2016. június 12., vasárnap

Beszéljünk a másikról Jézusnak!



A
 Krónikák könyvének első fejezete Ádámmal kezdődik, rámutat: vele indul az emberiség története (1Krón 1,1-2,55). Így azután világossá válik, hogy van kezdete az ember életének. Ez a kezdet Isten teremtése nyomán indul. Ádámmal indul az életünk, de sajnos nemcsak az élet kódolódik tovább általa, hanem a bűn is. Ádámtól örököljük az Isten iránti engedetlenséget. Azonban látnunk kell, hogy az Úr Jézus személyében eljött a második Ádám, és Ő megszabadít a bűn hatalma alól.
Itt látjuk a névsorban az első elnyomót, aki mások leigázásában lelte kedvét. A bűn agresszívvé, erőszakossá és elnyomóvá tette az embert. Azonban az Úr Jézus irányt mutat ebben a kérdésben is. Tanítványai számára nem megoldás az elnyomás, a hatalmaskodás. És ebben Ő maga mutat példát, nem az ember ellen, hanem az emberért él. A szolgáló életformát hozta el világunkba, aki nagy akar lenni, az lehet mindenki szolgája. A lehajló szolgálatban domborodhat ki a nagyságunk. Ma, aki nagy, legtöbbször elnyomó, életet kioltó. Jézus nem a pusztításban, az élet elvétele által lett nagy, hanem az által, hogy önmagát adta oda értünk, bűnösökért.
Eljutunk Ábrahámig, akit Isten hívott el, és olvashatunk a leszármazottairól, egy egész népes táborról. Eddig, amikor az Úr elhívta, hetvenedik esztendejében járt, és még nem volt gyermeke. Isten előtt nem az életkor, hanem az engedelmesség számít. Soha ne mondjuk, már késő, számomra nincs esély, nincs új lehetőség. Ábrahám elhívása üzeni, nincs reménytelen és esélytelen élet. Isten nyomában járva nagy lehetőségek nyílhatnak meg előttünk.
A szentíró felvázolja Ábrahám leszármazottait, köztük Jákób tizenkét fiát, akik által törzzsé, majd népé váltak. A kicsiny, egyszemélyes kezdet nagy néppé vált. Mindez Isten munkája, Őt dicsőíti. Hatalmas anyagi befektetés nélkül valósult meg ez a projekt. Mert nem minden pénz kérdése. Isten a kevésből is tud nagyot létrehozni.
Júda családjába beütött a gonosz, és ez Ér életébe került. Megölte az Úr, ebben benne van, hogy nem az Úr útján járt, és ennek következtében halt meg. Mi gyakran Istenre hárítjuk saját rossz döntéseink, életvitelünk következményeit. Istent tesszük felelőssé, és nem merjük vállalni bűnbánattal a múltunkat. Isten rendezni akarja vétkeinket, azért adta oda Jézust. Mi képtelenek vagyunk a számlát kiegyenlíteni, az Úr Jézus megtette ezt helyettünk. Őbenne és Őáltala gyógyulhatnak lelki sebeink, és az egymástól kapott sebek is.
Jézus megkezdte szolgálatát, mégpedig hazai pályán (Lk 4,14-44). Názáretben tett vallást először küldetéséről, és itt mutatott rá arra, hogy az ézsaiási próféciák Benne teljesedtek be. Csodálatos üzenet ez, Jézust Isten Lelke, és nem saját álmai, vágyai vezetik. Számunkra is ez a járható út, bízzuk magunkat Isten lelkére.
Az Úr is megtapasztalja, hogy saját városában milyen nehéz Istent képviselni. Nem értik a földijei az ige üzenetét. Nem nézik ki belőle a messiást. Úgy vélik, Jézus nem lehet az, mert ismerik a családját. Hányszor mi sem nézzük ki a másikból az új élet lehetőségét. Beskatulyázzuk, és elkönyveljük: belőle nem lehet új ember. Vagy előre leírjuk, ő nem lesz képes azt a feladatot elvégezni, ő nem fogja az életben megállni a helyét. Azonban az Úr ismeri szívünket, tudja, hogy Lelke által képesek leszünk arra, amire kiválasztott.
Innen Kapernaumba visz Jézus útja, itt nyitottabbak az igére, befogadják Őt, és tapasztalják szavának újjáteremtő erejét. Az ördögtől megszállottat meggyógyítja, az ördöggel pedig nem áll le vitázni. A gonosz el akarja hitetni az emberekkel, hogy Jézus pusztítani akar. Azonban Ő még az tisztátalan lelket sem semmisíti meg, csak kiutasítja az emberből. A gonosz odaveti ezt az embert. Mintha azt mondaná, itt van, kezdj vele, amit akarsz, és hozz ki belőle valami jobbat, ha tudsz. És Jézus kihozza a jobbat, minden életből ki tudja hozni a jobbat. Vigyük Hozzá életünket, és Vele egy jobb, teljesebb élet kezdődhet el.
Simon házában a tanítványok szólnak a beteg anyós érdekében Jézusnak. Már felismerték, hogy lehet Jézust segítségül hívni. Szabad nekünk is beszélni másokról Jézusnak. Mindazokról szólhatunk Neki, akiknek nem tudunk még Jézusról beszélni. De ez ne keserítsen el, mert Jézushoz bármikor és bárkit vihetünk. Legtöbbször ez az igazi megoldás, és az a legjobb, ha előbb beszélünk Jézusnak arról, akinek bizonyságot készülünk tenni.
Az Úr meggyógyítja az anyóst, és ő azonnal szolgál neki. Szolgálatra gyógyul meg ez az asszony. Sőt, azt mondhatjuk, az gyógyult meg igazán, aki elkezd szolgálni. Mert aki megtapasztalja az Úr szabadítását, gyógyítását, annak a szíve hálás lesz, az Gyógyítóját akarja szolgálni.
Sok ember számára a betegség ok a Jézushoz menetelre. Ha nem lenne betegük, nem mennének, akkor a munka foglalná le őket, de mivel van beteg, elindulnak Jézus felé. Ma is van, amikor egy betegség vagy nehéz élethelyzet, egy zátonyra futott házasság indít el az Úr felé. Ha a magunk erejéből rendben lenne az életünk, talán nem is keresnénk Őt.


Jöjj, királyom, Jézusom!


1. Jöjj, királyom, Jézusom! Szívem, íme, megnyitom. A gonosztól óvj te meg, Meg ne rontson engemet.
2. Véreddel, mely el-kifolyt, Mosd le rólam, ami folt; Élet útját megmutasd, Én meg nem találom azt.
3. Gyógyítsd meg sok nyavalyám, Enyhíts szívem bánatán; Kétség, gond ha gyötrenek, Biztasd nádszál hitemet.
4. Van hatalmad rá, tudom, Míveld, édes Jézusom: Hit, remény és szeretet Töltse be a szívemet.
5. A keresztet te adod, Adj hozzá alázatot: Hordjam olyan csendesen, Mint egykor te, Mesterem.
6. Majd ha véget ér a harc S megpihentetni akarsz: megragadom jobbodat, S mennyországod béfogad.


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése