2017. május 18., csütörtök

Csendes eszköz



A
z Úr törődik Dáviddal, ha a király most menekül, és nem tud tenni semmit, az Úr mindent megtesz érte (2Sám 17,15-29). Olyan jó, hogy a legösszekuszáltabb helyzetekben is bízhatunk Benne. Dávid nem tudott bejutni Absolonhoz, de az Úr jelen volt. Jó ezt látni, az Urat senki nem zárhatja ki, nincs az a hely, ahol ne lenne jelen. Ezért ne féljünk, ha jelen pillanatban nem látjuk a kivezető utat, bízzunk az Úrban. Bízz Jézusban! Isten képes meghiúsítani az ellenség tervét. Ezt kérte Dávid, hogy az Úr hiúsítsa meg Ahitófel tanácsát, és ez megtörténik. A király hiszi, amit kér, és így megtapasztalja megvalósulását. Nem az esélyekre figyel, hanem hisz az Úrban, hiszi, hogy Számára nincs lehetetlen. „Ezért mondom nektek: higgyétek, hogy mindazt, amit imádságotokban kértek, megkapjátok, és megadatik nektek” (Mk 11,24).
Azt is megláthatjuk, hogy az Úrnak megvannak a maga eszközei, akik által nehéz időkben is tud segíteni az övéin. Húsaj, a két pap, majd a két fiú, és amikor úgy tűnik, mégsem sikerül a terv, akkor az Úr előhoz egy asszonyt, aki elrejti a követeket. Dicsérjük Urunkat, mert mennyire nem Dávidon múlt itt a saját élete, semmit nem tudott tenni, hogy a hír eljusson hozzá, azonban az Úrnak gondja volt rá. Meg is láthatták Dávid embereit, de a kritikus helyzetben mindig előhozott az Úr valakit. Hidd el, hogy ha az Úré az életed, Ő mindig előtted jár. Úgy, mint itt is. Dávid mellé állította ezt az asszonyt, szívét késszé és bátorrá tette, vállalta a követek elbújtatását. Az is fontos, hogy néha az ilyen egyszerűnek tűnő feladat nagy szolgálat. Akik leengedték Sault Damaszkusz várfalán egy kosárban, nem is gondolták, hogy egy hatalmas ébredést készítettek elő ezáltal. Az Úrnak mindig megvannak a csendes, szinte láthatatlan eszközei. Nem beszélnek, hanem a megfelelő időben cselekednek. Elbújtatnak embereket, tartják kötélen a kosarat. Senki nem beszél róluk, nem kapnak kitüntetést, mégis Isten országának jövője áll rajtuk. Lehetsz te is ilyen eszköz, és lehetnek körülötted is ilyen munkásai az Úrnak. Árnyékban vannak, mégis fontosak. Nem az a lényeg, hogy észrevesznek-e, hanem, hogy elvégezzem az Úrtól kapott munkámat. Ő majd megjutalmazza hűséges szolgáit.
Ahitófel csak magában bízott. Képességére, ügyességére alapozott. Maga volt életének, sikerének a kovácsa. Mivel nem Istenre figyelt, szembement az Úr tervével, és elbukott. Hirtelen jutott magasra, de nagyot is esett. Nem bírta feldolgozni tanácsának elutasítását, képtelen elfogadni a vereséget. Szomorú ez, Isten népe közé tartozik, mégsem ismeri fel, hogy van más megoldás. Oda lehet menni Istenhez. Talán pont azért jött ez a kudarc, hogy ráébredjen, irányt kell váltani. Odafordulhat az Úrhoz, lehet még változtatni, lehet új irányba haladni. Ne csüggedj, ha most kudarcot tapasztaltál, keresd az Urat, kérdezd, mi a célja vele. Nem a kudarc, hanem az, hogy meglásd az Ő tervét. Azt akarja, hogy az Ő útján haladj, ne keseregj, hanem hívd Jézust segítségül. Vele talpra lehet állni.
Péter engedelmeskedik, és elmegy a követekkel Cézáreába. Nem a benne lévő ellenérzésekre, hanem az Úr üzenetére, akaratára figyelt (ApCsel 10,23/b-48). Rádöbbent, hogy a látomás által az Úr megmutatta: minden embernek hirdetni kell a jó hírt. Senkit sem lehet kizárni belőle, bármelyik néphez tartozik, vagy bármilyen is legyen a bőre színe. Az evangélium mindenkié. A kegyelem minden ember számára megjelent, és elérhetővé kell tenni. Minden tanítványnak az a feladata, hogy a kegyelem jó hírét ismertesse meg azokkal, akikhez még nem jutott el. A világ legsürgősebb feladata az evangélium hirdetése. Minden ráér, minden elmaradhat, de az igét tovább kell adni. Az idő sürget, mondd el: Isten úgy szerette ezt a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz Őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen.
Péter hatalmasat növekedett lélekben, oly sok csodát megtapasztalt, mégsem tartja magát többnek. Nem fogad el hódolatot, hanem minden dicsőséget Istennek ad. Ki meri mondai: magam is csak ember vagyok. Embernek lenni is kegyelem, hiszen Isten ajándéka az élet. A sátán hazugsága nyomán mégsem elégszik meg ezzel az ember, isten akar lenni. Péter által halott is feltámadt, sok beteg meggyógyult, mégis megmarad embernek. Nem is tartja magát különbnek vagy többnek a római századosnál. Jézus életének, halálának és feltámadásának tanúja, de ez nem gőgössé, hanem alázatossá teszi. Uram, tarts meg mindig alázatban, hadd adjak Neked minden dicsőséget.
Kornéliusz felismeri, hogy amikor Péter beszél, Isten színe előtt áll. Nem az apostol előtt, hanem az Úr előtt. Ezzel a lélekkel kell nekem is az igére figyelni. Az Úr előtt állok, és azt akarom hallani, amit az Úr üzen. Az istentiszteleten is úgy legyek jelen, hogy nem az igehirdető véleményét akarom hallani, hanem azt, amit az Úr rábízott. Az igehirdető is csak egy eszköz, egy drót, amin keresztül halad Isten szava.
Péter Jézusról beszél, Őt állítja a középpontba. A keresztyén bizonyságtétel és igehirdetés soha nem szólhat másról, csak Jézusról. Őt állítsuk mindig a középpontba. Ő a mindenség Ura. Igen, Ő a Mindenható Isten, Úr mindenek felett. Borulj le Előtte, bízd Rá magad, és csak Neki élj!
Annyi drága üzenet van ebben az igében, mindenkit meggyógyított, aki az ördög igájában vergődött. Az ördög nehéz igát rak rád, azt akarja, hogy vergődés legyen az életed. Ne légy szabad és boldog. Péter azonban hirdeti: Van Szabadító, ne félj! Nem kell tovább vergődni, lehetsz szabad! Hívd Őt segítségül, kérd, vegye le az igát, és adja neked az Ő igáját, mert az könnyű, boldogító, gyönyörűséges. Miért? Igából igába? Azért, mert abban az igában Ő is jelen van, már Vele élhetem az életet, és ez felszabadító.
Az ember a Szabadítót megölte, ezért gyötrődnek még sokan az ördög igájában. Isten ugyan feltámasztotta Őt, és él, de az ördög meg akar téveszteni. Ne engedj neki, hanem lásd meg: feltámadt és él az Úr. Aki hisz Őbenne, az bűnbocsánatot nyer. Csakis Általa van bűnbocsánat. Aki megvallja bűneit, és Hozzá jön, az átéli a bűnbocsánat örömét.
 Az Úr megpecsételte a Szentlélek kitöltésével a jelenlévők hitét. Igehallgatás közben teljesedtek be Szentlélekkel. Hallgasd az igét, és a Lélek munkálkodik. Bizonyosságra juttat, új élettel ajándékoz meg. Hisznek, ezt megvallják és megkeresztelkednek. Hit és keresztség összetartozik. Nem elég megkeresztelkedni, hanem élő hitre kell jutni Jézusban.


Zengd Jézus nevét, zengd, világ


1. Zengd Jézus nevét, zengd, világ, őt, angyalok, áldjátok! Felékesítve homlokát, Királylyá Jézust, Jézust koronázzátok!
2. Ti vértanúi Istennek, Kik mennyben szolgáljátok A Bárányt, ki megöletett: Királlyá Jézust, Jézust koronázzátok!
3. Ti választottak, szent hívek, Mind akit ő megváltott, Szent irgalmát dicsérjétek: Királlyá Jézust, Jézust koronázzátok!
4. Ti bűnösök, mert ő hordott Tiértetek kínt s átkot, És szent vérével áldozott: Királlyá Jézust, Jézust koronázzátok!
5. Ti népek, törzsek, kik bárhol Az ő szavát halljátok: Nagy jóvoltáért hálából Királlyá Jézust, Jézust koronázzátok!
6. Mily boldogság lesz majd, ha fenn A Jézus előtt állok És mindörökké zenghetem: Királlyá Jézust, Jézust koronázzátok!


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése