2017. május 30., kedd

Ma is munkálkodik az Úr



D
ávid szívéből árad Isten megtapasztalásának a bizonyságtétele (2Sám 22,26-51). Számára Isten valóság, Akivel beszélget, Aki sokszor meghallgatta. Mivel megtapasztalta az Úr hatalmát és szeretetét, szíve tele van hálával. Zsoltárt énekel nevének. A zsoltár és az evangéliumi énekek ma is kifejezhetik szívünk háláját az Úr felé. Az éneklés jó eszköze szívünk felemelésének és gondolataink megtisztításának. Az énekszövegek átmossák gondolatainkat, kitisztítják belőlünk a haragot, a sértődést, és megtöltenek az Úr dicséretével. Szemeinket az Úr munkájára irányítják. Énekelni szinte mindig lehet.
Dávid énekei hitvallások is, megvallja bennük azt, akinek Istent megismerte. Elmondja személyes tapasztalatait az életről és Istenről. Megvallja, hogy Isten hűséges, és az elesett népet megsegíti. Milyen tapasztalatom van az Úrról? Én is átéltem már segítségét? Megtapasztaltam hűségét?
Dávid többször tapasztalt sötétséget, mintha mély verembe került volna, és emberileg elég elkeserítő helyzetek voltak ezek. És ő nem keseredett el, bízott az Úrban, Ő volt a mécsese. Bármilyen sötétség vegyen is körül, ne keseregjünk, hanem nézzünk Urunkra. A fény jelen van, Jézus a világ Világossága. Ne engedjük, hogy a sötét beborítson, hanem tekintsünk az Úrra.
Fénysugarat kapott Dávid a nehéz időkben. Ma is, aki rátekint, kap fénysugarat, ami vezet, amit követve kikerülhetünk a sötétből. Az ige az a fénysugár, amit küld az Úr. Ne valami külső fényességet várjunk, hanem vegyük kezünkbe a Szentírást, olvassuk folyamatosan, és megkapjuk az eligazító fényt. Látni fogjuk az Urat, és az Ő nyomában haladva jó irányba fogunk tartani. Az Úr fénysugara ma is az ige, figyeljünk rá, és ha így teszünk, ha élünk vele, nem fog ez a világ megtéveszteni.
Az Úrra figyelve sem gondtalan az élet. Ezt Dávid története is alátámasztja. Hányszor voltak előtte legyőzhetetlennek tűnő akadályok. Ő azonban nem magára, hanem az Úrra figyel. Ha úgy látja is, hogy egyedül képtelen ezzel az akadállyal megbirkózni, hittel vallja: Isten segítségével a kőfalon is átugrik. E mögött is tapasztalat húzódik meg, Góliáttal szemben nem volt esélye, de ő az Úr nevében ment ellene, és győzött.
Bármilyen leküzdhetetlen feladat álljon is elénk, ha az Úr nevében járjuk utunkat, kezében van az életünk, ne a magas falra vagy Góliátra  nézzünk, hanem mindig felfelé, az Úrra. Az Ő nevében,  a Belé vetett hit által győzhetünk. Jézus hatalmasabb a gonosz erőinél, sátánt legyőzte a kereszten. Minden győzelmünk Jézus győzelméből fakad. Ne engedjük a világnak, hogy elkeserítsen, ne hagyjuk, hogy a gonosz legyőzhetetlenként tornyosuljon fölénk. Jézus a győztes, és aki Vele győz, az jutalomban részesül. Gyakran elkeseredünk, de ez akkor történik meg, ha levesszük tekintetünket Urunkról. De ne tegyük, csak csodáljuk, imádjuk Jézust.
Isten útja tökéletes - bár hinnénk ezt, és maradnánk meg a mai világ nyomása közepette is ezen az úton. Nagy a kísértés, hogy a világ útjára lépünk, a szélesre, mert azon sokan járnak, és eredményesebbnek is tűnik. Átvesszük környezetünk eszközeit, és már nem az ige szavára figyelünk. Miért? Mert nem hisszük, amit Dávid határozottan megvall: „Az Úr beszéde színigaz.” Az Úr beszéde igaz és megbízható. Az ördög megtéveszt, és azt mondja, idejétmúlt szöveg, nem lehet szerinte élni. Az ige szerint csak az újjászületett ember képes élni, magunktól nem megy. A régi természet rugódozik Isten akarata ellen. De, aki bízik az Úrban, ma is megtapasztalja az ige élhetőségét. Az rádöbben arra, hogy a világ szépnek, jónak láttatja a bűnt, és aki bedől neki, annak rámegy az élete. És azok az értékek, amelyeket az Úr kínál, örökre megmaradnak. Akkor is értékek, ha a bűn rombolja azokat.
A Szentlélek Isten hatalmasan munkálkodik (ApCsel 14,8-20). Eszköze a hirdetett ige. Pál beszél az Úr Jézusról, elmondja az örömhírt, és a Lélek az ige által egy reménytelen helyzetben lévő ember szívében hitet támaszt. A hit hallásból van, a hallás pedig Isten igéje által, írja majd később az apostol. Ebből is láthatjuk, hogy mindaz, amit papírra vet, tapasztalatból származik.
Ez a születésétől sánta ember hallja az igét, hit támad a szívében, és megváltozik az élete. Pedig nem gondolta, hogy valaha is fog járni. Akkor még nem volt olyan az orvostudomány, mint ma. Az élő Krisztusba vetett hitre volt szükség az ilyen jellegű gyógyuláshoz, életváltozáshoz. És ez az ember hitt, Pál pedig meglátta hitét.
Csakis az ige hallgatása és olvasása által juthatunk ilyen hitre. Ezért lényeges, hogy igeközelben legyünk. Ha ma még nem hiszek, csak olvassam bátran a Bibliát, és minél többet olvasom, annál jobban munkálkodik bennem. Az ige Isten hatalma, és csodálatos munkát képes elvégezni. Bűnös, megromlott természetünket újjá tudja formálni. Az elromlott életet helyreállítja. Olvasd az igét, merülj el benne minél gyakrabban, engedd, hogy átjárjon, és gyógyulást, szabadulást, változást tapasztalsz.
Ez az ember hitte, hogy Jézus neve által meggyógyulhat és újra járhat. Amikor Pál rászól, talpra ugrik és jár. Hallja az igét, és engedelmeskedik neki. Az igének való engedelmesség hozza el a gyógyulást. Hogy történik ez? Hiszem, amit az Úr mond, és megteszem, és ahogy engedelmeskedem, átélem, hogy megtörténik, valósággá válik, amit hittem.
A város lakói félreértik a dolgokat, bálványaikban gondolkodnak, és nem akarják meglátni, hogy az élő Isten keresi őket. Az az Isten, Aki eddig is adott jelzést magáról. Látjuk-e Isten jelzéseit? Az apostol megvallja: mi is hozzátok hasonló emberek vagyunk, és azt az evangéliumot hirdetjük nektek, hogy ezekből a hiábavaló dolgokból térjetek meg az élő Istenhez. Pál el tudja hárítani magától a dicsőséget, nem akar több lenni az Úr Jézus szolgájánál. Ne akarjunk többek lenni, mint szolgák, testvérek.
Ma is azt üzeni az ige, hogy az emberek bálványozásából, a pénzbe, hatalomba vetett bizalomból térjünk meg. Kitől várom a segítséget? Emberektől vagy az Úrtól? A gyülekezet kitől vár megoldást? A politikától vagy az egyház Urától? A megtérés azt jelenti, elfordulok bálványaimtól, megtagadom őket, és teljesen Jézusra bízom magam. Hiszem, hogy Ő ma is tud az övéiről gondoskodni.
A hűséges bizonyságtételnek, a kompromisszum nélküli életnek megvan a gyümölcse. Elég kemény gyümölcsök, kőből vannak. Pált  megkövezik, mert nem alkalmazkodik az emberek elvárásaihoz, és hirdeti a Krisztust. Azonban élete még nem érhet véget. Az Úr általa akar diadalmasan tovább vonulni.
Az Úr felsegíti Pált, és ő visszamegy oda, ahol megkövezték. Nincs benne harag, meg kell látniuk Isten hatalmát. Ennek a visszatérésnek majd lesz eredménye, egy fiatalembernek egy életre megváltoztatja gondolkodását és életformáját. Legközelebb már a hívő Timótheus fogadja Pált, akiben ő lelki gyermeket kap az Úrtól.  Ilyen csodálatosan munkálkodik a mi Urunk.

AZ ÚR CSODÁSAN MŰKÖDIK

1.  
Az Úr csodásan működik, de útja rejtve van:
Tenger takarja lábnyomát, szelek szárnyán suhan.
Mint titkos bánya mélyiben, formálja terveit,
De biztos kézzel hozza föl, mi most még rejtve itt.
2.  
Bölcs terveit megérleli, rügyet fakaszt az ág.
Bimbója bár igénytelen, pompás lesz a virág.
Ki kétkedőn kutatja Őt, annak választ nem ád,
De a hívő előtt az Úr megfejti önmagát.
3.  
Ne félj tehát, kicsiny csapat, ha rád felleg borul:
Kegyelmet rejt, s belőle majd áldás esője hull.
Bízzál az Úrban, rólad Ő meg nem feledkezik,
Sorsod sötétlő árnya közt szent arca rejtezik.

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése