2016. június 18., szombat

Ahogy szeretnétek, … ti is úgy



A
 törzsek családjait állítja elénk az ige (1Krón 7,1-40). A névsorból kiemelkednek a családfők, akik kiváló vitézek voltak. Vitézségükről voltak ismertek, a bajban, harcban számíthattak rájuk, a letelepülés utáni harcokban kitűntek. Sok kiváló vitéz volt a törzsek családjaiban, tulajdonképpen ezen a helyen tudtak kitűnni, itt mutatták meg rátermettségüket, hozzáértésüket.
Voltak hadi szolgálatra rendelt csapatok, tehát a törzsek csapatokat adtak az ország védelmére. Mindezekből annyit láthatunk, hogy mi már Krisztus katonái lehetünk. Hív országa szolgálatára. Az evangélium ügyében lehetünk az Ő kiváló vitézei. Mert a jó hír továbbadása bízatott ránk. Az a feladat, hogy hitünkről bizonyságot tegyünk.
A származási jegyzék alapján Isten népe iránti hűsége és szeretete is elénk kerül. Isten megáldotta övéit, és a küzdelmes évek, az ellenség szorongatásai idején is szaporodtak. Bármilyen nehéz időket éltek is, vállalták a gyermekáldást. Ők is átéltek tragikus eseményeket, nehéz szituációkat, ám ezekben is diadalmaskodtak, Istenbe vetett hitük által. Ma is vannak problémák, nehéz élethelyzetek, ám Isten kegyelme által diadalmaskodhatunk. Le lehet győzni a problémákat. Ahogyan a törzsek családjai győztek, úgy mehetünk Krisztus által mi is tovább győztesen. Soha ne lefelé vagy emberekre tekintsünk, hanem Urunkra. Ezt mondja a Zsidókhoz írt levél szerzője is: „Nézzünk fel Jézusra, a hit szerzőjére és beteljesítőjére, aki az előtte levő öröm helyett – a gyalázattal nem törődve – vállalta a keresztet, és Isten trónjának a jobbjára ült” (Zsid 12,2).
Lukács egy sík helyen láttatja az Urat, Aki a tanítványaihoz fordul és tanítja őket (Lk 6,20-36). Szól az elhívottakhoz, elmondja, mire számíthatnak, feltárja előttük Isten országát. De fel is készíti őket az előttük álló időszakra.
Boldog- és jajmondások feszülnek egymásnak. A boldogmondások azoknak szólnak, akik hallják a hívást, és elindulnak követni Őt. Azokhoz szól, akik Rábízzák magukat, akik készek Érte mindent elhagyni.
Azokat mondja boldognak Jézus, akikre mi nem mondanánk, hiszen a szegényt, a sírót, az éhezőt és a szenvedőt nem mondjuk boldognak. Ezeket inkább sajnáljuk, szerencsétleneknek gondoljuk, és ha lehet, segítjük őket.
Boldogok vagytok, szegények, mert tiétek az Isten országa, itt tehát Isten országa megtapasztalásáról beszél az Úr. Azok a boldogok, akik belépnek oda.  Miért a szegények mehetnek be, miért övék Isten országa? Azért, mert ők érzik a rászorultságukat, de azt is látnunk kell, hogy nem automatikusan minden szegényről van itt szó, hanem azokról, akik elsősorban lelkükben szegények. Azokról beszél az Úr, akik a szívükben látják, hogy Isten kegyelmére szorulnak. Nincsenek értékeik, erényeik, amikre építhetnének, csak a kegyelem marad a számukra. Tulajdonképpen az igazán szegény az a bűnös ember, aki ezt látja, és bűnbánattal az Úr elé áll. A laodíceai gyülekezet tagjai nem látták, ők úgy gondolták, már nincs szükségük semmire, Isten nélkül is elboldogulnak.
Akik most éheznek, majd megelégíttetnek. Az Úr megelégíti a Hozzá fordulókat, élő vizet és az élet kenyerét kínálja számukra. Ezekkel az eledelekkel lényünket táplálja. Jézus rámutat, hogy nem azonnal kapjuk meg, amire vágyunk, amit szeretnénk. Isten országa nem szolgáltató központ. Most és majd. Most éhezel, és majd megelégíttetsz, vagyis meg kell tanulni várni.
Isten országa egész más, mint a mi világunk, itt nem a törtetők jutnak előre, nem azok, akik másokat semmibe vesznek és átgázolnak rajtuk, hanem azok, akik elismerik alkalmatlanságukat, és az Úrra bízzák magukat.
Boldogok vagyunk-e, amikor gyaláznak, üldöznek az Úrért? Az öröm-e az első reakció? Tudok-e örülni azért, hogy méltónak találtattam az Úr nevéért való gyalázatra? Bizony, nem az öröm az első, inkább a méltatlankodás, tiltakozás, felháborodás: nem ezt érdemeljük. Urunk valóban nem a szenvedést érdemelte, mert Benne nem volt bűn, még Pilátus is kijelentette ezt, mégis megfeszítették.
Vannak jajok is, nem csak boldogság, hanem jaj. Mennyire fordítva is működik az Ország, azok a boldogok, akik a világban bolondoknak látszanak, és az irigyeltek, akik mindent elérnek, azok jajt kapnak. Miért van ez így? Mert aki csak a vagyonában, összeköttetéseiben, saját magában bízik, majd megtapasztalja, hogy Isten előtt nem tud megállni. Aki kihagyja Istent az életéből a földi javakért, a boldogulásért, jajjal találja magát szemben. Mert ebben a világban meglehet mindenünk, de Isten országát csak a kereszt, a Jézusban való élő hit nyitja meg a számunkra.
Isten országában másképp alakulnak a kapcsolatok. Itt a megbocsátás, az áldásmondás, a másikkal való jó cselekvése a törvény. Jó elcsendesedve végiggondolni: én milyen elvek alapján élek? Mi határoz meg: Jézusnak ezek a szavai, vagy a saját indulataim, a hagyományok? Bizony, legtöbbször nem az Úr szava szerint cselekszünk, az első reakció: amilyen az adjon Isten, olyan a fogadj Isten. Igen, mi is visszafizetni akarunk, de Jézus kiveszi a szívünkből ezt a hozzáállást. Ő fizetett a bűnökért, így számunkra a megbocsátás marad. Ez az élet alapja, mert Isten is megbocsát Jézusért. 
Az Úr vezérfonalat is ad a számunkra: ahogy szeretnétek, hogy veletek bánjanak, ti is úgy bánjatok velük. Ti is úgy, ahogy szeretnétek, amit másoktól elvártok, azt tegyétek meg feléjük. Előbb ti tegyétek meg, és csak aztán várjátok el másoktól. Bizony, könnyebb elvárni, mint megtenni, és Urunk ezt kéri, tedd, amit vársz. Te kezdd el szeretni az ellenséged, te áldd, te segíts neki, ha bajba jut, és a többit bízd Atyádra.
Jézus a szeretetet kiemeli a viszonzás köréből, ne azért szeressünk, mert viszontszeretnek, vagy ne csak azokat, akik már szeretnek, hanem azokat, akik még nem szeretnek. Ne azért tegyünk meg valamit, hogy visszakapjuk.

AZ ÍRÁS SZÉJJELTÉPVE

1.  
Az írás széjjeltépve,
Szabad vagyok, szabad!
Tudom, hogy megvettél Te,
Meggyőztél már magad!
Fizettél értem drága vért,
S ártatlan életeddel
Áldoztál lelkemért.
2.  
Álnokság nem volt Benned,
Szent vagy, szeplőtelen,
Bűnöm mégis viselted,
Jótállóm vagy nekem.
Elvetted bűnöm teljesen,
Lelkem nem nyomja most már
Még egy porszemnyi sem.
3.  
Ha önmagamra nézek,
Hamar elcsüggedek,
De Jézus, látva Téged,
Újult erőt nyerek.
Öröm tölti el lelkemet,
Hogy Jézus vére által
Igaz s boldog lehet.
4.  
Isten Báránya, Téged
Dicsérlek éj s napon;
Üdvszerző szenvedésed
Meg nem hálálhatom.
Áldott légy, drága kezesünk,
És a Te nagy nevednek
Zengjen dicséretünk!

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése