2017. május 5., péntek

Angyali bizonyságtétel



A
 gyermek meghalt. Ilyen komoly a bűn, valami mindig belehal (2Sám 12,15-23). A bűn nyomában pusztulás jár. Dávid is megtapasztalta, hogy a könnyű kis kalandból, egy ártatlan pillantásból halálesetek lettek. Gyilkossá válik, de Isten felkínálja a kegyelmet, lehajol hozzá, és kiemeli ebből a mélységből is. Dávid megbánta tettét, felismerte, hogy Isten ellen vétkezett, az Úr megbocsátott, de vannak következmények. A gyermek meghal, és ez előrevetíti egy későbbi Dávid-utód halálát. Ismét egy gyermek, az Atya Fia fog meghalni a kereszten. Nincs más megoldás, mint a halál. Jézusnak meg kellett halnia, hogy mi élhessünk.
A bűnt, és semmilyen vétket nem lehet elintézni az idő múlásával, jó cselekedetekkel. Dávid bűnbánatot tartott, fájt neki, amit tett. Aztán lelki gyötrelmet szenvedett, hiszen amíg a gyermek meg nem hal, maga is szenved. Életünk megoldása a kereszt, ezt nem lehet elkerülni, ha igazi gyógyulást, feloldozást akarunk. A keresztről elhangzó megbocsátó szó nélkül nincs teljes gyógyulás. 
Amikor a gyermek beteg lett, Dávid könyörög érte. Nem erőszakoskodik, de Isten elé áll. Ez nem reménytelen sírás, nem lázadás, hanem alázatos, hittel teljes ima. Hiszi, hogy Isten meg tudja gyógyítani, azonban meg kell tanulnia: a bűn zsoldja a halál. Igen, a bűn zsoldja a halál. A bűn nyomában a halál jár. De Isten kegyelmi ajándéka az örök élet, a mi Urunkban, Jézus Krisztusban. Jézus lába nyomán az élet ár. Ahol Ő megjelenik, ott élet van, még a temetőben is, amikor megjelenik, élet jár a nyomában. Legyőzte a halált. Legyőzte a bűn zsoldját, és hit által életet ad mindazoknak, akik Hozzá fordultak. Jézus nélkül nincs életünk, csak vegetálunk.
A szolgák félreértették Dávid sírását, böjtölését, nem merték megmondani, amikor meghalt a gyermek. De Dávid befejezte a sírást, amikor a haláleset megtörtént. Eddig volt értelme böjtölni és imádkozni, mert nem magát siratta, ő valóban a gyermekért járt közben. Amikor meghalt, elfogadta Isten akaratát. Aki ismeri az Urat, elfogadja, ha meghal valaki a szerettei közül. El tudja engedni, mert tudja, nem a halál a végállomás. Ezért ne reménytelenül sírjunk, ne erőszakoskodjunk Istennel szemben, hanem keressük Őt. Fogadjuk el kegyelmét, hogy a mi életünkben is valóság legyen: oda megyek, ahol Ő van. Mert életünk célja az üdvösség, az örök életbe, Isten országába való megérkezés. Nem az évek hosszúsága számít, még csak nem is az a lényeg, milyen halálunk lesz, hanem, hogy hová érkezünk. Hol töltöm az örökkévalóságot? Jézus azért ment el az Atyához, hogy az övéinek helyet készítsen.
Az angyal bizonyságot tesz, mintegy  angyali vallomást olvasunk (ApCsel 7,1-16). És ez igaz, mert István ízig-vérig ember, de angyal, vagyis angelosz, tehát Isten küldötte is. Isten angelosza azok felé, akik körülveszik, akiket a harag vezérel. Mert Istennek a dühöngők felé is van üzenete. Azt akarja, hogy ők is Krisztusban békességet nyerjenek. Feldühödött lényünk Jézusban juthat el a megbékélésre. Az Úr végezze el, hogy mi is ilyen angyalok legyünk, az angyalból Isten országának békéje, határozott meggyőződése árad. Az angyal félelem nélkül beszél a vezetők előtt. István arról tesz bizonyságot, Aki elhívta és elküldte Őt. A küldött mindig a küldőjéről beszél. Ez a bizonyságtétel. Jó lenne István beszéde alapján saját bizonyságtételünket átgondolni. Kiről beszélek én? Az Úrról, Aki megszabadított, vagy magamról? Mert az igazi bizonyságtétel nagyobb része mindig a Megváltó Úrról és a Tőle kapott új életről szól. Sajnos, mi sok esetben a régi életünkről, önmagunkról beszélünk többet. De ha ez így van, akkor valami elcsúszott, valami nincs rendben. Mert nem arra kaptunk megbízatást, hogy magunkról beszéjünk, arról, amit mi tettünk, hanem, hogy beszéljük el, mit tett az Úr velünk.
István bizonyságtétele az igén alapszik. Biblikus bizonyságot tesz, végigvezeti hallgatóit Izráel életén, és rámutat, mindent Isten cselekedett. A nép Istennek köszönheti létét. Mindent értük tett az Úr, jelenléte és munkája kimutatható. Az Ige Isten munkájáról szól, mégpedig, amit az ember megmentéséért tett. Nem az emberről, hanem Istenről szól a Biblia, Őt jelenti ki nekünk. Ha olvassuk, meglátjuk, mennyire szereti a Tőle elfordult embert, mindent megtett, hogy megmentse. A végcél Jézus eljövetele. Izráel élete, az Ábrahámnak adott ígéret és áldás kicsúcsosodása Jézus. Isten üdvtervében Jézus eljövetele és kereszthalála a cél. Ez a halál ment meg a kárhozattól. Jézus az Isten Báránya, aki magára vette bűneinket. Halála életet szerzett, és aki hisz Benne, annak valóban örök élete van.
Mennyi hatalmas dolgot tapasztaltak Istenből. Átélték gondoskodását, az ígéretek beteljesedését. Már Ábrahám és majd az ő utódai is megtapasztalták, hogy Isten megbízható. Amit megígért, azt megcselekszi. Ábrahám megkapta az ígért földet és utódot. Egyedül Isten a megbízható. Annyit csalódunk emberekben, de Istenben soha.
József, aki az emberektől annyit szenvedett, megtanulta, mivé lehetnek az emberi kapcsolatok, saját életén tapasztalta, mi minden telik ki még a hozzánk közel állóktól is. De mindvégig maga mellett tudta Istent. Ő nem hagyta magára, sem Pofitár házában, sem a börtönben. Isten vele volt, és ő ezt tudta. Nem akkor tudta, hogy vele van az Úr, amikor jól alakult az élete, hanem a mélységekben is megtapasztalta Őt. Még a börtönben is ott volt az Úr. Így van jelen övéi mellett. Ha nehéz időket élünk, és úgy tűnik, magunk vagyunk, higgyünk az igében, Ő a mélységekben sem hagy magunkra. Kiáltsunk Hozzá, dicsőítsük Őt. Pál és Szilász is tudta, az Úr ott van a börtönben is, ezért  énekkel és imával magasztalták. Az Úrnak szóló ének átsegít a holtponton. Énekelj az Úrnak, az Úrról, és az evangéliumi szöveg feltölt, békességet ad.


Áldjátok az Úr nevét


1. Áldjátok az Úr nevét, Akik néki szolgáltok! Magasztaljátok őtet, Kik hív szolgái vagytok, Kik állotok házában És jártok tornáciban.
2. Dicsérjétek, mert jó ő, Áldjátok ő szent nevét, Mert ő igen jókedvű! Jákóbot, mint ő népét, Izráelt elválasztá, Örökévé foglalá.
3. Mert tudom, hogy ez Isten Erősb más isteneknél, Hatalma nagy mindenen; Isteni beszédével, Amit akar az égen, Megtészi földön, vízen.
4. Megáll örökké neve És szent emlékezete. Ítéli hatalmában, Népét igazságában; Szolgáinak az Isten Megkegyelmez kegyesen.
5. Kik az Urat félitek, Szent nevét dicsérjétek! A Sionról áldjátok És őt magasztaljátok Az ő lakóhelyében, A szent Jeruzsálemben!

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése