megadja hozzá a lehetőséget. Ő velünk van minden napon a világ végezetéig. Nem hagy magunkra, számíthatunk Rá. Igéjén keresztül megerősít, táplál, Lelkével pedig betölt, és szolgálatra alkalmassá tesz.
Nem lesz könnyű helyzet, mint ahogy soha nem könnyű megmaradni a hitben, hiszen az emberek többsége meghódol a világ és a sárkány előtt. Így könnyebb nekik, meghódolni, a bűnt követni könnyebb, mint Krisztusra figyelni, nemet mondani a gonosznak és igent az Úrnak.
Azonban ne csüggedjünk, ha sokan imádják is a fenevadat, csak azok, akik nincsenek beírva a Bárány életkönyvébe. Tehát nem vagyunk magunkban, vannak és lesznek hűségesek, mert az Úr népe ma is jelen van. Ők tudják, hogy nem a pénz, a hatalom, a behódolás, a jobb megélhetés, a szerzés a lényeg, hanem az, hogy be legyek írva az élet könyvébe. Be vagyok-e írva? Mert oda csak a Bárány vérével írnak. Akit ez a vér megtisztít, aki Isten Lelke által újjászületik, bekerül oda. Tehát nem az a kérdés, milyen az életem, üldöznek, elfogadnak, jó a világ véleménye rólam, hanem az, benne van-e a nevem abban a könyvben. Aki hisz a Fiúban, annak örök élete van, az beíratott. Ez mindennél fontosabb, a tanítványoknak is azt mondta az Úr, nem az a fontos, hogy milyen élményre és sikerre tesznek szert a szolgálatban, hanem az, hogy a nevük fel legyen írva a mennyben. Igen, ez a legfontosabb.



Aki értem megnyíltál

1. Aki értem megnyíltál, Rejts el, ó, örök kőszál! Az a víz s a drága vér, Melyet ontál a bűnér', Gyógyír légyen lelkemnek, Bűntől s vádtól mentsen meg!
2. Törvényednek eleget Bűnös ember nem tehet; Buzgóságom égne bár, S folyna könnyem, mint az ár: Elégtételt az nem ad, Csak te válthatsz meg magad.
3. Jövök, semmit nem hozva, Keresztedbe fogózva, Meztelen, hogy felruházz, Árván, bízva, hogy megszánsz; Nem hagy a bűn pihenést: Mosd le, ó, mert megemészt!
4. Ha bevégzem életem, és lezárul már szemem, Ismeretlen bár az út, Hozzád lelkem mennybe jut: Aki értem megnyíltál, Rejts el, ó, örök kőszál!


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése