2016. június 13., hétfő

Akarom!



M
egérkeztünk Dávid családjához, az Úr elhívott szolgájához, aki teljes életét Neki szentelte (1Krón 3,1-24). Dávid már gyermekkorától felfelé nézett, az Úr szavára figyelt. A juhok mellett is megtapasztalta Isten közelségét. Tehát a munkában is kapcsolatban volt az Úrral. Ez fontos, a napi tevékenységeink között is legyen Ő a legfontosabb, tartsuk Vele a kapcsolatot. Ez az időszak készítette fel a jövőre, az uralkodásra. Sok olyan tapasztalatot hasznosít a későbbiek során, amit a nyáj mellett szerzett. Csodálatos is lehetett, a csöndben, távol minden zajtól, a természet lágy ölén, együtt lenni az Úrral. Mi is keressük a csöndet, az Úrral való közösséget. Mi már, egy kisebb méretű Bibliával a kézben, bármikor félrevonulhatunk és tarthatunk igeolvasási szünetet. Sokan tartanak kávé- vagy cigarettaszünetet, mi tartsunk igeolvasási és imaszünetet.
Azonban azt is látjuk, hogy a későbbiek során ő sem mindig az Úr szavára figyelt. Vétkezett, de amikor bűnbánatra jutott, Isten megbocsátott neki. A sok feleség vállalásának is meglett a következménye, mert először minden szépnek látszik, ám a számlát egyszer benyújtják. Eljön az idő, amikor aratni kell azt, amit elvetettünk. A sok feleségnek a gyermekei között konfliktusok alakulnak ki, rivalizálás történik, többen is szeretnék apjukat követni majd a trónon. Amikor eltérünk az igétől, mindig következményekkel jár.
Dávid gyermekei közül többen is már nem Istenre figyelnek. Nem kérdezik, hol akarja látni őket az Úr, azt pedig különösen nem, hogy nekik szánta-e az Úr a trónt. Így azután maguk akarják azt majd megszerezni. Nagy veszély, amikor magunk akarjuk megszerezni mindazt, ami szükséges. Isten országának kapuja imádságra működik. A jelszó: kérjétek, és megkapjátok. Olyan nehezen tanuljuk ezt meg. Miért? Mert a kérés mellé türelmes várakozást kell társítani. Nem biztos, hogy azonnal megkapjuk, amit kértünk. Isten mindig a maga idejében cselekszik. Ne legyünk türelmetlenek, még ha nehéz is a várakozás, mert a dolgok siettetése mindig zűrzavart okoz. Ábrahám és Sára a jó példa erre, türelmetlenekké váltak, nehéz volt kivárni az ígéret beteljesedését, ezért saját ötletük alapján siettették azt, és besegítettek az Úrnak. Azonban ebből nem származott jó. A türelmetlenség és az Úrnak való besegítés soha nem jár áldással.
Azonban Isten mindent javukra tud fordítani, akik Őt szeretik, azok megtapasztalják ezt a fordítást. Ez nagyon megy az Úrnak, kiválóan képes jóra fordítani elrontott életeket, mások által rossznak tervezett eseményeket. A zsidók rosszat terveztek Pál apostol ellen, amikor elfogatták, ám az Úr ezt felhasználta az apostol Rómába való eljuttatására. Az állam költségén utazott az evangélium a világ központjába, és kezdte átformálni azt, mert az evangélium Isten ereje, ez ma is működik és hat.
Jól ismert történeteket olvasunk ma az evangéliumból, talán ezért gyorsan át is suhanunk rajta, hisz ismerjük (Lk 5,1-16). Tudjuk, mire kell figyelni, így azután elolvassuk, és üzenet nélkül maradunk. Figyeljünk most alázattal ezekre a csodálatos reményt adó igékre. 
Már sokaság között látjuk Urunkat, Lénye és hatalma vonzza az embereket. Mindegy, hogy szombat vagy munkanap, mennek, mert Isten jelenléte árad Belőle. Az emberek pedig ezt érzékelik, és rádöbbennek: erre van szükségük. Induljunk meg Jézus felé, engedjük, hogy Lénye vonzzon, és lássuk meg, hogy Őreá van szükségünk.
Jézus a tömeg között is meglátja a veszteglőket, a kudarcélményen átesetteket. Ő meglát téged is. Talán te is félrevonultál kis csónakoddal, és ott vesztegelsz az élet partján, keserűséggel vagy haraggal a szívedben. Lehet, hogy Istent okolod, amiért üres maradt a háló. Ám Ő most is figyel rád, keresi a szíved, és a kudarcot akarja felhasználni arra, hogy közelebb kerüljön hozzád.
Csodálatos, pont most száll be Jézus az egyik csalódott halász hajójába. Igen, beszáll a hajódba. Nem megy el melletted. Lehet, hogy most legszívesebben elbújnál valahová magad, azonban Ő keres, belép a csónakba. Azt jelenti ez, ott van veled, nem hagy magadra. Előbb tanít, nem is Pétert, hanem a sokaságot. Talán most még nem is figyelne rá Péter, de a sokaságnak mondott ige őt is eléri. Még nem látszik, de mozog benne.
Aztán Pétert veszi az Úr kezelésbe, kudarcán keresztül közelíti meg. Ami nem sikerült, abban szólítja meg és tárja fel előtte hatalmát. A parancs nem olyan, amit Péter vár. Ellenkezik minden tapasztalata és tudása ellene: most nem lehet halat fogni, nem alkalmas az idő.
Jézus azonban felszólítja, most menj, és a mélyre evezz. Péterben minden tiltakozik ez ellen, de Jézus lényének nem tud ellenállni. Rádöbben, hogy Jézus szava Isten szava, érdemes komolyan venni.
Amikor engedelmeskedik, sok halat fognak, és ebből megtanulja, hogy ha kudarcot vallunk, nem a feladás, a magunkba süppedés a megoldás. Mindig újra lehet kezdeni. Ami lényeges, hogy most Jézussal kezdjük újra. Ha kudarcot vallottál a munkádban, a családodban, úgy érzed, nem boldogulsz, vagy nem mennek a vizsgák, és minden olyan nehéz, kezdd újra, de Jézussal. Péter felismeri, hogy akkor működnek a dolgok, ha Jézus szavára cselekszik. Próbáld meg te is, Vele. Ne add fel, ne törődj bele a kudarcba, ne mondd, ez nekem nem megy, én nem tudok mi tenni. Próbáld meg az Úrral újrakezdeni, mert lehetséges. Péter is megtanulja, Vele lehet újrakezdeni. Azt is elsajátítja, hogy mindent Jézus szava szerint kell tenni.
Mindennek a következménye: Péter felismeri, mi van a szívében, meglátja bűneit, és tudja, csak szívváltozással lehet Jézus követője. Gyakran az a problémánk, hogy a régi szívvel akarjuk követni Urunkat, de az úgy nem működik. A régi sémákhoz ragaszkodunk, és nem figyelünk Jézus módszerére.
Jézus nem küld el, és Péter boldogan, mindent otthagyva követi Őt. Mindennél többet ér a számára, Jézus. Többet ér-e Ő mindennél a számodra? Vagy még azért a karrier, a vagyon sokkal fontosabb? Hagyj mindent a parton, és menj Őutána.
Jézus tovább megy, viszi az evangéliumot, beszél Isten országáról, és bemutatja azt. Meg kell látni, hogy Isten országa a lehetőségek világa. Kitárul az élet az addig félretettek, a betegségektől sújtottak, a bűn hálójában vergődők előtt is. Isten országa kiemel a bűnből a pusztulásból, ezt érzékeli hitével a leprás. Jézus meg tud gyógyítani, de meg akar-e? Sokak kérdése ez. Az ördög belesugallja a szívekbe: te olyan bűnös vagy, hogy Istennek se kellesz. Mindenki fontos Neki, csak te nem. Számodra nincs esély. Milyen áldott szó: akarom, ezzel világossá válik, hogy van esély. Jézus téged is szabaddá akar tenni. Hiszed-e, hogy ezt meg is tudja valósítani? Halljuk meg az Úr szavát: akarom, hogy megtisztulj, akarom, hogy rendbe jöjjön az életed, a házasságod, a gyermekeiddel való kapcsolatod. Akarom! - mondja az Úr. És ha Ő mondja, akkor az úgy van.



Ó, könyörgést meghallgató


1. Ó, könyörgést meghallgató Édes Atya, mindenható, Ha lelkem hozzád emelkedik, És a buzgóság szárnyain, Ajakim óhajtásain Elődbe érvén, reménykedik: Érzem, hogy az örök élet Már e földön az enyém lett.
2. Ha örömmel gerjedezem És rebegni igyekezem, Tetőled mennyi áldást vészek! Feltekintvén rád, Atyámra, :/: Könny csordul már az orcámra; Azáltal olyan újjá lészek, Mint a plánta, mikor arra Harmatcseppet szülsz hajnalra.
3. Ha szívemet bánat járja, Szemem keserűség árja: Előtted való zokogásom; Titkon ajtómat behajtva :/: És magánosan sóhajtva Akkor is édes újulásom, Mert minden könnyűvel, jajjal Könnyebbül sorsom egy bajjal.
4. Ha templomban megjelenek, Ahol összesereglenek, Felséges neved imádói: Velük együtt fohászkodva :/: Úgy tetszik, mintha vigadva Ott volnék, hol a menny lakói A te királyi székednek Előtte letelepednek.
5. Te, ki a szív mozdulásit, Mint a vizeknek folyásit, Szabadon hajtod ide s tova, Neveld ezt az érzést bennem, :/: És taníts jól könyörgenem; Majd egyszer pedig, Mennyek ura, Vigy be az egek egébe, Imádásod szent helyébe.



Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése