2016. április 4., hétfő

Légy éber!



E
bben a fejezetben az Úr tanítja népét, eléjük tárja az Isten népévé válás útját, megmutatja az életüket vezető és védő törvényeket, rámutat a legfontosabbakra (5Móz 4,1-49). Isten országában az Úr szava, az ige a legfontosabb, az, hogy megtartsák, amit Isten mondott a számukra. Csak akkor lesznek képesek a többi néptől eltérően élni, ha mindig az igéhez igazodnak. Számunkra is fontos üzenet az ige, az ige az Úrral való kapcsolat eszköze, általa pillanthatunk bele Lényébe, és tárul fel előttünk az Ő akarata is. Az igéből ismerjük meg igazán Urunkat, és általa válhatunk Isten népévé. Az ige vezet az úton, segítséget ad a krisztusi emberré való formálódáshoz. Az Úr felhívja figyelmünket, hogy ne tegyünk az igéhez, vagyis ne tegyük bele azt, amit benne szeretnénk látni, ami után vágyunk. De ne is vegyünk el belőle, azaz ne könnyítsünk rajta, az ige így jó, mert Isten tudja, milyen jelzőtáblákra és mire van szükségünk.
Az igét azért adta az Úr, hogy aszerint éljük, megtartsuk. A népnek is a szívére köti mindezt. Ha megtartják az Úr parancsolatait, élni fognak, de ha nem veszik komolyan, amit tanultak, akkor elvesznek. Fontos, hogy nem csupán törvényt kaptak, hanem az Úr személyesen is bemutatkozott nekik. Látták hatalmas tetteit, átélték szabadítását, így van mire támaszkodni. Az Úr tettei a mában és a jövőben is biztatást jelentenek, erőt adnak. Beléjük lehet kapaszkodni, mert jelzik: ahogyan korábban megsegített az Úr, úgy fog most is. A mi Istenünk élő valóság, Krisztus feltámadott, és a mai napig lehet vele találkozni.
Aki keresni kezdi az Urat, az meg is találja. Azonban csak akkor, ha teljes szívvel keressük Őt. Ne az ajándékait keresd, ne arra várj, hogy valamit adjon, hanem Őt magát keresd. Milyen jó, amikor az Isten megismerése utáni vágy ott van a szívünkben, amikor szomjazunk Utána, mint a szarvas a folyóvízre. Az ígéret pedig arról szól, hogy aki így keres és vágyakozik, az megtalálja Őt. Ha nyomorúságba jutottunk is bűneink és vétkeink miatt, de ezt meglátva teljes szívvel keressük, megtaláljuk életünk Urát. Isten ma is megtalálható, hisz azért jelentette ki magát az igében, majd Jézusban, hogy megismerhessük Őt. Ezért meg is tesz mindent, utánunk jön, mert igazából Ő az, Aki keres, mert nem akarja, hogy elvesszünk. 
Izráel történetének a megvizsgálása, más népek történetével való összevetése is azt mutatja, hogy nincs más Isten, csak az Úr. Ő mutatta meg tettekkel is szeretetét és hatalmát. Megjelent Mózesnek, majd sok-sok csodát vitt végbe, hogy Izráelt megmentse és az ígéret földjére bevezesse. Nincs más Isten, csak egyedül a Jézus Krisztus Atyja. Ő az örökkévaló, nincs Hozzá fogható. A népek istenei nem istenek, egy sem azonos a Biblia Istenével. Kegyelem, hogy mi is megismerhetjük Őt. Kegyelem, hogy Jézus Krisztus által a gyermekei lehetünk. 
Istenről megtudjuk, hogy Ő esélyt ad mindenkinek, még a nem szándékosan gyilkoló embernek is. Menekültvárosokat jelöl ki, és aki oda megérkezik, oltalmat talál. A mi menedékvárosunk a kereszt, aki odamenekül, életet nyer, mert Jézus magára vette az ítéletünket.
Istenről bizonyságot kell tenni, ismertessük meg Őt gyermekeinkkel, a következő nemzedékkel. Merjük elmondani az Úr tetteit, merjünk bizonyságot tenni nevéről, akkor is, ha nem fogadják azt el. Hadd tudják azonban, hogy Isten jelen van, bármikor segítségül hívható.
A levélírás folytatódik, Jánosnak nincs szünete, a Gazda sorra küldi az üzeneteket az Övéi számára (Jel 2,18-3,6). És olyan jó, hogy folytatódnak, hogy ma is, és minden napon van üzenet, hiszen olyan szükségünk van rá. Személyes kapcsolat nélkül nagyon nehéz az élet, tartozni kell valakihez, és Isten lehajol Jézusban, és azt mondja, enyém vagy, Hozzám tartozol. Ezt naponta megerősíti, amikor kinyitjuk az igét. Ez nagyon jó, hiszen vannak, akik azt mondják, nincs senkijük, magukban vannak, sőt, gyakran még azok is egyedül érzik magukat, akik körül vannak véve emberekkel, de úgy érzik, velük senki nem törődik, ők senkinek sem fontosak. Ez a levél és az egész Biblia azt üzeni, az Úrnak fontos vagy, Ő most is neked üzen. Mert olyan csodálatos, amikor az igét kézbe vesszük, azt éljük át, hogy most velem beszél az Úr, akkor is, ha időközben mások is leülnek az ige mellé. Az ige által mindig én vagyok megszólítva, és most is szól az Úr. Legyen öröm a szívünkben, és fogadjuk nyitott szívvel mindazt, amit mond. Ha néha kemények a szavak, az is azt bizonyítja, hogy szeret, mert meg akar akadályozni rossz döntésben, rossz irány felé való haladásban. 
Most két levélre is figyelhetünk egyszerre, mindkettőben bemutatkozik az Úr, és kétféle oldaláról ismerhetjük meg. Olyan, mint a tűzláng, mint a csipkebokorban megjelenő Isten, a láng nem pusztít, hanem bevilágít a szíveinkbe. Megmutatja, kik vagyunk, feltárja a bajokat is, sőt, a tűz tisztít is. A beteg szívet megtisztítja. Tisztító, megújító szeretetével jön felénk Istenünk.
De Ő az, Akinél a Dávid kulcsa található, Ő nyitja meg előttünk az élet, az Isten országa kapuját, és senki be nem zárhatja azt előttünk. Ez nagyszerű hír, Isten országának ajtaja nyitva áll, csak be kell rajta lépni, ha elindulok, senki nem zárhatja be előttem, mert az Úr vár. Azonban az is fontos, hogy ha Ő már bezárja, senki és semmi sem nyithatja azt ki. Ha bezáródik az ajtó, nem nyitja már semmi, sem a jó cselekedetek, sem az egyházhoz való tartozásra való hivatkozás. Ezért még most kell igyekeznünk bemenni, az ajtót a Jézus nevében való hit nyitja. A hit, hogy az Ő neve által nyerünk bűnbocsánatot és új életet. Nincs más kulcs, csak a hit, és a hit előtt feltárul az ajtó és az ország titka.
A thiatirai gyülekezetben az Úr látja a hitet, a szeretetet és a szolgálatot; vajon ez a hármas jelen van-e az én életemben? Agapé, pisztisz, diakónia, ezek a keresztyén élet alapjai, csak együtt működnek. Ha valamelyik nincs jelen, hiányos az életünk.
Azonban nemcsak a jót, hanem a rosszat is meglátja az Úr, és felszólít annak megváltoztatására, eltávolítására. A rossz, a világ életmódjának, szokásainak, isteneinek a beengedése a krisztusi élet felhígítása. Az anyagi élet, a megélhetés területén kíván a világ kiszolgáltatott helyzetbe hozni. Csak akkor tudnak megélni, ha a kézművesipar különféle egyesületeibe belépnek, áldoznak isteneiknek, és részt vesznek kultikus orgiáikon. Aki ezt nem teszi meg, tönkremegy, mert kizárják a céhből. Nem tud érvényesülni nélkülük. Nagyon nehéz helyzet ez, veszélybe kerül az eddig felépített élet, a család, a gyerekek jövője. Mit lehet tenni? Vagy megalkudni és belépni, úgy élni, ahogy ők, vagy elutasítani és áldozatok árán is vállalni Krisztust. Sokan vállalták az Urat, és így nehéz helyzetbe kerültek. Ám volt egy csoport, amelyik azt mondta, nem kell ennyire merevnek lenni, semmi rossz nincs abban, ha ezeken az alkalmakon részt vesznek. A keresztyénnek is kell szórakozás. Az Úr azonban ezt nem fogadja el. Övéi élete nem a világtól függ, a tanítványok nem követhetik a világ életmódját, nem lehet minta az, ami a világban van, mert így meggyengül a gyülekezet. Elveszíti sóízét és a hatását Isten népe, ezt pedig az Úr nem fogadja el, megítéli. Bizony, ez nagyon mai probléma, a mai egyházba is beszivárgott, sőt, már beömlött a világ, de Urunk ezt megítéli, időt ad, hogy megtérve az Ő akaratához szabjuk magunkat, és úgy éljünk, ahogyan Ő élt.
Aki pedig nem vette át ezt az irányvonalat, tartsa meg a hitet, az evangéliumot, és továbbra is ragaszkodjon az Úrhoz, akkor is, ha ebben az életben ez sok hátránnyal jár. De Urunk el fog jönni, egyszer lejár a kegyelmi idő, véget ér a szenvedés, és az Úrral leszünk.
Fontos azt is látni, hogy soha nem érezhetjük magunkat biztonságban, a gonosz nagyon ötletes, és soha nem adja fel, mert azt szeretné, ha a világosság nem lobogna. Ezért Urunk azt kéri, legyünk éberek, igen, ma is légy éber, figyelj Uradra, és ne feledd, ma is Őreá van szükséged.
Vissza kell emlékezni a tiszta evangéliumra, a megmentő igére, hogy egyedük kegyelemből van üdvösségünk, hit által, és nem tőlünk van, hanem Isten ajándéka. A kegyelem, az új élet és a benne való megmaradás és növekedés is Isten ajándéka. Minden az Ő munkája bennünk. Erről a munkáról tehetünk bizonyságot, adhatjuk tovább az életmentő igét, mert a lelki halálból is az Úr szava képes kiemelni.
Vannak, akik nem szennyezték be ruháikat, vagyis meg lehet maradni tisztán, az Úrral való kapcsolat által elkerülhetjük a szennyet, a bűnt. De ha bekoszolódnánk, az Úr vére megtisztít.


Légy éber reggel

1. 
Légy éber reggel, bár felhőtlen égbolt
Vihartalan, csendes napot ígér.
Kelhet vihar szívedben, mely a vándort
Lesújtja, míg honába tér.
Ó, szüntelen légy éberen,
S imádkozzál, fiam!

2. 
Légy éber délben, míg a földi zajban
Az ég békéje feledésbe megy!
Ó, lelj egy percet lenni egymagadban,
Hogy ott kiöntsd a szívedet!
Ó, szüntelen légy éberen,
S imádkozzál, fiam!

3. 
Légy éber este, míg csend száll a tájra,
Keresd fel égi hű Barátodat!
Úgy fáj a szíve, ha hiába várna,
Ha jössz, kitárt karral fogad.
Ó, szüntelen légy éberen,
S imádkozzál, fiam!

4. 
Légy éber, ó, napod bármerre fordul,
Mert szüntelen vigyáz az ellen is,
S a szentek szentjét elfoglalja orvul,
Ha égő hittel telve nincs!
Ó, szüntelen légy éberen,
S imádkozzál, fiam!

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése